stany

Řemesla a každodenní život

Moderators: Maršálek, Bestian, Heinrich von Rheinhausen

richardrg
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Post by richardrg »

V Lomnici mám tátu, znám to tam i ty látky, přeci jenom dávám přednost větší gramáži. Mám vsugerovanou představu, že nebude tak náchylná na roztržení. Navíc další důležitou věcí je i počet nití, ve svitapu to mají přímo na stránkách, látka o menší gramáži může mít více nití, ty jsou pak tenčí, tenčí je i látka, ale vodu drží lépe.
Bavlněné vlákno má také jinou nasákavost než len.
Last edited by richardrg on Sat 28. Feb, 2009 20:26, edited 1 time in total.
Lenka
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Lenka »

Taky bych dala přednost vyšší gramáži. Ten minulý stan jsme měli přes 300 a připadalo mi to tak minimum. Byl lehký a skladný, to byla výhoda. Ono ty tenké stanovky taky vydrží, ale používáním se v těch místech, kde na ně svítí slunko ještě ztenčí a pak snáz proprší a můžou se roztrhnout. Mám to odzkoušené na dětských táborech.
Vladan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Vladan »

Z toho plátna z Campingtexu (to starší lněné) máme můj velký kužel a jeden malý, z toho nového bavlněného zbytek a všeu funguje skvěle, netrhá se a to to zažilo vychřici s deštěm. Z toho plátna máme i postele pro družníky a vydrží i sponí se společností bez jakýchkoliv defektů. má 290 g/m2 a je to rozhodně o dost silnější plátno, než ktreré používá pí Žižková.

Vzhledem k tomu, že ve svitapu mají plátna okolo této gramáže také bavlněné a ty s větší gramáží jsou tak na plachtu na auto (viděl jsem vzorník), tak bych to asi moc neřešil.
Vítězství nebo smrt!
Zdislava
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Re: stany

Post by Zdislava »

chtěla bych se zeptat, čím malujete na stany (když nejde o celý díl z barevné látky) a případně jak moc je to doložené?
choť pana Přibyslava z Pořešína, třetí dcera pana Jindřicha z Rožmberka
richardrg
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Post by richardrg »

Malované stany v ikonografii najdeš relativně často, ale spíše než plochy bávají malované různé ornamenty.

Na stany malujeme ledačím, záleží nakolik se chceš podržet dobovosti. Asi nejlepší by bylo rozdělat čisté pigmenty v oleji, např. lněném.
Bestian
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Bestian »

K ipregnaci: Jak už bylo výše a ne jen zde psáno, hustě tkaná lněná látka nepromokne, to je pravda, ale musí být dodržena jedna podstatný věc, a tou je sklon látky. Všimněte si, že stany mají poměrně velký sklon a často jsou dost vysoké. Právě tato vlastnost způsobí, že voda po latce sklouzne.

Praktickej pokus impregnace: Vzal jsem novou kůži ovce a třel jí rovnoměrně chlupem po látce. Lanolil se v malém množství navázal na vlákna látky, rozdíl v násakavosti látky byl značný.

Image

Image

Image

(obrazky jsou z Kohovo galerie, díky :wink: )
Werner I. z Pořešína,
bratr Pribyslava II. z Pořešína,
věrný přítel, rádce a lovčí Petra I. z Rožmberka.

Kdo nechce, hledá důvody. Kdo chce, hledá způsoby.
Mokohtavenotaxe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Mokohtavenotaxe »

richardrg wrote: Na stany malujeme ledačím, záleží nakolik se chceš podržet dobovosti. Asi nejlepší by bylo rozdělat čisté pigmenty v oleji, např. lněném.
Perfektně se mi osvědčilo malovat pigmenty rozdělanými do mléka. Oleje jsem se bál na tkaninu - byly by minimálně fleky na rubu. S mlékem super. Drží to jak xxx víra. Jediný problém byl, že tak půl roku po nanesení byl stan cítit zkyslým mlékem.
Bestian
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Bestian »

Já barvy na olejová bázi zkošel, nerozpijí se, ale látka prostě nasákne spoustu té mastnoty a dělá to fleky. V mém případě na bílém plátně to ještě jde, na barevném si to neumím moc představit.
Werner I. z Pořešína,
bratr Pribyslava II. z Pořešína,
věrný přítel, rádce a lovčí Petra I. z Rožmberka.

Kdo nechce, hledá důvody. Kdo chce, hledá způsoby.
Vaseck
Nováček
Nováček

Post by Vaseck »

No, nebylo to tak hrozné, ale přiznejme si, že hygiena byla trošku slabší než je teď.
Post Reply