si vypůjčím radu od kolegů z Emeriky - Never trust another reenactor !nataniel píše:Aké by mali byť dlhé třásně, respektíve aké máte dlhé třásně vy ?
Riflmen Coat
Moderátor: Joe
-
awe
- Stálý přispěvatel

-
Joe
- Stálý přispěvatel

Jak se ti povedounataniel píše:Aké by mali byť dlhé třásně, respektíve aké máte dlhé třásně vy ?
Mimochodem tady i jinde na webu najdeš marky fotek ze kterých je to docela poznat či odhadnout dá. Není to nijak jasně dané. Snad jen že u starý doby byli spíše kratší (cca 10 cm) a později na pláních i hodně dlouhé.
Joe M.
-
Knecht
- Stálý přispěvatel

odpusťte hloupé otázky nováčka, ale nějak jsem z toho nepochopil jestli se po tom vytřepení zbytek materiálu nějak zajistí proti dalšímu, nežádoucímu třepení?
V listě ze dne 21. února 1621 takto jsou kozáci líčeni: ..."Bůh pomož tam, kam tato sběř přijde!"
Zakázková výroba historických replik: http://customhistory.cz/
Zakázková výroba historických replik: http://customhistory.cz/
-
awe
- Stálý přispěvatel

-
Vitous
- Stálý přispěvatel

Paradoxně je to třepení ochranou proti třepení 
Prostě jak píše Awe, pokud vytřepíš cca 1 cm, pak se ty volné nitě (třásně) trochu otevřou (rozcupují) a už nedovolí další třepení látky. Kromě estetického významu tu bude i trochu praktického.
Už jsem to zkusil na horní košili i na jedné spodní bílé - nelemoval jsem se se spodním okrajem. Po jednom praní už žádné třepení nehrozí, takže to nahradí lemování, tedy ušetříš práci a krom toho je ten okraj měkčí, takže v kalhotách i pohodlnější.
Prostě jak píše Awe, pokud vytřepíš cca 1 cm, pak se ty volné nitě (třásně) trochu otevřou (rozcupují) a už nedovolí další třepení látky. Kromě estetického významu tu bude i trochu praktického.
Už jsem to zkusil na horní košili i na jedné spodní bílé - nelemoval jsem se se spodním okrajem. Po jednom praní už žádné třepení nehrozí, takže to nahradí lemování, tedy ušetříš práci a krom toho je ten okraj měkčí, takže v kalhotách i pohodlnější.
Vitana sgt. Compagnies Franches de la Marine
-
awe
- Stálý přispěvatel

-
Lenka
- Stálý přispěvatel

-
nataniel
- Stálý přispěvatel

Re: Riflmen Coat
Myslíte, že by toto mohol byť vhodný materiál na riflemen coat http://www.lh-shop.cz/index.php?page=sh ... =5&lang=cs ?
Na cestě sa chovaj tak, jako by ses plížil za zvěří, nepřítele musíš spatřit první
-
Vitouš
- Nováček

V ruce jsem to neměl, abych to řekl s jistotou, ale přijde mi to na ten kabát moc jemné.
Vitana sgt. Compagnies Franches de la Marine
-
nataniel
- Stálý přispěvatel

No veď práve aj mne to pripadá moc tenké na kabát. Poučil som sa z prvých chýb pri šití kabátu a teraz chcem poriadný materiál a aj poriadne ušitý kabát 
Na cestě sa chovaj tak, jako by ses plížil za zvěří, nepřítele musíš spatřit první