Kuchtění - recepty, vybavení a suroviny
Moderators: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 859
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: Dymokury
Kuchtění - recepty, vybavení a suroviny
Někomu jsem slíbil recept na zelňáky, ale už nevim komu (Tobě Pavle?), tak ho dneska dam semka.
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 262
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: Brno
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 1433
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
Celkem prdelní diplomka. Ten titul dostane fakt každy
http://www.scienceworld.cz/sw.nsf/61b7d ... plomka.rtf
http://www.scienceworld.cz/sw.nsf/61b7d ... plomka.rtf
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 859
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: Dymokury
-
- Občasný přispěvatel
- Posts: 148
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: Lopeník
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 5492
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: Liberec
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 1243
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: Chlumec nad Cidlinou/Praha/Mikulčice
-
- Nováček
- Posts: 27
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: Praha
konzervace nožů
Ať se nám to líbí či ne,prasata a produkty z nich získávané táhnou se jak červená nit našimi i evropskými dějinami.Vepřovým sádlem konzervovali již Germáni,v jejichž péči mimochodem domestikovaný skot i brav dospěl do daleko menších rozměrů oproti divoce žijícím soukmenovcům. A ještě v polovině minulého století si moje babička nedokázala představit jiné mazadlo než vepřové sádlo,ať již na chleba nobo na žebřiňák či panty od chlívku. Na dlouhodobou konzervaci nevhodné-váže vodu.Proto byla vyvinuta mazadla typu WD,která naopak vodu odpuzují.Z hlediska LH ,alespoň dle mého názoru je sádlo plně vyhovující.Domácí bude určitě lepší,už proto , že lze nůž s chutí olíznout.Jinak se samozřejmě lisoval olej téměř ze všech dostupných olejnatých semen.Do jaké míry se však používal ke konzervaci nástrojů bohužel nemám ověřeno.V minulosti jsem vlastnil orig. recept na výrobu kolomazi, která se odedávna používala k mazání všech kluzných součástí,kola , hřídele atd.avšak co nechceš mít to půjč.Pokud by někdo receptůru vlastnil, byl bych vděčný za kopii.
zeman
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 1031
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: Praha
Dovolím si doplnit ZEMANA Má pravdu, nedávno jsem četl od nějakého Taliána knihu "Historie výživy v Evropě" a docela mne ta kniha překvapila v tom, že mi vlastně potvrdila to, co jsem tušil Na rozdíl od jižanů kde byla hlavní potravinou pšenice, tak u barbarů to bylo od nepaměti vepřové. Už jsem se ale o tom někde rozepisoval. Dokonce tvrdil, že přes různé revoluční pokusy nám to vymlátit z hlavy to dodnes (inklinaci k prasátkům) v sobě máme a myslím, že můžeme potvrdit, že má pravdu
Jinak řečeno, vepřové je na 100% stylovka.
Možná by Vás mohlo zajímat, že i v oblasti kterou děláme (severní Ameriku), tak první, co se dopravilo do nové obchodní pevnosti byla prasata. Máme doklady o tom, jaká to byla sranda je převážet v kánoích
Jinak co se týká ošetření kovů (u nás to jsou i pušky), tak se nejvíc používal lůj hlavně pak z jelenů. Hned po tom následovalo medvědí sádlo a pochopitelně i vepřové. Dokonce se dělali jakési mazací směsy z loje a sádla a dalších přísad, například popela.
Ta kolomaz mi připoměla, že vedle lovu kožešin se lovili také medvědi - dokonce to byla specializace a to právě pro sádlo. Z něj se pak vyráběla kolomaz de-luxe pro Evropské kočáry. Zde hovořím o 18. století!
Jinak řečeno, vepřové je na 100% stylovka.
Možná by Vás mohlo zajímat, že i v oblasti kterou děláme (severní Ameriku), tak první, co se dopravilo do nové obchodní pevnosti byla prasata. Máme doklady o tom, jaká to byla sranda je převážet v kánoích
Jinak co se týká ošetření kovů (u nás to jsou i pušky), tak se nejvíc používal lůj hlavně pak z jelenů. Hned po tom následovalo medvědí sádlo a pochopitelně i vepřové. Dokonce se dělali jakési mazací směsy z loje a sádla a dalších přísad, například popela.
Ta kolomaz mi připoměla, že vedle lovu kožešin se lovili také medvědi - dokonce to byla specializace a to právě pro sádlo. Z něj se pak vyráběla kolomaz de-luxe pro Evropské kočáry. Zde hovořím o 18. století!
Joe M.
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 357
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: Brno
ondro: inspirace http://www.freha.pl/viewforum.php?f=12
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 203
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 693
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: Mýto
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 665
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: Pozořice
Nakrájíš na tenké proužky a usušíš v troubě.Toť vše. Pokud je pán gurmán, lze v syrovém stavu ještě okořenit dle chuti.
Pokud by jsi chtěl sušit LH, tak položit na slunce (ideálně na vypnuté plátno aby to luftovalo i zespod) a dávat bacha na mouchy.Takhle jsem to osobně nedělal, ale vím, že kamarád tímto způsobem nějaké maso v pohodě usušil.
Indiáni maso rozřezávali na dlouhé pásy a věšeli je na vysoké sušáky, aby na ně nemohli psi.Na amerických pláních ovšem měli výhodu suššího podnebí a téměř neustálého pofukování, takže ty mouchy jim na to zase tak moc nešly.Ikdyž maso určitě sušili i lesní indiáni, kde ten prérijní vzduch neměli, tudíž v našich podmínkách by to mělo taky fungovat.
Pokud by jsi chtěl sušit LH, tak položit na slunce (ideálně na vypnuté plátno aby to luftovalo i zespod) a dávat bacha na mouchy.Takhle jsem to osobně nedělal, ale vím, že kamarád tímto způsobem nějaké maso v pohodě usušil.
Indiáni maso rozřezávali na dlouhé pásy a věšeli je na vysoké sušáky, aby na ně nemohli psi.Na amerických pláních ovšem měli výhodu suššího podnebí a téměř neustálého pofukování, takže ty mouchy jim na to zase tak moc nešly.Ikdyž maso určitě sušili i lesní indiáni, kde ten prérijní vzduch neměli, tudíž v našich podmínkách by to mělo taky fungovat.
-
- Občasný přispěvatel
- Posts: 107
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: Praha