Mydlice lékařská (Saponaria officinalis)
Mydlice lékařská je vskutku renesanční rostlina. Se stejným úspěchem může být použita v medicíně, v kosmetice i v domácnosti. Ačkoli její léčivé vlastnosti byly známy již v antickém Řecku a ve středověku, v minulém století se prodávala hlavně jako prostředek na praní jemných tkanin, hedvábí a vlny pod názvem "mýdlový kořínek".
více zde - ovšem z lékařského hlediska http://www.ordinace.cz/article.php?articleId=522&full=1
nebo
SAPONARIA OCYMOIDES L. - mydlice bazalkovitá
http://rostliny.nikde.cz/view.php?cislo ... 2005071102
Mýdlo http://www.floracr.cz/detail.asp?IDdetail=86
Význam a zajímavosti:
Mydlice lékařská obsahuje velké množství saponinu, což je látka, která pění ve vodě a má mírné čistící účinky. V minulosti se z rozlámaných kousků kořene namočených ve vodě připravoval prací prostředek. Po vynalezení technologie výroby mýdla se mydlice přestala používat. Přesto ji ještě dnes občas používají restaurátoři k čištění historických oděvů nebo choulostivých starých tapet.
Důkaz obsahu saponinu se dá provést jednoduchým a zajímavým pokusem: hrst čerstvých květů případně listů (v kořenech je obsah saponinu největší, nicméně daleko lepší je pořídit si květy nebo listy, abychom neničili důležité podzemní části rostliny) rozmačkáme, rozdrtíme nebo rozkrájíme a dáme do PET lahve, kterou posléze naplníme přiměřeným množstvím vody. PET láhev uzavřeme a zatřepeme s ní. Obsah se silně zpění právě díky vysokému obsahu saponinu.
Mýdlo
Moderators: melkel, Raiden, Maršálek, Alexandr, Knecht, Wothan, Viktorie, Kain, Joe
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 1814
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: svobodné území Beskyd
Mýdlo
mydlilo se mydlicí lékařskou... pokud by tam byl nějaký text přímo k ní, nebo nějaká zajímavost, tak to když tak přepiš/naskenuj...
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 1814
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: svobodné území Beskyd
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 1814
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: svobodné území Beskyd
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 1814
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: svobodné území Beskyd
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 311
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: Pardubice
Jestli se chceš mejt sazema, tak by to stálo za to udělat veřejné vystoupeníCorvinus wrote:Já četl něco o využívání sazí s něčím... Nevím jak moc je to věrohodné... Ale mydlici určitě vyzkouším.
Jinka pokud by někoho vážně zajímala technologie vaření mýdla, tak doporučuju pro klasické postupy např. Ottův slovník naučný, heslo mydlářství (viz dole). Je to tam popsané jak co do postupu, tak i do surovin, použití a historie. Od vynálezu mýdla do dnes se to změnilo jen v detailech.
Vaření mýdla není až taková věda, vařit jde v principu z libovolného rostlinného nebo živočišného tuku (třeba z kafilerního), za pomoci sody, potaše (uhličitan draselný - výluh z popela) nebo louhu (sodného nebo draselného). Pak se pomocí obyčejné soli tzv. "vysolí" - tím se rozdělí mýdlová a glycerínová fáze. Pak se oddělené mýdlo ještě dovařuje a potom zpracovává víceméně mechanicky (hnětením s plnidly, barvivy a parfémy, bylinkami apod.). Detaily viz Ottův slovník - dá se to fakt použít jako návod.
Po domácku se mýdlo vařilo ještě za války, vypravoval mi o tom děda. Jako kluk jsem to ze zvědavosti zkoušel, a docela úspěšně (čím to, že se žívím jako chemik ).
Citace Ottova slovníku:
Peggy, Trappers´Corral
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 5492
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: Liberec
-
- Site Admin
- Posts: 2015
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 311
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: Pardubice
Nezlob se, ale já jsem chemik. Když se mluví o sazích, jde o prakticky čistý uhlík v různé krystalické formě, většinou (u surových sazí) znečištěný dehtovými zplodinami. Tím se umeješ jenom do černa
(BTW saze jsou žádaná komodita a vyrábějí se průmyslově a ve velkém, u nás Cabot Valašské Meziříčí.)
O výluhu potaše z popela jsem psal o příspěvek dříve, to je jiná písnička:
(BTW saze jsou žádaná komodita a vyrábějí se průmyslově a ve velkém, u nás Cabot Valašské Meziříčí.)
O výluhu potaše z popela jsem psal o příspěvek dříve, to je jiná písnička:
...vařit jde v principu z libovolného rostlinného nebo živočišného tuku (třeba z kafilerního), za pomoci sody, potaše (uhličitan draselný - výluh z popela) ...
Peggy, Trappers´Corral
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 5492
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: Liberec
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 1814
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: svobodné území Beskyd
-
- Nováček
- Posts: 20
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: Světice
Tak dady vkládám jeden recept na mýdlo, který jsem osobně vyzkoušel ( mám ho od mé babičky, která si jej ještě teď dělá podomácku )
1 kg..........omastku (staré sádlo, lůj)
3 l..........vody
10 dkg..........smůly
20 dkg..........louhu sodného
---------------------------------------------------------------------------------------
Vaříme jednu hodinu, nakonec přidáme ještě hrst soli, a chvíli povaříme.
poté vlijeme obsah do starého pekáče, necháme vychladnout. Pak nakrájíme.
1 kg..........omastku (staré sádlo, lůj)
3 l..........vody
10 dkg..........smůly
20 dkg..........louhu sodného
---------------------------------------------------------------------------------------
Vaříme jednu hodinu, nakonec přidáme ještě hrst soli, a chvíli povaříme.
poté vlijeme obsah do starého pekáče, necháme vychladnout. Pak nakrájíme.
-
- Občasný přispěvatel
- Posts: 128
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
Našel jsem doklad mýdla pro raný středověk. Jedná se o Baldovu lékařskou knihu ( Bald's book) 10.stol. ale některé části jsou i starší.
Ta obsahuje recept masti na kožní nemoce " Vezmi husí sádlo a kořen omanu, pilátu, bršlice a svítele. Byliny dobře rozemel vylisuj a přidej lžíci starého mýdla..."
Zdroj: Kieckhefer, R. 2005: Magie ve středověku.
Ta obsahuje recept masti na kožní nemoce " Vezmi husí sádlo a kořen omanu, pilátu, bršlice a svítele. Byliny dobře rozemel vylisuj a přidej lžíci starého mýdla..."
Zdroj: Kieckhefer, R. 2005: Magie ve středověku.
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 341
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 311
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: Pardubice
Původně jsem nechtěl komentovat, ale nakonec mi to nedalo. Návod je nepřesný a neúplný, například není posáno oddělení glycerínové fáze (kvůli vysolení se přidává sůl).Dagfari Hrut wrote:Tak dady vkládám jeden recept na mýdlo, který jsem osobně vyzkoušel ( mám ho od mé babičky, která si jej ještě teď dělá podomácku )
1 kg..........omastku (staré sádlo, lůj)
3 l..........vody
10 dkg..........smůly
20 dkg..........louhu sodného
---------------------------------------------------------------------------------------
Vaříme jednu hodinu, nakonec přidáme ještě hrst soli, a chvíli povaříme.
poté vlijeme obsah do starého pekáče, necháme vychladnout. Pak nakrájíme.
Podle tohoto návodu lze připravit kaši s vysokým obsahem volného louhu (krátká doba zmýdelnění - za stara se vařilo mýdlo až 12 hodin), což by sice mylo, ale taky třeba až na kost
Indredience jsou v téměř v pořádku, poměry nehodlám zkoumat.
Ale co ten louh -ten je nedobový - to je moderní chemický produkt vyráběný elektrolýzou solanky, a zcela určitě se nepoužíval (na rozdíl od potaše nebo sody, viz výše).
Peggy, Trappers´Corral
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 311
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: Pardubice