Dělal jsem si to především pro usnadnění hledání různých témat.
Určité věci se mi různě rozrůstaly a větvily ,takže jsem si časem udělal pěkný přehled třeba v typech oděvů.A řekl jsem si ,že by nebylo špatné to uveřejnit,pro širší obec.Tedy mým cílem je nyní usnadnit ostatní bádání ,aby se nemuseli trávit nad obrázky ,tak jako já.Či by měla sloužit jako předloha ,pro tvorbu nového vybavení.
Práce je koncipována na období 1250-1330 s tím ,že jsem se snažil ,aby byla spíše poukazovala na začátek 14. století ,takže z pol. 13. je tam především Macievská bible ,která je prostě nepostradatelná pro svou názornost a detailnost.Je dělána pro projekt Va boemia ,který se věnuje právě 1.čtvrtině 14. století.
Čerpal jsem především z Manuscriptů z Francie ,Anglie,Německa, Rakouska , Itálii a Španělsko jsem záměrně přehlížel ,pro její odloučenost,takže z těchto zemí ,jsem zařazoval věci ,které jsem znal z okolních kresby.Krom pár vyjímek.
Čechy jsou zastopeny ,jen Antifonářem královny Alžběty Rejčky 1317 a Velislavovou biblí ,ze které jsem čerpal také jen omezeně, protože je datována na rok 1340 a osobně mám s ní problém ,protože nerozumím některým prvkům ,které autor používá (např (můj názor) o naznačení některých oděvů stylizovaných pro ranější obdobé ,konkrétně 12/11 st.)
Budu rád za kritiku konstruktivní i destruktivní ,nějaké postřehy ,nápady ,cokoliv vás k tomuto napadne.
Pokud najdete ,nápady ,pro další členění a další typy věcí ,které jsem třeba ještě nezaznamenal.
Práce není uplně dodělána ,zatím je nahozeno jen oblečení ,zbroje a zbraně se mi doufám do měsíce podaří dodat.
K nedokonalostem ,chybí tam zatím přehled všech manuscriptů ,z kterých jsem čerpal ,dávám to dohromady i s všemi odkazy pro volné stažení ,takže to mi zabyde ještě nějaký ten čas.A pak samozřejmě k jednotlivým výstřihům ,by měla být doplněn pramen. To se přiznám ,jsem líný to tak dodávat ,chápal bych to v případě jednoho jedniného vyobrazení ,kdyby někdo toužil vědět ,konkrétní vyobrazení z čeho je ,není problém napsat SZ.
Tuž - http://iluminace.viaboemia.com/hlavni.htm
P.s TAky bych chtěl poděkovat Pájíčkovi ,který se dělal s těmi netovými stránkami a trávil se tím taky nehorázně dlouho.
](./images/smilies/eusa_wall.gif)
Čerpáno z cca cca 3500 různých vyobrazení z začátku 14.století
a hodně cca 2500 obrázků z let (1250-1300)