Zločin a trest za války třicetileté

Moderators: Raiden, Knecht

User avatar
Joe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Posts: 1031
Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
Location: Praha
Contact:

Post by Joe »

Pokud se nemýlím, tak jde o dva jiné sistémy. Nevolnictví bylo zavedeno po třicítce. Také se změnil právní sistém. Podannství spočívalo v tom, že šlechtic měl půdu a tu propachtoval sedlákovi. Pokud ten se byl ochotena na jeho pozemku usadit. Pokud ano, tak pak mu latil daně z čehož šlechtic žil. Jako majitel půdy byl šlechtic ale i nejvyšší mocí soudní i výkonnou. Jeho moc ale nebyla neomazená, řídilo se to zemským právem. Čili bylo možné se odvolat k prokurátorovi. I když se poddaný odstěhoval mimo jeho panství, byl stále jeho poddaný po právní stránce. Čili když dělal neplechu - šup s ním na jeho pnaství a ten s ním zatočil.
Svobodníci byli majtelé půdy nešlechtici. Teoreticky byli podřízeni přímo panovníkovi. Čili poddanství nebylo tak nesvobodné, jako nevolnictví.
U osvobození u nevolníka šlo o zrušení povinnosti makat na panském a nesmět se bez souhasu pána ženit a stěhovat.
Ono se nám tu prolínají dvě věci. Jenda věc jsou povinnosti jako makat n panském a jiná je správní členění. Dneska máme jako základní jednotku obec, pak okres, kraj. Dříve to bylo místo obce panství. Do toho neroubval král svobodná města - čili jeho města, aby arušil hegemon šlechty. Čili záleželo kde dotyčný žil - pokud svobodník zůstal na pozemku šlechtice, tak stále po právní stránce byla vrchnost jeho nedřízenou složkou.
Joe M.
Post Reply