Kouření z hliněnek je považováno i odborníky za kvalitní, protože hliněnka zjednodušeně řečeno absorbuje tu močku. Čili ono ani filtrů není třeba. Nevyhodou jak tu již bylo řečeno u hliněnek je to, že v momentě kdy se nacucají a stratí tu absorbační schopnost - jsou tak zvaně vykouřené, tak se musí vyhodit a nahradit novou. U moderních b... je tomu naopak - čím starší, tím lepší kouření (jenže to není dobové čili LH ).
Filtr je skutečně věcí moderní doby dokonce snad až druhé půlky 20 století. Znalci je jak Vitana napsal ale nepoužívají!!!
Dýmky, tabák a tak vůbec...
Moderator: Joe
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 331
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: Praha
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 494
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: Tišnovská Nová Ves
Potvrzuji Aweho slova - sam jsem uz hlinenku vypaloval a je zase jako nova. Hlinenky se daji kourit, dokud je nezlomis, Joe
U "bryerek" to "cim starsi, tim lepsi" taky neplati doslova. Potrebuje urcity cas na zakoureni, aby se vytvorila uvnitr hlavicky uhlikova vrstvicka, ktera potom absorbuje kondenzat a nasledne se dalsim kourenim vypaluje, ale casem tu dymku muzes propalit, zvlaste nezkuseni kuraci a nekvalitni dymky. Proto se taky dymka kouri pomalicku a mela by se kourit maximalne jednou denne.
U "bryerek" to "cim starsi, tim lepsi" taky neplati doslova. Potrebuje urcity cas na zakoureni, aby se vytvorila uvnitr hlavicky uhlikova vrstvicka, ktera potom absorbuje kondenzat a nasledne se dalsim kourenim vypaluje, ale casem tu dymku muzes propalit, zvlaste nezkuseni kuraci a nekvalitni dymky. Proto se taky dymka kouri pomalicku a mela by se kourit maximalne jednou denne.
Vitana sgt. Compagnies Franches de la Marine
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 1031
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: Praha
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 1031
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: Praha
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 1031
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: Praha
A pak ti nakonec někdo řekne, že je to nedobovéVitous wrote: U "bryerek" to "cim starsi, tim lepsi" taky neplati doslova. Potrebuje urcity cas na zakoureni, aby se vytvorila uvnitr hlavicky uhlikova vrstvicka, ktera potom absorbuje kondenzat a nasledne se dalsim kourenim vypaluje, ale casem tu dymku muzes propalit, zvlaste nezkuseni kuraci a nekvalitni dymky. Proto se taky dymka kouri pomalicku a mela by se kourit maximalne jednou denne.
Joe M.
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 494
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: Tišnovská Nová Ves
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 1031
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: Praha
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 494
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: Tišnovská Nová Ves
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 1031
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: Praha
Však jak jsem psal - já ti to kontrolovat nebudu Já vytáhnu dýmku jen u slavnositních příležitostech. Dřív jsem ji kouřil docela dost, jenže jsem se nezbavil náviku na cigára a začínal se chytat i na dýmku. Výsledkem bylo, že jsem jel v tramavaji a v kapse měl hořící dýmku, kterou jsem pak rozbafal a zapálil si k tomu cigáro a strašně si divil, proč na mě lidi tak čumějí Bylo tedy na místě jedno omezit. Obdobné to bylo s doutníky. Prodělal bych majlant, protože jsem jich schroupnul klidně 30 za den. A to jsem měl navíc prožranou držku, čili žádný levný sajrajt. Jedině pašung z Kuby.
Joe M.
-
- Nováček
- Posts: 47
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: Vysočina
Dřevěný fajfky
Zmiňujete bruyerky, čemuž rozumím jako dřevěný fajfky. Tedy dřevěný f. před rokem 1800 nebyly moc obvyklý?! Nebo výraz bruyerky mám rozumět už jako dýmky moderního střihu?
Jak to bylo s "dřevákama" před zmiňovaným rokem 1800.
Předpokládám, že nebyly v evropě a v Novém světě jenom hliněnky (viz. Aweho fotky výše)?!
Jak to bylo s "dřevákama" před zmiňovaným rokem 1800.
Předpokládám, že nebyly v evropě a v Novém světě jenom hliněnky (viz. Aweho fotky výše)?!
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 494
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: Tišnovská Nová Ves
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 1031
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: Praha
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 311
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: Pardubice
Dřevěné dýmky se dělaly běžně po celé 19. století a předpokládám i dříve.
Problém je u nich snadné propalování, a proto se postupně snažili najít co nejvhodnější dřevo.
Přechod na bruyer byl velkou změnou a bruyer byl považován za největší luxus. Umožnil to v podstatě rozvoj dopravy a obchodu, což srazilo ceny surovin.
Vývoj byl jednoduchý :
1) dřevěné dýmky obecně
2) kvalitnější dřevěné dýmky z dřeva peckovin (třešeň, švestka, nebo ořech)
3) kořenové dřevo
- no a od toho vede přímá cesta ke kořenu bruyeru, což je vřesovec. Nejprve se dovážel ze středomoří, později se zjistilo, že nejpomaleji roste v chladném podnebí, třeba ve Skotsku. A ten je nejkvalitnější.
(BTW stejné pravidlo platí pro dřevo na pažbu )
Tyto informace lze najít třeba v historii českého dýmkařství - např. Proseč u Skutče, u nás ve VČ - to byl na přelomu století významný výrobce !!
Problém je u nich snadné propalování, a proto se postupně snažili najít co nejvhodnější dřevo.
Přechod na bruyer byl velkou změnou a bruyer byl považován za největší luxus. Umožnil to v podstatě rozvoj dopravy a obchodu, což srazilo ceny surovin.
Vývoj byl jednoduchý :
1) dřevěné dýmky obecně
2) kvalitnější dřevěné dýmky z dřeva peckovin (třešeň, švestka, nebo ořech)
3) kořenové dřevo
- no a od toho vede přímá cesta ke kořenu bruyeru, což je vřesovec. Nejprve se dovážel ze středomoří, později se zjistilo, že nejpomaleji roste v chladném podnebí, třeba ve Skotsku. A ten je nejkvalitnější.
(BTW stejné pravidlo platí pro dřevo na pažbu )
Tyto informace lze najít třeba v historii českého dýmkařství - např. Proseč u Skutče, u nás ve VČ - to byl na přelomu století významný výrobce !!
Peggy, Trappers´Corral
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 250
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: Pečky