Kuchtění - recepty, vybavení a suroviny
Moderators: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 202
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: Prostějov/Olomouc/archeoskanzen Modrá
-
- Nováček
- Posts: 7
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: Javornice ,Praha
Zdravim, chtěl bych se zeptat zda-li tu nemá někdo z vás zkušenosti s pečením králíka a podobné havěti na ohni. Slyšel jsem že je nutné je potírat nějakými marinádami a tak jsem se chtěl zeptat jestli tu nemá někdo nějaký starý dobrý recept, který používal ještě protec Čech , nejlépe něco s obsahem medu a podobných pochutin. Díky!
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 1814
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: svobodné území Beskyd
Synku, synku. Je sice pravda, že Slované dobyli i Ameriku, ale Afriku nikoliv. Takže na králika zapomeň (až od 12. století).
Jinak my dělali za zimním slunovrtau zajíce, a tam stačil do něj napíchat špek a občas potírat sádlem.
Jinak my dělali za zimním slunovrtau zajíce, a tam stačil do něj napíchat špek a občas potírat sádlem.
vladyka Křesomysl, Velesův lid
---
Historické tržiště / Slované.cz
---
Pište mi přes mail: petr(*)slovane.cz // ne SZ !!!
---
Historické tržiště / Slované.cz
---
Pište mi přes mail: petr(*)slovane.cz // ne SZ !!!
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 264
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: Ostrava
Zkus se podívat tady, je to sice většinou pozdější doba, ale třeba něco chutného najdeš. http://myschwerk.webzdarma.cz/mainpage.html
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 1814
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: svobodné území Beskyd
Jak co, Roman tam má i starší recepty. Jeden z nich (byzantský) připravuje pro hostinu vladyků na Slunovrat...
vladyka Křesomysl, Velesův lid
---
Historické tržiště / Slované.cz
---
Pište mi přes mail: petr(*)slovane.cz // ne SZ !!!
---
Historické tržiště / Slované.cz
---
Pište mi přes mail: petr(*)slovane.cz // ne SZ !!!
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 264
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: Ostrava
-
- Nováček
- Posts: 7
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: Javornice ,Praha
Díky za info, ale já stejně dělam vrcholnej středověk jenom jsem nechtěl zakládat nový téma . A zrovna zajíce taky v králíkárně nemáme . Ale stejně díkyPampalíny wrote:Synku, synku. Je sice pravda, že Slované dobyli i Ameriku, ale Afriku nikoliv. Takže na králika zapomeň (až od 12. století).
Jinak my dělali za zimním slunovrtau zajíce, a tam stačil do něj napíchat špek a občas potírat sádlem.
-
- Nováček
- Posts: 40
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
Pomoc
Ahoj vsem,
Skousim prelozit nejake recepty z cestiny do spanelstiny, ale nevim hodne ingredientu, mohly byste my rict co je....
1/4 kg sušených bobů - nevim co jsoy ty boby
400 g tuřínové nati - nevim co je to ten tuřín, ani to nati
400 g hořčičné nati - neco z hořčice, ale co je to to nati
6 blizen šafránu - nevim co je ten blizen
1/4 kg chlebové střídky - co to jsoy ty střídky
lžíce murri - co je murri
lžička sleziníku - nevim co je ten slezník
půl vrstveného chleba nebo pity - nevim co to je
2 hrnky cizrny - co je cizrna
lžíce piniových oříšků - jake jsou to oříšky
lžička yzopu - co to je
lžička saturejky - co to je
Skousim prelozit nejake recepty z cestiny do spanelstiny, ale nevim hodne ingredientu, mohly byste my rict co je....
1/4 kg sušených bobů - nevim co jsoy ty boby
400 g tuřínové nati - nevim co je to ten tuřín, ani to nati
400 g hořčičné nati - neco z hořčice, ale co je to to nati
6 blizen šafránu - nevim co je ten blizen
1/4 kg chlebové střídky - co to jsoy ty střídky
lžíce murri - co je murri
lžička sleziníku - nevim co je ten slezník
půl vrstveného chleba nebo pity - nevim co to je
2 hrnky cizrny - co je cizrna
lžíce piniových oříšků - jake jsou to oříšky
lžička yzopu - co to je
lžička saturejky - co to je
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 202
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: Prostějov/Olomouc/archeoskanzen Modrá
Ahoj,
možná bych občas zkusila trochu hledat na českém googlu, který většinu slov určitě zvládá. Nicméně stejně potřebuju chvíli něco dělat, než mi vyschnou vlasy...
Kouzelné slovo nati je množným číslem od slova nať, což je nadzemní zelená část rostliny, obvykle různých bylinek atd.
400 g tuřínové nati - http://cs.wikipedia.org/wiki/Tu%C5%99%C3%ADn
Trocha luštěnin - http://cs.wikipedia.org/wiki/Lu%C5%A1t%C4%9Bnina
2 hrnky cizrny - http://slovnik.vareni.cz/cizrna/
1/4 kg sušených bobů
6 blizen šafránu - http://cs.wikipedia.org/wiki/Blizna
1/4 kg chlebové střídky - střídka je vnitřní měkká část chleba pod křupavou nebo pevnou kůrkou
lžíce murri - tohle slovo neznám
lžička sleziníku - rostlinka rodu Asplenium
půl vrstveného chleba nebo pity - http://cs.wikipedia.org/wiki/Pita
lžíce piniových oříšků - http://slovnik.vareni.cz/piniove-orechy/
Následují bylinky:
lžička yzopu - http://botanika.wendys.cz/kytky/K440.php
lžička saturejky - http://botanika.wendys.cz/kytky/K218.php
možná bych občas zkusila trochu hledat na českém googlu, který většinu slov určitě zvládá. Nicméně stejně potřebuju chvíli něco dělat, než mi vyschnou vlasy...
Kouzelné slovo nati je množným číslem od slova nať, což je nadzemní zelená část rostliny, obvykle různých bylinek atd.
400 g tuřínové nati - http://cs.wikipedia.org/wiki/Tu%C5%99%C3%ADn
Trocha luštěnin - http://cs.wikipedia.org/wiki/Lu%C5%A1t%C4%9Bnina
2 hrnky cizrny - http://slovnik.vareni.cz/cizrna/
1/4 kg sušených bobů
6 blizen šafránu - http://cs.wikipedia.org/wiki/Blizna
1/4 kg chlebové střídky - střídka je vnitřní měkká část chleba pod křupavou nebo pevnou kůrkou
lžíce murri - tohle slovo neznám
lžička sleziníku - rostlinka rodu Asplenium
půl vrstveného chleba nebo pity - http://cs.wikipedia.org/wiki/Pita
lžíce piniových oříšků - http://slovnik.vareni.cz/piniove-orechy/
Následují bylinky:
lžička yzopu - http://botanika.wendys.cz/kytky/K440.php
lžička saturejky - http://botanika.wendys.cz/kytky/K218.php
-
- Nováček
- Posts: 40
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 202
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: Prostějov/Olomouc/archeoskanzen Modrá
-
- Nováček
- Posts: 40
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 264
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: Ostrava