jednoduchá odpověď: lovci loviliRaiden wrote:Co lovci? Nebo že by netahali solený maso a spokojili se jenom s nějakým pemmikanem?
Pod pokličkou
Moderator: Joe
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 331
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: Praha
-
- Občasný přispěvatel
- Posts: 63
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 331
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: Praha
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 1031
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: Praha
Co se týká čokolády, tak vařená čokoláda byla právě v té době stejně popuární jako u nás káva dneska. Tím je podle mne řečeno hodně Vypadá to ale, že se nejedla jako dneska, nýbrž pila (i když vyloučit se to nedá - na vojně jsem taky z hladu chroupali zrnka kávy a jak nám chutnali ) . Přesněji jsem se s tím nesetkal. Vždy se hovoří o horké či vařené čokoládě.
Nutno ale podotknout, že neméně populární byl i čaj a ani káva nebyla neznámá. Ta později dokonce jednoznačně vedla.
Jinak já psal o tabulce, ale šlo spíš o obdelníkový bochánek jak píše awe. Jen dodám že se prokazatelně konzumovala již za krále slunce, čili v době 7letky už to byla záležitost skoro 100 let stará
Abych to upřesnil, to co mne překvapilo bylo to, že ta čokoláda patřila k základnímu vybavení pro trappery a že dávali čokoládě přednost před kávou a čajem. Komboje bez kávy si nelze představit, ale vše nasvědčuje tomu, že kafe se rozšířilo až po r.1850 a to je to, co mne překvapilo.
Nutno ale podotknout, že neméně populární byl i čaj a ani káva nebyla neznámá. Ta později dokonce jednoznačně vedla.
Jinak já psal o tabulce, ale šlo spíš o obdelníkový bochánek jak píše awe. Jen dodám že se prokazatelně konzumovala již za krále slunce, čili v době 7letky už to byla záležitost skoro 100 let stará
Abych to upřesnil, to co mne překvapilo bylo to, že ta čokoláda patřila k základnímu vybavení pro trappery a že dávali čokoládě přednost před kávou a čajem. Komboje bez kávy si nelze představit, ale vše nasvědčuje tomu, že kafe se rozšířilo až po r.1850 a to je to, co mne překvapilo.
Joe M.
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 1031
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: Praha
Awe to docela na Indiána odpálkoval , ale já se nezmínil to tom, že nedílnou součástí pro pohyb v divočině byla Indiánská směs sušeného masa a všeho možného - raději bych zde nechal prostor pro Indiány - patří to do jejich oblasti. Běloši to ale začali používat jako zdroj pro případ katastrofy od chvíle, kdy to u nich objevili. Receptůr je spousta, ale základ je sušené maso a tuk. Přidávali se ořechy apod. Dá se to udělatt hodně nechutné, ale i naopak jako velmi chutný a kalorický mls
Joe M.
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 331
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: Praha
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 1031
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: Praha
Solené vepřové: vem sud, na dno dej vrstvu soly na ní plátky masa a ty zasyp další vrstvou soly, na tu dej další platátky masa a opět zasyp solí a tak pokračuj, až je sud plný. Pak to zatěžkej kamenem a je to. A vydrží to hooodně dlouho.
Nevýhodou je, že to maso nusíš pak nechat pořádně vylouhovat v čisté vodě a i tak je to slaný jako prase. Osobně okoštoval je to síla.
Nevýhodou je, že to maso nusíš pak nechat pořádně vylouhovat v čisté vodě a i tak je to slaný jako prase. Osobně okoštoval je to síla.
Joe M.
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 1031
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: Praha
Jak bylo řečeno, lovci lovili Nicméně používali běžně pro případ katastrofy pemikam (kupovali od Indiánů) a velké výpravy měli i zásoby soleného, ale jen pro začátek (nutnost použití soleného byla vnímána jako strašná potupa /což ale dokazuje, že ho běžně používali/ - ostatně potupné označení pro nováčka nebylo "zelenáč" jak se nám snažil tvrdit pan May, nýbrž doslova "Žrout vepřového" myšleno soleného vepřového )Raiden wrote:Co lovci? Nebo že by netahali solený maso a spokojili se jenom s nějakým pemmikanem?
Joe M.
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 1031
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: Praha
Já se možná vyjádřil špatně. Ono s těma bamborama je to trochu složitější a člověk má tendenci zjednodušovat, než se zabývat složitým vysvětlováním souvislostí, které vyvolávají další otázky a ty zase další vysvětlováníawe wrote:Brambory:
již koncem 16.století se pěstovaly ve Virginii, kam je z Jižní Ameriky ..........
Virginie - jenže šlo o brambry v našem pojetí a nebo o tzv. sladké brambory (tapinambury)?
Je pravda, že pěstovat ve větším se začali brambory již v 17 století, ale jako krmivo pro prasata. Ze stejného důvdu se začali pěstovat i v severní Americe. Jenže znalec může namítnout, "a co braborovej mor v Irsku". No, ono to vypovídalo něco o hodných Angličanech a Irech toto nechápajících. Všude v Evropě krmí tím sajrajtem dobytek, tak co kdyby jsme tím nakrmili ten dobytek Irskej - řekl moudrý taťka Anglán
Z toho tedy plyne, že hovězí Irské mohlo pojídat krmivo pro dobytek také i v Americe - a je to i dost pravděpodobné. Nicméně je faktem, že na řádný jídelní stůl se dostali brambory až díky Ludvíku XV. - tomu co pak ušmikli hlavičku. Jisý šlechtic na jeho dvoře měl hobby - zkoušel zda by se to krmivo nedalo skutečně nějak chutně konzumovat (jméno je známo - nepamatuji si - musel bych hledat, ale někde to mám) a právě on vymyslel většinu úprav co známe včetně slavných hranolků. Je to spojeno i s jistým obchodním trikem. Aby překonali nedůvěru - tak vyhlásili že toto jídlo je jen pro krále a správně usoudili, že zakázané nejlépe chutná. Teprve tehdy začalo tažení brambor co by jídla pro lid vezdejší.
My si to dneska neumíme dost možná představit, ale třeba právě My Češi jsme odolávali fest. Blbne nás např. to, že za tradiční Českou kuchyni je např. považována Retigová a málo kdo si uvědomí, že ta její kuchařka byla sepsána jako propagace nových jídel. Můj pradědek brambory zásadně nejedl a tvrdil, že to není jídlo pro lidi a mnozí kámoši potvrdili (ti starší) že se s tím setkali také. Jinak řečeno, ještě před pár desítama let byli v Čechch oblasti, kde se brambry jedli a naopak kde se nejedli. Já mám osobní zkušenost s kukuřicí. Za bolševika se u nás pěstovala kukuřice 3 x víc než dneska, ale na krámu jste ji nedostali - byla určena výhradně pro krmení dobytka. Pokud jste chtěli praženou ukuřici, muselim jste si ji ukrást na poly
Joe M.
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 331
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: Praha
jsem si 100% jist, že co jsem napsal se týkalo druhu Solanum tuberosum, tj. normálních "našich" brambor, nikoliv topinamburJoe wrote:Virginie - jenže šlo o brambry v našem pojetí a nebo o tzv. sladké brambory (tapinambury)?
Určitě je pravda, že byly brambory z podstatné části využívány jako krmivo, ale mám pocit, že to přeceňuješ.Joe wrote:Je pravda, že pěstovat ve větším se začali brambory již v 17 století, ale jako krmivo pro prasata. Ze stejného důvdu se začali pěstovat i v severní Americe.
Ten propagátor se jmenoval Antoine-Augustin Parmentier a dodneska se několik běžných jídel z brambor ve francouzštině jmenuje po něm.Joe wrote:Nicméně je faktem, že na řádný jídelní stůl se dostali brambory až díky Ludvíku XV. - tomu co pak ušmikli hlavičku. Jisý šlechtic na jeho dvoře měl hobby - zkoušel zda by se to krmivo nedalo skutečně nějak chutně konzumovat (jméno je známo - nepamatuji si - musel bych hledat, ale někde to mám) a právě on vymyslel většinu úprav co známe včetně slavných hranolků.
První zmínka o bramborách u nás je z roku 1623, kdy je český velmož Vilém Slavata dostal od františkánů. V průběhu 17 století se postupně rozšiřovaly v klášterních, šlechtických i měšťanských zahradách. Postupně se rozšiřovaly i mezi lid a v 18.stol. už se na táborsku konzumovalo 15 kg brambor na osobu ročně.Joe wrote:My si to dneska neumíme dost možná představit, ale třeba právě My Češi jsme odolávali fest.
Jinak mi přijde zajímavý, že obzvlášť odmítaví byli k bramborám zpočátku Skoti - důvod byl prostý > brambory nejsou uvedeny v Bibli
-
- Nováček
- Posts: 41
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: Prešov, Slovensko
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 357
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: Brno
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 543
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: Písek
To je to - předpokládá to spustu čistý vody - jednak na to louhování, druhak poté na zapití, protože po tom musí bejt ukrutná žízeň.Joe wrote:Nevýhodou je, že to maso nusíš pak nechat pořádně vylouhovat v čisté vodě a i tak je to slaný jako prase. Osobně okoštoval je to síla.
BTW ad luštěniny: zkoušel jsem - vařenej hrách posypat tymiánem, na pánvičce usmažit ěpak nakrájenej na malý kousky, vše smíchat, případně dosolit. Jako směs je to (móc) dobrý, dá se to jíst bez problémů i studený a minimálně dva tři dny to vydrží - čili do malýho kotlíku, uzavřít a šup do báglu. A na harcu to přijde k chuti, když se nedá vařit.
Jakže byl ten "zelenáč"? Pork eater?
-
- Občasný přispěvatel
- Posts: 63
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00