Aventaily

Vojenství a vše co s tím souvisí

Moderators: Viktorie, ClaryAldringen

Armin
Nováček
Nováček
Posts: 7
Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
Contact:

Post by Armin »

Předně díky za odpověď.

V podstatě to potvrdilo mojí doměnku týkající se kapucy pod kuklu... studoval jsem včer Emblettona a on tam právě takovéto věci uvádí, ovšem nebyl jsem si jistý, nakolik jsou ty informace relevantní.

Pokud jde o tu kuklu se závěsem, už jsem dokonce objevil tu fotku, je ve fotkách ze Zbiroha na http://www.gleipni.net/fotogalerie.html konkrétně pak P1100461. Jde mi o to, že právě tahle úprava odbourá to, že by vlastně pod kloboukem musela být ještě jedna vrstva kroužků.. přijde mi to velice elegantní řešení problému... ovšem, neexistuje-li jediný doklad o tom, že by to tak skutečně bylo... budu se muset spokojit s obyčejnou kuklou.

Napadá ěm ještě jedna věc, jak je to s nošením kukly pod šalíř? Je to absolutní nesmysl, nebo pro to může existovat nějaké věrohodné zdůvodnění...
Ave Dominus Nox!
Martin
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Posts: 294
Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
Location: Český Brod

Post by Martin »

Ano, z určitého pohledu vypadá závěs našitý na textilní kuklu jako přijatelné řešení. Logicky odůvodnit to jde pouze tak, že z nějakého důvodu nebylo možné připevnit závěs přímo k helmě. U běžných přileb typu bascinet či klobouk to však možné bylo a např. originální bascinet bez možnosti připevnění závěsu si vybavuju pouze jeden. Vždycky je výhodnější, pokud tvoří přilba se závěsem kompaktní celek, který jde rychle sundat či nasadit. Ale důkazy pro jednoznačné vyloučení či potvrzení výše uvedeného řešení nemám.
Ad šalíř. Přilba typu šalíř se vyvinula ze železného klobouku a některé kusy jsou přechodovou formou, kdy lze stěží říci, zda je to klobouk nebo již šalíř. Pro upevnění kroužkového závěsu na kloboukovité šalíře tedy platí stejné možnosti jako pro klobouky. Vyvinutá forma šalíře však počítala hlavně s plátovým podbradím, tzv. bojovým vousem, který se na konci středověku používal též ke kloboukům. Pěchota však běžně používala šalíře i klobouky bez kroužkových či plátových doplňků.
Dále není špatné zvážit kroužkový oboječek. Ty jsou ve zbojnicích zmiňovány a v kombinaci s kloboukem poslouží stejně jako závěs a nebo spíš ještě lépe.
http://home.arcor.de/tomasz.nowak/evoca ... kragen.jpg
Martin
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Posts: 294
Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
Location: Český Brod

Post by Martin »

Zatím jsme tady pominuli závěsy klobouků, které nebyly z kroužkového pletiva, ale z plechových šupin. Na obrazech se občas vyskytují u šlapů i u klobouků, a to v množství nezanedbatelném. Takovéto šupiny se někdy používaly i na šorcy zbrojí.
Image
(Freska z kostela St. Gandolf, Korutany, kol. 1440)

U těchto závěsů můžeme s jistotou říci, že se nejednalo o kukly pokryté šupinami, protože by jejich konstrukce vylučovala nasazení přilby na takovouto kuklu.
Nejvíce pravděpodobné je upevnění závěsu na obvodový řemínek klobouku, na kterém bylo i vnitřní polstrování. Méně pravděpodobné je řešení jako samostatná kukla, která má horní část pod přilbou bez šupin, pouze vycpávanou.

Zajímavá ochrana spodní části hlavy pod kloboukem je na tomto obrázku:
Image

Buď to jsou:
1) lícnice + bojový vous
2) kukla, kterou malíř zjednodušil a špatně nakreslil + bojový vous
3) týlový plát, tedy zcela neobvyklé řešení + bojový vous
Post Reply