Svatobor 2008

21. století - literatura, instituce, akce...

Moderators: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab

Rekrut
Nováček
Nováček
Posts: 41
Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
Location: Praha
Contact:

Post by Rekrut »

to Opoc : nehádám se neviděl jsem to a je možne že to je jak říkáš ty a někdo ho chtěl trefit naschval. Ovšem tohle je přesně LH zranění :wink: prostě předseky na ruce fungují velmi efektivně. Ten kdo zbraň užívá by měl mít trochu rozum. Je to hlavně o lidech a vždycky se najde někdo kdo tu zbraň neužívá s rozumem :cry:
cmelda
Nováček
Nováček
Posts: 26
Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
Location: Prostějov
Contact:

Post by cmelda »

Selamor wrote:Odvolávám co jsem napsal o Cmeldovi.
Cmeldo u fotek jsem strávil dvě hodiny :roll:
Netřeba odvolávat (nebyl jsi tam, takže jsi nemohl tušit o čem jsem vlastně mluvil).
Třeba tento problém řešit. Diskuse se rozjela a to je přesně ten cíl, který jsem svým provokativním příspěvkem sledoval.
BTW za fotky jsem to už schytal i od svého webhostera. Při prvním přístupu do galerie se generují náhledy a docela pěkně mu to utilizovalo CPU na serveru...

Rychle nadhazuji pár dalších otázek či témat k diskusi:

1. Jen tak pro klid duše - v sobotu večer jsem viděl odjíždět domů toho kluka, co to schytal na kloub palce protože neměl rukavice. Povídal že cesta domů bude problém, protože řídit bude muset jeho holka která moc nejezdí. Už odjezd z tábořiště byl takový rozpačitý. Tak bych jen uvítal zprávu od něj nebo od někoho kdo ho zná že v pořádku dojeli.

2. S některou z účastnic jsme se bavili o tom, jak probíhají zkoušky výzbroje na Wothanburgu. Nepovšiml jsem si, že by se něco podobného dělalo tady.

3. To že při individuálních soubojích v turnaji nebyla žádná zranění je možné vysvětlit i psychologií anonymity davu (u některých působící bezděčně, a někdo toho může zneužít i zcela vědomě)

4. K názoru že zranění jsou problémem vždy dvou konkrétních jedinců (zraněného a zraňujícího) a pořadatel s tím něco těžko udělá: Když mne někdo zmlátí na ulici není přece jen problém nás dvou. Každá komunita se snaží pomoci jedincům v řešení jejich individuálních problémů a proto máme legislativu, policii, ...

5. Možná by nebylo marné, kdyby ti co utrpěli zranění se pokusili objektivně popsat, jak k tomu došlo (a také jak dlouho se s tím asi budou léčit a budou v pracovní neschopnosti). Pokud nedejbože bych příští rok zase jel do špitálu, tak kromě foťáku budu mít i diktafon.

6. Prosil bych někoho kdo se v tom vyzná o info, jak lze zajistit na bitvě účast sanitky (obávám se že to zadarmo nebude). Plus případné vysvětlení všech výhod tak jak jsem se to snažil naznačit v dřívějším příspěvku
Jarda-sigurd

Post by Jarda-sigurd »

Jen si dovolím připomenout, že na akci byl pro tento případ profesionální záchranář s vybavením, takže poskytnutá pomoc byla v podstatě stejná jako kdyby měla přijet sanitka. Pokud by tam sanita stála, stejně by asi čekala na konec aby odvezla všechny a pokud by odjela už s prvním zraněným, tak by na tom všichni byli ještě hůř, takže skutečnost, že se zranění vozí autem už na rychlosti nic nemění, spíše jí to přidává.

Po akci jsem se bavil o zraněních s Kainem a souhlasím s tím, že každý jde do bitvy na vlastní riziko a především by měl být soudný, a neměl by tam chodit, pokud nemá dostatečné vybavení a zkušenosti. Ten naseknutý prostředníček jsem viděl přímo z věže a ačkoliv měl tento bojující rukavice, tak byly snad hadrové, takže k ničemu. Pokud máte strach o svoje tělo, tak doporučuji hrát šachy. Každý sport čí koníček sebou nese jistá rizika a těch by si měl být každý vědom. To je jako hrát airsoft, nevzít si brýle a pak se vztekat, že vám někdo vystřelil oko.
Last edited by Jarda-sigurd on Mon 16. Jun, 2008 10:32, edited 2 times in total.
cmelda
Nováček
Nováček
Posts: 26
Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
Location: Prostějov
Contact:

Post by cmelda »

Jarda-sigurd wrote:
Opoc wrote:Pokud by tam sanita stála, stejně by asi čekala na konec aby odvezla všechny a pokud by odjela už s prvním zraněným, tak by na tom všichni byli ještě hůř, takže skutečnost, že se zranění vozí autem už na rychlosti nic nemění, spíše jí to přidává.
Ano, taky jsem si to myslel. Nicméně Míla (a realita v nemocnici) mne přesvědčily o tom, že sanitka by eliminovala papírování v nemocnici a sádrovat a šít by se mohlo jít hned ! (Míla je zřejmě někdo od vás, je místní - mj. zajišťovala dovoz masa na večer, dělá ve zdravotnictví. Tak se jí zeptej na její názor)
Tak se v nemocnici v prvé řadě řešilo vypsání papírů, zaplacení 90,- Kč a jiné z hlediska lékařské péče nepodstatné <P>čoviny !
A kdyby se stalo něco opravdu zásadního, tak sanitka s majáčkem určitě jede rychleji než třeba já v LH obuvi.

Klidně budu dráždit kobru bosou nohou, protože příští rok se chci opět ukázat na vaší akci a místo jízdy do špitálu si vychutnat bitvu až do konce.
melkel
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Posts: 1433
Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00

Post by melkel »

Pardon, ale to je pitomost. Samozřejmě, že každý jdeme do bitvy na vlastní riziko, ale prohlásit, že si za to lidi můžou vlastně sami je zhůvěřilost.
Chápu, že jako organizátor k tomu máš tendenci, ale pět zranění na nemocnici v jedné bitvě je prostě moc. Buď byla podceněna kontrola vybavení vzhledem k tvrdosti boje, nebo byla podceněna osvěta mezi bojujícími a jejich kontrola. A obé je možno v dalším ročníku zlepšit, jen si nehrát na tvrďáky. Nebo čekáš na podobná průser, jaký se stal u nás? A to ta holčina naštěstí o oko nakonec nepřišla. A kdyby si z našeho průseru, a následného řešení, vzali ponaučení všichni pořadatelé, mohla Aranka vidět na obě oči (sorry, že si tě beru do huby).
Takže pokud nešekáte na srmťák, který vám buď zruší akci, nebo donutí něco udělat, probuďte se, a to rychle.
A ad sanitka - opět pitomost, i profizáchranář nemá to vybavení, které v sanitce je k dispozici, a kdyby se stal průser (v Polsku mi málem zlomili obratel - myslíš, že kdyby uspěli, tak nebudu rád za sanitku?), máte rychlý odvoz u huby. Pořádat hustou mlatu bez sanitky je opravu mimořádně nezodpovědné.
Rekrut
Nováček
Nováček
Posts: 41
Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
Location: Praha
Contact:

Post by Rekrut »

To : Cmelda
1: nevím neznám
2: Pokud se jedná o zkoušky vyzbroje, na Wothanburgu se kontroluje hlavně dobovost a to s tím jestli někdo má rukavice nebo ne, nemá co dělat. Je to věcí každého jedince s čím do bitvy vleze. A při vstupu do bojiště stál Marty s pilníkem a kontroloval zubatost a otřepenost zbraní což je dobrá myšlenka. Jinak mít na hlavě přilbu a nějakou zbroj je snad základ a bez toho už dneska nikdo soudný nikam neleze. Viz připomínky některých LH zažranců že ty armady neměli takovou výstroj a výzbroj a tudíž to neni dobové. No ja na dobovost v tomhle směru pěkně kašlu a ochrana zdraví má podle mě přednost. Divák stejně pozná prd.
3. netahal bych do toho psychologii ale spíš to, že při soubojích jednostlivcu si bojovníci dávají pozor jen na sveho protivníka a nemusí kontrolovat všechno okolo sebe
4. Je to sport - koníček, kde se používají zbraně, byť tupé ale zbraně. Ty zbraně lidi vymysleli proto aby se snima zabijeli navzájem a ne proto aby hráli divadlo. Prostě je nutná ochrana a trochu respektu k těm zbraním. Pořadatel neuhlídá všechno i kdyby se rozkrájel, je tu totiž lidský faktor a ten je nevypočitatelný
5 : To popisování by bylo zajimavé aspoň bych to měl z první ruky a ne z doslechu, ale většinou se jedná o stale totež, použití Dánky k zaháknutí štítu strhnutí s následným bodem, sek na nechráněné předloktí, příliš trvrdý sek na hlavu, nedostatečná výstroj a podobně. Prostě je to o lidech. Pravidla může člověk nastavit jak chce a stejně se najde někdo kdo je poruší nebo vybočí. Proto musíme mít policii, soudy a jiné instituce.
6. Sanitka stojí podle místa. Někde třeba jen 1100,- za hodinu někde kliďo i 2000,- záleží na konkrétní lokalitě. Navíc stačí školený zdravotník s vybavením tedy dle zakona. Sanita většinou čeká na místě až je naplněna kapacita a pak s klidem vyráží do nemocnice na ošetření. teda pokud to neni nějaké extra ošklivé zraněni. Co se týče objednání musí se to hodně do předu a někdy se staně že sanita prostě nedorazí, protože na to zapomenou :( No a co se vybavení tyče, zachranář určo nemá tu vybavu co sanita. Nějakej klučík by o tom mohl vyprávět v gotické bitvě dostal hezkou ránu na hlavu extra bradatici a totalně vypnul včetně srdce nahazovali ho na místě a nebýt profíků a jejich vybavení nejspiš by tam umřel. Ovšem dlužno dodat že klučina byl pěknej magor když v tunice s kroužkovou kapí běžel na železné pány s ošklivýma zbraněma. Asi nějakej zachvat či co.
Last edited by Rekrut on Mon 16. Jun, 2008 11:53, edited 1 time in total.
Opoč
Nováček
Nováček
Posts: 40
Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
Location: Uh.Hradiště

Post by Opoč »

Ke schvalování zbraní : bylo tam .Sám sem musel vyměnit zbraň, ale bylo by dobré aby to dělal jeden člověk a nebral na nikoho ohled.Mě neprošel danax kvůli hranám ( pilník sem bohužel nesehnal ) ovšem troufl bych si říct,že některé danaxy které prošli na tom nebyli o nic lépe ( schválně sem se díval abych příště prošel ).
cmelda
Nováček
Nováček
Posts: 26
Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
Location: Prostějov
Contact:

Post by cmelda »

Rekrut wrote:na Wothanburgu se kontroluje hlavně dobovost a to s tím jestli někdo má rukavice nebo ne, nemá co dělat.
No podle toho o čem jsme se bavili (kruci já zapomněl její přezdívku, prý "jako lednička") tak kontrola probíhá tak, že tvoje zbroj musí odolat úderu tvé zbraně.
Max SIGURD

vyjádření

Post by Max SIGURD »

Zdravím,
přišlo mi e-mailem upozornění na probíhající diskuzi. Proto tedy mé vyjádření. V další diskuzi pokračovat nebudu, protože mi forma internetové diskuze nevyhovuje. Pokud by někdo měl další potřebu konstruktivně debatovat, tak jsem přístupný na svém mobilním telefonu, který je www.sigurd.cz a nebo osobně.

V první řadě mě a všechny pořádající opravdu velice mrzí všechna ta zranění a budeme na tom pracovat, aby se to nadále nedělo.

SVATOBOR má podle mě velice tvrdé požadavky na vybavení oproti jiným českým bitvám:
- povinnost helem pro všechny
- hrot kopí ukončen minimálně 4cm širokou plackou, což splnilo účel a eliminovalo kopí celkove.
- kontrola, jestli si nekdo nebere ostrý nůz popripade sax do boje, i jako součást kostýmu.
Takže další ročník určitě povinně přibudou zesílené rukavice.

O sanitku jsme se samozřejmě zajímali: z Boskovické nemocnice s doktorem a sestrou jsme se dopracovali ke 20.000kč na necelý den.
Ale evidentně budeme muset více šetřit a další ročník tam BUDOU, alespoň na čas bojů.

Bylo mi několikrát sděleno, že SVATOBOR má pověst nejtvrdší bitvy v republice. Pak nechápu, že se jej účastní lidé, kteří jsou naprostým začátečníky a dokonce si tam troufnou vlézt s holýma rukama. (To se v ŽÁDNÉM případě nevztahuje na všechna zranění).

Co se týče danaxu do obličeje, samozřejmě uznávám, je to svinstvo. Ale evidentně se takové věci stávají:
Mě přesně to samé udělal před rokem Dagfari na Vémyslicích. Ten člověk je podle mě zkušený bojovník, neudělal to schválně a v ŽÁDNÉM případě mu to nevyčítám. Prostě se i takové věci stávají, není v tom zapšklost, nenávist, nebo (oblíbený výraz autora tohoto vlákna) touha po krvi. To samé platí o drtivé většině zranění na bitvách celkově.

Uživatel Čmelda by měl učitě jiný pohled na věc, kdyby si někdy bitvu podobného ražení navštívil.
Last edited by Max SIGURD on Mon 16. Jun, 2008 11:42, edited 1 time in total.
Rekrut
Nováček
Nováček
Posts: 41
Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
Location: Praha
Contact:

Post by Rekrut »

cmelda wrote:
Rekrut wrote:na Wothanburgu se kontroluje hlavně dobovost a to s tím jestli někdo má rukavice nebo ne, nemá co dělat.
No podle toho o čem jsme se bavili (kruci já zapomněl její přezdívku, prý "jako lednička") tak kontrola probíhá tak, že tvoje zbroj musí odolat úderu tvé zbraně.
To je asi novinka, ja bych to v realu nechtěl zkoušet, jak říkam je to tupe ale pořád to sou zbraně.
Sargon
Nováček
Nováček
Posts: 19
Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
Location: Košice
Contact:

Post by Sargon »

cmelda wrote:
Rekrut wrote:na Wothanburgu se kontroluje hlavně dobovost a to s tím jestli někdo má rukavice nebo ne, nemá co dělat.
No podle toho o čem jsme se bavili (kruci já zapomněl její přezdívku, prý "jako lednička") tak kontrola probíhá tak, že tvoje zbroj musí odolat úderu tvé zbraně.
Za posledne 2 roky co chodim na bitku som takuto kontrolu nezazil. Mozno si to pleties s kontrolou bezpecnosti zbrane do hard turnaja. Tento rok ho tam budu prvykrat organizovat. Viac sa o tom pise tu:
http://www.livinghistory.cz/modules.php ... pic&t=2205
Sprisnene podmienky tusim platia len pre turnaj, nie pre bitku.
cmelda
Nováček
Nováček
Posts: 26
Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
Location: Prostějov
Contact:

Re: vyjádření

Post by cmelda »

Max SIGURD wrote:Zdravím,
přišlo mi e-mailem upozornění na probíhající diskuzi. Proto tedy mé vyjádření. V další diskuzi pokračovat nebudu, protože mi forma internetové diskuze nevyhovuje. Pokud by někdo měl další potřebu konstruktivně debatovat, tak jsem přístupný na svém mobilním telefonu, který je www.sigurd.cz a nebo osobně.
Mám další chuť konstruktivně debatovat, nicméně já pro změnu preferuji internetovou diskusi.
Takže můj konstruktivní návrh (který Maxovi posílám SMSkou):

Pro příští ročník Svatoboru nabízím uhradit náklady za sanitku po dobu konání vlastní velké bitvy (tedy cca 2 hodiny), pokud nebude muset být použita naléhavé účely

Čmelda
Opoč
Nováček
Nováček
Posts: 40
Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
Location: Uh.Hradiště

Post by Opoč »

to cmelda: Na to klidně něco přispěju.A když by do toho " připojištění" šel každý bojovník,tak to ani nebude moc.
Ale jak psal Max sanitka bude
melkel
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Posts: 1433
Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00

Post by melkel »

Jenom k bitvě u nás (Curia Vitkov). Lety praxe jsme se dopracovali k následujícímu:
1. kontrola zbraní a zbroje je hlavně z hlediska dobovosti, ale elké zhovadilosti kluci filtrují.
2. nemáme povinnou miniální výstroj a výzbroj, celou dobu ale zdůrazňujeme, že v bitvě se jedná hlavně o divadlo, vymlátit se lidi mohou na turnajích
3. v turnajích probíhají kontroly vybavení (pokud to nejsou známí lidé)
4. ve chvíli, kdy se stane průser, hledáme řešení. Příklady:
a. těžké zranění oka šípem = zavedení jediné možné konstrukce šípů (eurošípy), kontrola všech střel a luků před bitvou.
b. natržené víčko štítem, ležel pod ním a vykukoval, někdo mu do štítu kopnul = upozorňování účinkujících na bezpečnost
5. to nejdůležitější - zvát si jen lidi, které znám, když chce někdo přijet navíc, OK, ale musí dodržovat nejen pravidla výstrojní, ale i to, že do sebe neřežeme jako hluší do vrat, hrajeme divadlo, dáváme pozor na oupeře, abychom neublížili.

Zranění takto neeliminujete, ale omezíte, a vyhnete se stálému zvyšování tvrdosti bitev. A nní to na škodu, Poláci k nám jezdí a pochvalují si to, a já osobně bych se k "východnímu" stylu boje propracoval dost nerad.
Rowena
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel
Posts: 66
Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
Location: Brno
Contact:

Post by Rowena »

cmelda wrote:
Rekrut wrote:na Wothanburgu se kontroluje hlavně dobovost a to s tím jestli někdo má rukavice nebo ne, nemá co dělat.
No podle toho o čem jsme se bavili (kruci já zapomněl její přezdívku, prý "jako lednička") tak kontrola probíhá tak, že tvoje zbroj musí odolat úderu tvé zbraně.
To sem rikala ja, a rikala sem ze tohle se zavedlo v Polsku - na tech akcich, kde prave je vic lidi a uz se neda jen spolihat na to, ze to proste nejsou magori - a ne u nas a ze mi to prijde jako dobrej napad.


Jinak to IMHO nejde vyresit jinak, proste parkrat lidi do boje bez poradnyho vybaveni (at uz malo ochranych prostredku nebo nebezpecna zbran) nepustit a pak si to bud rozmysli a vybaveni upravi a nebo prestane jezdit, coz v techto pripadech neni zadna skoda.
Locked