Otázka řasení u houppelande

Řemesla a každodenní život

Moderators: Viktorie, ClaryAldringen

Zuza
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Post by Zuza »

Teorie me zajima predevsim do te miry, aby ten odev nebyl konstrukcne spatne, a neco jako zapinani vpredu/vzadu je dost dulezita vec.

No jasne ze jsem si to nejdriv prostudovala u Thursfield, ale tak chtela jsem si byt o neco jistejsi, ze se to da fakt udelat se zapinanim vpredu. Take se mi podarilo od jedne mile Americanky sehnat jakysi handout o odevech z teto doby, kde je fura zajimavych iluminaci, ktere jasne potvrzuji, ze zapinani vpredu u odevu tohoto typu bylo. Takze byly ty zahyby skutecne nejspis nejak (jak, to je ve hvezdach, ale dobra, budu kopirovat Thursfield) zafixovane, jinak by zapinani ztracelo vyznam.

Takze zaverem diskuze snad s urcitosti je, ze existovaly oba typy raseni - volne a pripevnene, u prvniho zapinani nebylo a u druheho ano, vpredu, nejspis na hacky a ocka nebo na nic - drzelo to dohromady diky pasku.

Ono sice na nekterych iluminacich to vypada, ze tam zadne svy a zapinani vpredu nejsou, ale tehdejsi iluminatori nektere detaily jednoduse nekreslili, zatimco jini nastesti ano.

Image
Bohuslav
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Bohuslav »

Já bych to tipoval ,že řešení by mohlo být podobné stejně jako zde ,jen se ten svrchník krátký http://www.wga.hu/frames-e.html?/html/e ... donor.html Takže spíš si nemyslím, že by měl být prošívaný.Ale nerozumím této době. Stejně tak zde - http://www.wga.hu/frames-e.html?/html/e ... argar.html
Image V ničem, co vykládám, si nečiním nárok na vymezení pravdy, ale pouze vymezení vlastního názoru.Abélard
Štěpán
Nováček
Nováček

nákončí tkanic

Post by Štěpán »

Potřeboval bych sehnat nákončí tkanice k dubletu, prošívanému dubletu a na přivazování nohavic. Zatím jsem viděl prodávat jen kus stočeného plechu s nevhodnou povrchovou úpravou. Nemáte někdo kontakt na výrobce pěkných nákončí?Přeferoval bych lité. díky.
Jsem věrný svým přátelům i nepřátelům.
Dyinghistory
Nováček
Nováček

Post by Dyinghistory »

Štěpán: Originály nákončí jsou totiž opravdu kus stočeného plechu, alespoň ty, které jsem měl možnost vidět. Litý originál jsem neviděl nikde žádný.
Bohuslav
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Bohuslav »

Někde se tu ty nákončí řešily a taky jsem viděl jen ty stočené.Ale nevím více jsem nestudoval
Image V ničem, co vykládám, si nečiním nárok na vymezení pravdy, ale pouze vymezení vlastního názoru.Abélard
Radim Vaňousek
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Post by Radim Vaňousek »

Co se týče řasení houppelande... koluje po netu jeden obrázek, na kterém je prý vidět, že houppelande byla skládaná i s podšívkou a to celé bylo našité na pruh látky jdoucí horizontálním směrem.

Pokud by někdo byl tak hodný a zajel do Itálie to pořádně vyfotit zrcadlovkou, bylo by po dohadování.

Lorenzo Lotto, Resuscitace Orsiniho
Image
Zuza
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Re: Otázka řasení u houppelande

Post by Zuza »

Vygooglila jsem něco v lepší kvalitě. Je to tam docela slušně vidět - spodní kraj svrchníku ležícího pána a pak také kousek pod pasem:
Image

Image
Radim Vaňousek
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Post by Radim Vaňousek »

Děkuji Ti, Zuzko.

Že by si to autor obrazu vymyslel, je zpochybnitelné. Můžeme to přišívání na pásek počítat mezi historicky podložené rekonstrukční postupy. Zatím.
Bohuslav
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Bohuslav »

Co jsem zatím procházel nálezy z Jámy v kolektorech ve Vodičkovi ulici, tak jsou oděvy z tkaniny se sklady, které jsou asi již nějak tkané, než prošívané. Budem ty technologie tkaní blíže zkoumat.

http://img4.rajce.idnes.cz/d0407/6/6245 ... _83-91.jpg

Konzervátorka Vendulka Otavská k tomu napsala: Je nápadný úpravou – plisováním.Vazba – plátno
Materiál – v jednom směru vlna, zákrut Z, dnes fialovohnědá, hustota nití 10/cm; ve druhém směru vlna, zákrut S, dnes fialovohnědá, hustota nití 13/cm
Pevný kraj – nezachoval se
Tento fragment má na obou stranách silně slitou strukturu povrchu, zplstnatělý povrch. Na jedné straně jsou vystupující hřebínky plisování odřené.
Post Reply