[quote=Super nápad, v sobotu jsem objevil kousek od Kladna móóóře jasanovejch kmínků ( a všechno nálet ) tak vyrazím s rychlou pilkou a pustím se do toho. Dík.[/quote]
Akorát to teď bude suchý, takže tomu napařování se asi nevyhneš
Na napařování takových dlouhých lišt jako jsou na sněžnice, není tak úplně špatná trubka od komína. Na jednom konci (spodním) jí nechat zavařit, nainstalovat ji nějak nad oheň a pak už to jde samo
Ohýbání dřeva
Moderators: melkel, Raiden, Maršálek, Alexandr, Knecht, Wothan, Viktorie, Kain, Joe
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 331
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: Praha
naprostý souhlas. Sněžnice nejsou jen dřevo (to se mi jeví jako ta lehčí část), ale i výplet. A právě u výpletu (obzvlášť pokud se pomine silon a jiný moderní vymoženosti), začíná ta pravá sranda.SpiciMedved wrote:Jo, taky se přikláním k samostatnému tématu " sněžnice " , neb je to téma na delší povídání
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 1814
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: svobodné území Beskyd
Princip je horká pára, pokud je voda ve dřevě jak píše Hawk tak není problém. Můžu případně zavolat do své původní práce a zjistit podrobnosti, ale přijde mi to zbytečné.cossack wrote:Hele, kdo by to byl řekl? ...horkovzdušná pistole. Máš s tím nějaké praktické zkušenosti? Nějak se mi ale nechce věřit, že by mohla nahradit několikahodinové vaření.
Ta pistole mě taky napadla, jen jsem nevěděl ten trik s olejem. Za to velký dík :c)
Samostatné téma - rád budu pokračovat i v samostatném tématu neb i výplet je pro mne zajímavý... Ale aby to případně našli i lidi hledající info ohýbání...
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 665
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: Pozořice
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 1814
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: svobodné území Beskyd
-
- Občasný přispěvatel
- Posts: 63
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
drevo sa volakedy ohybalo priamo v lese. vyrabali sa tak dyhove kose (teraz som tak videl ram na bubon). pod cerstvo zotaty klat s korou pozadovanej dlzky sa nakladol ohen (aby tam bola zarava pahreba) a cely kus sa "udusil vo vlasnej stave". z ohna sa to vybera , ked z oboch ciel prestava unikat para. so sekerou sa zatne do cela a rovno sa vylupuje dyha, alebo aj dost hruby ram na bubon. kym to nevychladne tak sa na tom daju robit "aj uzle".
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 665
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: Pozořice
-
- Občasný přispěvatel
- Posts: 63
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
pahreba - zerave uhliky. pochopil si to dobre. to drevo sa prihrnie uhlikmi, prip. sa na to este priklada. musis davat pozor, aby to niekde moc neobhorelo, ale vecsinou obhori len kora. ten polotovar mas v tej chvili ked to vylupnes z toho polena, hned to ohnes, zafiksujes a ked to vychladne, tak to dalej opracovavas. ono to je horuce, tak treba rukavice.cossack wrote:Přiznám se, že význam slova "pahreba" mi uniká.
Pochopil jsem to dobře, že čerstvý kmen s kůrou se položil přímo na žhavé uhlíky?
Nevychladne to dřevo než ho upravím do požadovaného polotovaru?
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 1433
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 665
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: Pozořice
-
- Občasný přispěvatel
- Posts: 63
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
nemusis to poleno rozstiepit. ked to mas naparene, v priecnom reze kruh, pribuchnes sekeru na okraj kruhu a vylupnes z toho cast v priecnom reze v tvate uzkeho pismena D, pricom sirka tejto casti je najviac sirka cepele sekery. a dalej z toho mozes lupat ako kolvek, aj viacmenej dosky. tymto sposobom sa primarne vylupavali dyhy, ktore mali hrubku najviac hrubky letokruhu, ale da sa tak ako som uz pisal urobit ram na bubon, ktory ma hrubku dosky, atd.. indosi, ale napriklad tu dyhu vytlkali bez naparovania. je vela sposobov, zavisi co chces robit, ci dyhovy kos, ram na bubon, sneznice, kolko mas casu, adt. ....melkel wrote:To vylupování dýhy si neumím dost dobře představit. Jedná se o vyštípnutí tenké desky (rzštípnu poleno, pak ustípnu desku a ohnu ji), nebo o odlupování dýhy na povrchu (to je IMHO blbost, ale raději se zeptám .-))
-
- Občasný přispěvatel
- Posts: 63
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
neviem preco to chces este pred ohybanim otesavat. ked chces napr. ram na bubon, tak si vylupnes dosku pribliznej hrubky, ktoru budes potrebovat, tu ohnes a dopracujes to po vychladnuti a vyschnuti.cossack wrote:No to mně taky nejde moc do hlavy. Zdá se mi, že než to stihnu alespoň nahrubo otesat, to dřevo mi za tu dobu vychladne. A i tak budu muset pracovat pekelně rychle. Na druhou stranu čerstvý kmínek(a ještě napařený) se bude štípat docela dobře. Ale stejně...
myslim ze to treba skusit a sam uvidis, ze mnohe nejasnosti sa ti pri vyrobe vyjasnia.