Hledal jsem něco o vaření v železném nádobí a našel jsem tohle : http://www.narod-sobe.cz/clovek/kultura ... nadobi.htm Nedošlo v tom 13. stol. ke změně upravování potravin v jiném nádobí, nebo se nerozšířil nějaký modní druh nádobí, a teprve rozvoj chemie v 19. stol. rozšířil povědomí o olovu, měděnkách apod?
jediné co se ve 13.w objevuje jako nové nádobí (nepočítaje jiné keramické tvary) byla trojnožka, na ní se mohlo smažit, brzy byly ty trojnožky i galzované.
V tom článečku je i o glazovaném nádobí - glazury se mají zkoušet, jestli v nich není moc olověného klejtu. A když si to spojím s informací, na českém šermu, že do 13C se neglazovalo - že by malé bingo?
Nepočkám , prostě jsem to zatím nikde nečetla a a zdá se mi divné, že tak výrazný pokles by nebyl zmíněn. Na druhou stranu se přiznám, že jsem toho taky moc nečetla, kde by psali podrobně o tělesné výšce (ale něco zas jo). Není to zrovna moje parketa, umím z kostí zjistit, jak ten člověk byl vysoký, ale nepamatuju si přesně, kolik lidé měřili v jakém století ...tak se nechám poučit, kde jsi k tomu přišel....?
SwientyMartin:
zajeď si do Natürhistorische musea ve Vídni. Maj tam spodní čelist z laténu (nebo halštatu, nepamatuju) a současnýho stomatologa by z toho ranila mrtvice.