Březová kůra

Obchod a výroba

Moderátor: Joe

Odpovědět
Vichrice
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel
Příspěvky: 108
Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00

Březová kůra

Příspěvek od Vichrice » ned 21. led, 2007 13:00

Tak nějak se to tu nehejbá !! Tak co nové téma !! Na stránkách u Aweho prosí o pomoc ze zpracování nalezené kůry .
Vítek

Všechny Vás zdravím. Mám prosbu,dnes se mi zázrakem podařilo sloupnut plát březové kůry(50x45) ze spadlého živého stromu(alespoň k něčemu se ta vichřice hodila) a nic moc o výrobě z březové kůry toho nevím(čím se kůra prošívá,...). A Tak bud rád za každou radu,které se mi dostane.

Uživatelský avatar
Vitous
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Příspěvky: 494
Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00
Bydliště: Tišnovská Nová Ves
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vitous » pon 22. led, 2007 9:09

Předpokládám, že se to šilo lýkem a utěsnilo pryskyřicí, ale ruku do ohně za to nedám :-)
Vitana sgt. Compagnies Franches de la Marine

Uživatelský avatar
Joe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Příspěvky: 1031
Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Joe » pon 22. led, 2007 9:37

Uvařit - pak je to tvárný, následně nařezat podle toho co chceš dělat a sešít smrkovejma kořínkama a zapatlat smolou - howgh.
Joe M.

cossack
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Příspěvky: 665
Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00
Bydliště: Pozořice
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od cossack » pon 22. led, 2007 10:25

Kruciš Vichřice, snad si lesáci nebudou nechávat radit od bělochů co s březovou kůrou. Vždyť těch misek a krabiček je už mezi váma docela dost.

Joe: pokud si vzpomínám, tak i ty smrkové kořínky se musely nějak upravit.

Vichrice
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel
Příspěvky: 108
Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00

Příspěvek od Vichrice » pon 22. led, 2007 11:29

Tak jak jsem myslela, žádný indoš nenapsal, chudák kluk!!! Tak ty kořínky se musí předem namočit, jinak nejsou pružné a trhají se. Dají se i půlit, stejnak se při prošívání začnou třepit. Zásadní asi je, že kůra co roste tady nemá takové vlastnosti, jako kůra co roste tam, ona je více vrstvená a houževnatější. Taková ta pravá kůra roste i v Rusku. Ale i s naší kůrou se dá něco dělat. Asi nejlepší je, když se zpracuje, než začne vysychat. Jinak se taky musí máčet, aby byla aspoň trochu pružná. Víc toho nevím a víc toho vyrobeného nemáme. pozn. obrázky už nejsou.
Naposledy upravil(a) Vichrice dne čtv 31. črc, 2008 8:28, celkem upraveno 1 x.

Dano
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel
Příspěvky: 63
Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00

Příspěvek od Dano » pon 22. led, 2007 18:16

Joe píše:Uvařit - pak je to tvárný, ........
brezova kora sa nesmie varit - vyskusaj kusok.... v horucej vode sa nenavratne skruti. aby bola pruznejsia, tak sa nahrieva nad plamenom ohna a potom krasne "zmekne". pripadne sa namaca nachvilu do teplejsej vody. varit sa da bez problemov smrekova kora.

Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Příspěvky: 5492
Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00
Bydliště: Liberec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wothan » pon 22. led, 2007 18:35

Vichrice: to je tvoje vlastní práce?
Koupím-li trpaslíka, do rána má dva metry.

Uživatelský avatar
Joe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Příspěvky: 1031
Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Joe » pon 22. led, 2007 22:50

Dano píše:
Joe píše:Uvařit - pak je to tvárný, ........
brezova kora sa nesmie varit - vyskusaj kusok.... v horucej vode sa nenavratne skruti. aby bola pruznejsia, tak sa nahrieva nad plamenom ohna a potom krasne "zmekne". pripadne sa namaca nachvilu do teplejsej vody. varit sa da bez problemov smrekova kora.
Padon, vzal jsem to hopem - ano napařit a co s kořínky popsala Vichřice. Jinak je to v každý příručce pro táborníky :wink: S tím jsme pracovali už jako spratci na ZDŠ v ručprčkách - co vás dneska učej :?
Joe M.

Vichrice
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel
Příspěvky: 108
Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00

Příspěvek od Vichrice » pon 22. led, 2007 23:57

Víš Joe přemýšlím, jak a co s tím učením, ale nenapadá mě nic jiného, než to, že nás to opravdu nikdo nenaučil! A myslím, že jsme o hooodně vědomostně chudší :cry:. A tak nám asi nic jiného nezbude, než se to vše naučit. JO a pozor na to hopem hop!!! Někdo by se toho mohl chytnout a něco se špatně naučit !!!
Naposledy upravil(a) Vichrice dne čtv 31. črc, 2008 8:31, celkem upraveno 1 x.

Vichrice
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel
Příspěvky: 108
Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00

Příspěvek od Vichrice » úte 23. led, 2007 0:00

Ano ,jsou to naše rodinné výrobky .

Uživatelský avatar
Joe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Příspěvky: 1031
Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Joe » úte 23. led, 2007 14:07

To hopem vzniklo proto, že mne překvapil vůbec ten dotaz, protože za nás se to dělalo jak jsem psal už v ručprčkách a také každý prošel nějakým tím pionýrským lágrem a o trempingu v pokročileším věku ani nehovoře. Čili toto jsem až do teď považoval za něco tak samozřejmého, jako že si dám v hospodě pivo :biggrin:
No ale v podstatě jsem to popsal dobře, až na to vaření (myslel jsem tím, že jsem to vždy ponořil do vroucí vody a hned vytáhnul - čili napařil. Při modelování jsem to dělal jen nad parou - pochopitelně, ale jak vidím, to zrovna tobě vykládat nemusím :wink: )
Joe M.

Odpovědět