Zbytky pohanství na venkově

Duchovno, víra, věda, umění

Moderators: Maršálek, Bestian, Heinrich von Rheinhausen

Post Reply
Saturo
Nováček
Nováček
Posts: 1
Joined: Wed 22. Jan, 2014 9:11

Zbytky pohanství na venkově

Post by Saturo »

Zdravím všechny,

nevím zda se tu toto téma už někde neprobíralo, na několik stop jsem narazil, ale byly to už několik let mrtvá vlákna, proto zakládám nové.

Zajímají mne zbytky uctívání pohanských božstev a hromadné srocování lidí za účel pohanských rituálů a uctívání ve 13. a 14. století.......vím že o tomto období se prakticky ani neuvažuje jinak než o ryze křesťanském, nicméně nedávno jsem narazil na několik článků které se zmiňovali o tom že na venkově přetrvávali nejen pohanské tradice integrované do křesťanství, ale i pohanská víra jako taková . Tyto zmínky mě zaujali nicméně byly bez jakýchkoli odkazů na důkazy nebo literaturu. Jedinou konkrétnější zmínku jsem našel tu že prý Jan Hus se znechucen ve svém díle (opět bez odkazu jakém) zmiňuje o srocování prostého lidu na hoře Blaník, za účelem uctívání pohanských bůžků. Zaprvé bych Vás chtěl poprosit ať už o Vaše názory na toto téma, nebo hlavně o případný odkaz ať už v literatuře nějakého autora, který se touto problematikou zabýval nebo v historických zmínkách a literatuře. Děkuji.
User avatar
maser
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Posts: 276
Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
Location: Jindř. Hradec
Contact:

Re: Zbytky pohanství na venkově

Post by maser »

Na našem území se udržovaly pohanské praktiky až někdy do husitských válek. Z širšího úhlu pohledu se udržují dodnes (v křesťansky přetransformovaných tradicích a zvycích).

Na jaře se mladé páry milovaly na polích, aby byla plodná úroda, novým rokem se nechal vyhasnout oheń a zažíhal se nový, různé očistné rituály (vánoční a jarní úklady) atd. Je toho spousta. Z hlavy mě k tomu napadá akorát Legenda o Ostojovi od Smetánky. Ta se sice zabývá obdobím malinko starším než tě zajímá, ale hodně se odvolává i na pozdějíší doby a je to do začátku dobrý odpich.
I smrt před mužem často prchla! Heslo 310. československé stíhací perutě RAF, 1940
http://silva-nortica.blog.cz/
User avatar
Kaput
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel
Posts: 110
Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
Location: Ostrava-Praha

Re: Zbytky pohanství na venkově

Post by Kaput »

Tak pro vrcholný středověk se už o pohanství nedá mluvit. Fakt jen o jeho zbytcích, které nějakým způsobem přežívaly v tradicích. Pohanství na úrovni boha/bphů nahradil jeden trojjediný Bůh a svatí. Na druhou stranu rituály spojené se zemědělským cyklem nebo magií trvaly.
Prostě to, že zopakuju nějaký ochranný rituál proti starému démonovi neznamená, že se nepovažuju za dobrého křesťana.
lenkai79
Nováček
Nováček
Posts: 1
Joined: Wed 16. Jul, 2014 15:00

Re: Zbytky pohanství na venkově

Post by lenkai79 »

Zajímavé. =D>
Všem krásný den! Když hledám levné osvěžovače vzduchu zvolím velkoobchod drogerie.
Post Reply