Dýmky, tabák a tak vůbec...
Moderator: Joe
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 357
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: Brno
-
- Občasný přispěvatel
- Posts: 107
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 665
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: Pozořice
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 357
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: Brno
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 665
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: Pozořice
Asi půjde spíš o finální úpravu, než o odrůdu, ne?
Ty lisované plátky by tomu mohly odpovídat. Surové, fermentované listy bez různých aromatických přísad.
Ale pokud by někdo chtěl vyzkoušet origoš 150let starou indiánskou odrůdu, tak můžu poskytnout semínka. Ovšem bez znalosti správného sušení si asi moc nepochutnáte. Ořechový listí hadra
Ty lisované plátky by tomu mohly odpovídat. Surové, fermentované listy bez různých aromatických přísad.
Ale pokud by někdo chtěl vyzkoušet origoš 150let starou indiánskou odrůdu, tak můžu poskytnout semínka. Ovšem bez znalosti správného sušení si asi moc nepochutnáte. Ořechový listí hadra
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 494
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: Tišnovská Nová Ves
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 1031
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: Praha
Odborník to pozná - ale kolik jich je že Né, máš pravdu a Milan také - to se strtí v tlačenici. Mimochodem, znalci by Vám znectili třeba dýmky z porcelánu či kovu, protože to se kouří rovnou močka, a přitom to bylo kdysi supr populární, tak že jak bylo psáno - to že kouřili ještě neznamenalo, že to byli nějací fajšmekřiVitous wrote:MILAN: no to jsem rad, ze se me nekdo zastal, mam dojem ze na nejakych fotkach jsem videl drevene dymky - z jakyho dreva, to uz z fotky poznat nejde
Jinak pro výše uvedený dotaz na druhy co se kouřili - jsou na to speciálky, kde se dá sehnat či objednat skoro cokoliv!!!
Joe M.
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 494
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: Tišnovská Nová Ves
-
- Nováček
- Posts: 47
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: Vysočina
Docela by mě zajímalo, co přesně znamená vypalovat hliněné dýmky. Mám tomu rozumět tak, že se s nima zachází podobně jako s pálenejma cihlama? To třeba, že se obrovnají dřevem a to celé se podpálí?! Nebo jako vepřovice, že se jenom vysuší na sluníčku?
Jak má vypadat správné zakouření dýmky? Někde jsem slyšel, že ve staré dobré Anglii dokonce nové dýmky na nějaký čas před zakouřením ponořili do whisky, aby měla lepčejší šmak. Proč je vlastně důležité dýmku dobře zakouřit a co se může stát, pokud se to nepovede.
Používaly se v době před americkou revolucí papírky do dýmek? (předpokládám, že asi ne).
Díky za vaše postřehy.
Jak má vypadat správné zakouření dýmky? Někde jsem slyšel, že ve staré dobré Anglii dokonce nové dýmky na nějaký čas před zakouřením ponořili do whisky, aby měla lepčejší šmak. Proč je vlastně důležité dýmku dobře zakouřit a co se může stát, pokud se to nepovede.
Používaly se v době před americkou revolucí papírky do dýmek? (předpokládám, že asi ne).
Díky za vaše postřehy.
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 331
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: Praha
vypalování:keramická hlína (pokud není glazovaná) je porézní materiál, tudíž se kondenzát ("močka") do ní vsakuje. To samozřejmě není nic dobrého a časem se to projeví i na chuti. Nicméně narozdíl od klasických dřevěných dýmek, kde se člověk močky může zbavit jedině mechanickým čištěním, se hliněnka jednoduše znovu vypálí. Tj. položí se do ohniště na žhavé uhlíky, na gril, do pece, apod. To má za následek, že všechny vedlejší (a nežádoucí) produkty spalování tabáku shoří a dýmka je jak nová.Richard wrote:Docela by mě zajímalo, co přesně znamená vypalovat hliněné dýmky. Mám tomu rozumět tak, že se s nima zachází podobně jako s pálenejma cihlama? To třeba, že se obrovnají dřevem a to celé se podpálí?! Nebo jako vepřovice, že se jenom vysuší na sluníčku?
Jak má vypadat správné zakouření dýmky? Někde jsem slyšel, že ve staré dobré Anglii dokonce nové dýmky na nějaký čas před zakouřením ponořili do whisky, aby měla lepčejší šmak. Proč je vlastně důležité dýmku dobře zakouřit a co se může stát, pokud se to nepovede.
Používaly se v době před americkou revolucí papírky do dýmek? (předpokládám, že asi ne).
Díky za vaše postřehy.
ponoření do whisky: to se v Anglii skutečně dělalo. Stejně tak se mohlo použít i pivo. Důvod ale nebyl až tak "chuťový", ale zcela jiný. Dnes časté voskování náústku se začalo u hliněnek praktikovat až koncem 19.století. Důvod voskování je zcelá prostý - hlína se lepí ke rtům. A namočení do lahodného moku (ať už bylo zrovna k dispozici cokoli) mělo právě tomuto zabránit.
více o hliněnkách zde - http://hlinenedymky.wz.cz/
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 357
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: Brno
dobré zakouření je důležité u "dřevěných" dýmek, jde o to aby člověk pokud možno rovnoměrně "ožahl" stěny "spalovací komory" a vytvořil jakousi tenkou "ochranou vrstvu", aby si pak dýmku v některé části nepropálil durch (obzvlášť pokud je tam nějaký malinký kaz, není ideální vývrt, etc....) před zakouřením se také vnitřek potíral whiskou,medem,fernetem,..... - což už spíš patří do dýmkařské "latiny" a každý starší kuřák Ti najde x různých důvodů a výkladů pročRichard wrote: ....Proč je vlastně důležité dýmku dobře zakouřit a co se může stát, pokud se to nepovede.
.....
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 494
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: Tišnovská Nová Ves
Richard: Co se zakurovani dymek tyce, myslim ted drevene a z korene vresovce, chvili tam trva, nez se vypali stena a vznikne na ni tenka a hlavne rovnomerna vrstva zuhelnateleho dreva. To se musi delat postupne a pomalu. Ta vrstvicka ma tu skvelou vlastnost, ze dokaze pohltit cast kondenzatu, aniz by tim nasaklo drevo a dymka pak mela nevalnou chut.
Co se pouzivani papirku tyce - nevim, od kdy se tento "vynalez" pouziva, ale jeho datovani moc stare nebude. Osobne mam pocit, ze je to zalezitost zacatecniku, nebo "vecnych zacatecniku" a nerad bych se tim nekoho dotknul. Proste v papirku tu dymku nemuzes nikdy dobre nacpat, protoze se ani necpe. A argument uspory tabaku mi prijde smesny.
Co se pouzivani papirku tyce - nevim, od kdy se tento "vynalez" pouziva, ale jeho datovani moc stare nebude. Osobne mam pocit, ze je to zalezitost zacatecniku, nebo "vecnych zacatecniku" a nerad bych se tim nekoho dotknul. Proste v papirku tu dymku nemuzes nikdy dobre nacpat, protoze se ani necpe. A argument uspory tabaku mi prijde smesny.
Vitana sgt. Compagnies Franches de la Marine
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 494
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: Tišnovská Nová Ves