Střelecká výstroj

Moderators: LiborZ, Brant, MarcusIV, El Cid

Post Reply
User avatar
LiborZ
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Posts: 3139
Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
Location: České Budějovice

Střelecká výstroj

Post by LiborZ »

Uvažuju o výrobě prachovnice z rohu.
per_ist062.jpg
(368.91 KiB) Downloaded 121 times
Nevíte někdo, jak roh změkčit?
Nalivajko - náčelník proviantní služby

User avatar
Brant
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Posts: 4016
Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
Location: Prahé

Re: Prachovnice

Post by Brant »

Hele, na tu jsem koukal taky :) Ale použiju jako prachovnici tu kulatou flašku, takže se do toho klidně pusť. Roh se změkčí vařením, pak ho vytvaruješ a necháš zase ztvrdnout. Ale pekelně to smrdí, doporučuju vařit to někde mimo civilizaci.
Ktož chce šíp z rány vytáhnúti, učiň takto: Vezmi raky a zaječie sádlo a ztluc to spolu dobrze. Pak vezmi vejce a pryskyrzici a ztluc to v hromadu a klaď na tu bolest, a vytáhneť se všeckno ven. A na to traňku užívej. (Chirurgické lékařství, 16. stol.)

User avatar
LiborZ
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Posts: 3139
Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
Location: České Budějovice

Re: Prachovnice

Post by LiborZ »

Jak dlouho vařit?
Nalivajko - náčelník proviantní služby

User avatar
Brant
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Posts: 4016
Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
Location: Prahé

Re: Prachovnice

Post by Brant »

Dokud to nezměkne :)
Ktož chce šíp z rány vytáhnúti, učiň takto: Vezmi raky a zaječie sádlo a ztluc to spolu dobrze. Pak vezmi vejce a pryskyrzici a ztluc to v hromadu a klaď na tu bolest, a vytáhneť se všeckno ven. A na to traňku užívej. (Chirurgické lékařství, 16. stol.)

trunky
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel
Posts: 78
Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00

Re: Prachovnice

Post by trunky »

ked som ja robil prachovnicu(plochu rohovinovu) tak som prisiel na zlepsovak a to ze najprv tak 2 hod varit a potom ju narvat medzi rebra takych tych starych panelakovych radiatorov.medzera je tam akurat,navyse v zime su aj teple takze ten roh chladne pomalsie a nehrozi ze by praskol,navyse vysledny tvar je pekny plochy.
Hromislav,Orcae Ita

User avatar
Knecht
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Posts: 6696
Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
Contact:

Re: Prachovnice

Post by Knecht »

trunky: Přesně na tohle přišel jeden kámoš, radiátor je ultimátní tvarovací forma.

Já chci dělat prachovnici z parohové rozsochy, ale co jsem si všiml na těch fotkách, dost často tam není vidět násypka a z fotky často není jasné, jestli chybí celé zakončení, nebo tam byla jen díra zacpaná kolíčkem. Ví někdo?
Budu dávat soustružit nějaké věci, tak bych přidal i pár dřevěných násypek.
V listě ze dne 21. února 1621 takto jsou kozáci líčeni: ..."Bůh pomož tam, kam tato sběř přijde!"
***
Zakázková výroba historických replik: http://customhistory.cz/

User avatar
Dlouhán
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Posts: 2132
Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
Location: Praha

Re: Prachovnice

Post by Dlouhán »

LiborZ wrote:Uvažuju o výrobě prachovnice z rohu.
per_ist062.jpg
Nevíte někdo, jak roh změkčit?
To by mě zajímalo, jak je udělaný to hrdlo na konci. Jako by do toho rohu byl narvanej ještě jeden kus.

User avatar
Brant
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Posts: 4016
Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
Location: Prahé

Re: Prachovnice

Post by Brant »

Knecht wrote:trunky: Přesně na tohle přišel jeden kámoš, radiátor je ultimátní tvarovací forma.

Já chci dělat prachovnici z parohové rozsochy, ale co jsem si všiml na těch fotkách, dost často tam není vidět násypka a z fotky často není jasné, jestli chybí celé zakončení, nebo tam byla jen díra zacpaná kolíčkem. Ví někdo?
Budu dávat soustružit nějaké věci, tak bych přidal i pár dřevěných násypek.
Asi jak kdy. Myslím, že přijatelný je špunt i dávkovač jako je na těch dřevěných zahnutých ála roh. A z parohu byly dost často taky natrusky.
Ktož chce šíp z rány vytáhnúti, učiň takto: Vezmi raky a zaječie sádlo a ztluc to spolu dobrze. Pak vezmi vejce a pryskyrzici a ztluc to v hromadu a klaď na tu bolest, a vytáhneť se všeckno ven. A na to traňku užívej. (Chirurgické lékařství, 16. stol.)

User avatar
Brant
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Posts: 4016
Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
Location: Prahé

Re: Prachovnice

Post by Brant »

Dlouhán wrote:
LiborZ wrote:Uvažuju o výrobě prachovnice z rohu.
per_ist062.jpg
Nevíte někdo, jak roh změkčit?
To by mě zajímalo, jak je udělaný to hrdlo na konci. Jako by do toho rohu byl narvanej ještě jeden kus.
Vypadá to, že do rozřízlé a ještě měkké špičky rohu nacpali to hrdlo, ne? A co myslíte, je to kov nebo co?
Ktož chce šíp z rány vytáhnúti, učiň takto: Vezmi raky a zaječie sádlo a ztluc to spolu dobrze. Pak vezmi vejce a pryskyrzici a ztluc to v hromadu a klaď na tu bolest, a vytáhneť se všeckno ven. A na to traňku užívej. (Chirurgické lékařství, 16. stol.)

User avatar
Brant
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Posts: 4016
Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
Location: Prahé

Re: Prachovnice

Post by Brant »

Jo a mám doma přebytečné pouzdro na brousek. Je ze zplacatělého kravského rohu a plánoval jsem to na tu prachovnici použít. Už mám jinou, takže klidně velice levně prodám :biggrin: Akorát nevím, jestli není ten roh moc malej...
Ktož chce šíp z rány vytáhnúti, učiň takto: Vezmi raky a zaječie sádlo a ztluc to spolu dobrze. Pak vezmi vejce a pryskyrzici a ztluc to v hromadu a klaď na tu bolest, a vytáhneť se všeckno ven. A na to traňku užívej. (Chirurgické lékařství, 16. stol.)

Begbie
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Posts: 859
Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
Location: Dymokury
Contact:

Re: Prachovnice

Post by Begbie »

Libor: pěkná prachovnice, jen bych si nebyl jistý tím že se do tohodle tvaru ten roh tvaroval, mám pár rohů který jsou takhle narostlé. Jak je to asi velké ?
Dobrý den, máte zmrzlý držťky ?
Ne, my si topíme!
   http://www.rucnitkani.cz

User avatar
Brant
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Posts: 4016
Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
Location: Prahé

Re: Prachovnice

Post by Brant »

Begbie wrote:Libor: pěkná prachovnice, jen bych si nebyl jistý tím že se do tohodle tvaru ten roh tvaroval, mám pár rohů který jsou takhle narostlé. Jak je to asi velké ?
Fakt? Takhle narostlej roh jsem ještě neviděl. Což samozřejmě neznamená, že to není možný, jen si nemyslím, že je to příliš častý. A vzhledem k tomu, že roh jde vytvarovat bez problému a pouzdra na brousky se tvarovaly, tak bych se nebál záměrnému zplacatění kvůli prachovnici. Nevíš z jakýho plemene jsou ty přírodně placatý a jestli to nebylo třeba z jednoho stáda?
Ktož chce šíp z rány vytáhnúti, učiň takto: Vezmi raky a zaječie sádlo a ztluc to spolu dobrze. Pak vezmi vejce a pryskyrzici a ztluc to v hromadu a klaď na tu bolest, a vytáhneť se všeckno ven. A na to traňku užívej. (Chirurgické lékařství, 16. stol.)

Begbie
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Posts: 859
Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
Location: Dymokury
Contact:

Re: Prachovnice

Post by Begbie »

Nemám tušení, ale asi jo, můžu to vzít sebou tehle víkend, jestli taky jedeš.
Dobrý den, máte zmrzlý držťky ?
Ne, my si topíme!
   http://www.rucnitkani.cz

User avatar
Brant
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Posts: 4016
Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
Location: Prahé

Re: Prachovnice

Post by Brant »

Begbie wrote:Nemám tušení, ale asi jo, můžu to vzít sebou tehle víkend, jestli taky jedeš.
Tenhle víkend nejedu nikam, bohužel. Ale někdy bych se na to kouknul rád. Ještě k té prachovnici výše - koukni na tu špičku. Je vytvarovaná, takže si myslím, že v tomhle případě bude uměle vytvarovanej celej roh.
Ktož chce šíp z rány vytáhnúti, učiň takto: Vezmi raky a zaječie sádlo a ztluc to spolu dobrze. Pak vezmi vejce a pryskyrzici a ztluc to v hromadu a klaď na tu bolest, a vytáhneť se všeckno ven. A na to traňku užívej. (Chirurgické lékařství, 16. stol.)

Begbie
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Posts: 859
Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
Location: Dymokury
Contact:

Re: Prachovnice

Post by Begbie »

Myslíš to zúžení u hrdla ?

Ten největší má na začátku 8 cm na 4 cm, je trochu do vrtule, ale placatej je.

Image

Image
Dobrý den, máte zmrzlý držťky ?
Ne, my si topíme!
   http://www.rucnitkani.cz

Post Reply