Palcáty, sekery, bijáky a jiné úderné zbraně

Vojenství a vše co s tím souvisí

Moderators: Viktorie, ClaryAldringen

ClaryAldringen
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Post by ClaryAldringen »

Příspěvek od PeZ (trošku se mi v tom udělal bordel při přejmenovávání):
pahavaska wrote:Pez
Jo, taková palice na 1.5 m násadě s olověnou hlavicí je uvedena ve Wagnerově době hus. a předhus. a ten ji přebral z LeDuca. S gustem používám na urovnávání neposlušných okaponosičů. 8)
Teda inspirovanou variantu s hlavicí z tvrdé gumy, natřené leštitelnou barvou, dokud se neoprýská (tak dvě akce) je to od olova k nerozeznání. A kdo by brzdil olovo, že.
Z odkazu http://virtuater.free.fr/Categories.htm jsem si LeDuca taky stáhnul a palici jsem tam našel - v šestém díle na str.181, z textu jsem při neznalosti francouzštiny pochopil, že byly uloženy ve zbrojnici Pařížské radnice ve 14. stol. Když jsem si propočítával hmotnost hlavice, vyšlo mi neuvěřitelné číslo k 10 kg z obrázku a při zmenšení hlavice na ještě použitelný rozměr asi 5 kg - opravdu drtivá zbraň.
Nicméně mi to nevysvětlilo, jaká byla podoba "olověných obuchů" u Angličanů. Zatím asi vyjdu z tohoto vyobrazení.
Sepsal Boží slovo ve slovanském jazyce aby mohl sobě svěřené duše snáze poučovat. Žádal je, aby zpívaly kyrie eleison, a vysvětlil jim jeho význam. Ti zlotřilci to však zesměšnili a zkomolil na ukrivolsa, což v naší řeči znamená v křoví stojí olše.
group.mercatores.cz