Díky za radu a pomoc

Moderators: Maršálek, Bestian, Heinrich von Rheinhausen
Nesouhlas stejně jako Kain, jak už upozornil on, i tzv. německé právo bylo zvykové, jen kodifikované dříve. Pokud ovšem neupřesníme dobu, o níž diskutujeme, je to trochu o ničem. Abych byl konkrétní, budu tedy mluvit o "střetu" dvou právních kultur v souvislosti s kolonizacíMüscha wrote:Není to nesmysl.
Existovalo tu staré "slovanské" právo a postupně ho nahrazovalo to německé.
Slovanské právo bylo většinou zvykové a v německém právu se často daný akt potrvrzoval smlouvou.
Všeobecné dějiny státu a práva jsou jenom stručným přehledem vývoje práva v jednotlivých zemích v souladu s jejich historií a tradicemi. Takže bych dal v případě tvých otázek přednost konzultacím s L. Janem, Klímou (UHK).JARWIKS wrote:Jak jsem potom psal- zajíma mě skutečnost využívání "německého práva" a rozdílů oproti právu českému u kolonizace v druhé pol. 12. a po celé 13. st. v souvislosti z výše zmíněnou knihou od Klápštěho, ovšem ve smyslu zakládání vesnic, nikoliv města. (Magderburské právo jako právo českého města je jasné).
Reagovali jste poté spíš na Muschu,ta problematika co jsem myslel je o trochu něčem jiném. To co mě primárně zajímalo, byloviz vztahy popsané níže-jaké tyto vztahy byly, založili-li se vesnice dle práva Českého, což autor zmiňuje, ale nerozebírá.
Tudíž ještě jeden dotaz, ta kniha Pane maršálku, co jsi doporučil, nevíš zda se zabívá aj těmito vztahy??
Nu trochu nám stím objasňováním na semináři pomohl Libor Jan, kdy je potřeba tady toto "německé právo" chápat nikoliv jako právo, spíš jako nějaké ekonomické vazby a smlouvy mezi zakladatelem, lokátorem a dědičným nájmem kolonizatorů usazených na půdě, s příklonem k nižším soudním pravomocem, povinnostem a privilegii z toho vyplynulých pro pro budoucího rychtáře v osobě lokátora.
A termín Německé právo jak jsem psal již víše- užívám jakožto zobecnění, které se začalo jednak dneska užívat, a je jednak na několika listinnách, výslovný odkaz dle Německého práva škoda že teď přesně nevím vkterých to bylo, zkusím to v té knize znovu najít a dát odkaz na CDB.
Jinak mnoho z těch smluv se nám taktéž nedochovalo, a mnoho bylo ústních, třebas pozdější době dopsaných.