Obuv

Řemesla a každodenní život

Moderators: Maršálek, Bestian, Heinrich von Rheinhausen

Bohuslav
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Bohuslav »

Něco jsem přeci našel ,je to ono? - http://www.trombamarina.com/Febus/Febus.htm
Průser
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Průser »

Já bych měl taky jeden dotaz mohu použít na honosné vysoké boty z roku cca 1320 takovéto kování podrážky?
Image
Maršálek
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Maršálek »

KOHO z Hrabišína wrote:Něco jsem přeci našel ,je to ono? - http://www.trombamarina.com/Febus/Febus.htm
Ve Fébovi jsou i vysoké boty pro pěší a pro lovce, obrať se na Andrého. Na téhle iluminaci jsou pěkně vidět vyšší kotníkové boty.
Ve Velislavovi je i vyobrazení nazouvaných vysokých bot (do poloviny lýtek), které jsou na boku výrazně otevřené a zapínané na šněrování nebo přezky - to není úplně zjevné. Na číslo foliantu se podívám. Velislav je v kompletní digitální podobě na Memorii, ale nikoli ve volně přístupné části, takže sem nemůžu hodit odkaz. Velislavova bible je bohatě iluminovaný manuskript a dodnes jsem nepochopil podle jakého klíče z něho předchozí editoři vybírali, protože z opravdu zajímavých věcí jsou publikovány sotva dvě.

Pokud jde o nejčastěji se objevující soudobé repliky bot, viz. foto výše, nevím kde Ben čerpal inspiraci, ale je opravdu dřina najít vícero vyobrazení z našeho období (tím jsem chtěl složitě říct, že už jsem opatrný v konstatování že to je či není "dobové", protože už jsem v minulosti lecos z "fantasy" nakonec našel a naopak co jsem považoval za samozřejmé jsem pak nebyl schopen doložit). Domnívám se že to co bývá napevno našitá manžeta jsou ve skutečnosti ohrnutím zkrácené vysoké boty.
Ich dien!
Maršálek
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Maršálek »

Pruser wrote:Já bych měl taky jeden dotaz mohu použít na honosné vysoké boty z roku cca 1320 takovéto kování podrážky?
Image
myslíš-li tím honosné - tedy potahované a zdobené boty do interieru(protože do exterieru se používaly častěji barvené - praktické hledisko rozhodně nevylučovalo špičkové řemeslné provedení), pak bych se flokům vyhnul. Bota se pak pro exteriér chránila dřevěnými trepkami (exteriér ve smyslu promenády, nikoli náročného lovu, atd.).
Asi jsem to zkazil náladu, ale velmož se bez výcero bot neobejde. Sám mám cca 6 párů bot, z toho jeden pár vysokých a jeden pár kotníkových mám potažené prokátem a sametem - interierovky.
Ich dien!
cossack
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by cossack »

Cvočky na podrážkách jsou super věc do lesa a tak.
Při pohybu na jakémkoliv tvrdém povrchu, např. dláždění, je ocení především všichni přihlížející. Obzvláště vydařené držkopády lze očekávat na každém sebemenším schodišti.
Martin
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Martin »

KOHO z Hrabišína wrote:http://www.mujweb.cz/www/skorne/vysoke.html
Ptám se jen pro to, kde se tento typ bot vzal ,že je tak často zastoupen.
V tom Velislavovi se mi to moc nezdá, nevím jestli mám vše ,ale nejsou to spíš jen vyšité pruhy na nohavicích ,což je tam poměrně často.
Bohužel to druhé neznám je to na mě moc mladé, ne že bych bal tak starý.MOhl by jsi sem dát odkaz, nebo kde by se dal najít.Díkiss
Tyhle boty mohou snad gotickou obuv připomínat při pohledu z velké dálky, jinak je to provedením typický levný allgothický shit. Takovýhle způsob šití svršku se nepoužíval, Chemoprénem nalepená podrážka gumomech-hnus, takto zjednodušené přišití zvenčí se taky nepoužívalo. Takže odpověď na dotaz "kde se tento typ bot vzal" je asi taková: vymyslel ho novodobý amatérský švec, aby uspokojil poptávku po levné šermířské obuvi. Snad si na tomto serveru mohu takovýto názor dovolit.

Na historických obrazech můžeme najít podobné vyšší škorně, ale pouze z dochovaných originálů můžeme poznat jejich skutečnou konstrukci.
Andre
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Andre »

KOHO z Hrabišína wrote:Něco jsem přeci našel ,je to ono? - http://www.trombamarina.com/Febus/Febus.htm
kuř a bude ti kouřeno...

http://www.iluminace.wu.cz/download.htm

- 15. století, 6. řádek -
Ronšperk
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Ronšperk »

Jěště k těm botám. Postřehl jsem zajímavý detail. Na žádné iluminaci ze 14. věku jsem nenašel špičky bot ohnuté nahoru, jak se běžně vyrábí tzv "gotické boty". Dokonce u na iluminacích z pozdního středověku jsou dlouhé špice vždy rovné, pokud nejsou přichyceny řetízkem pod kolenem. Myslím že budu znovu obouvat. :)
Honor supra Vitam! Image
Martin
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Martin »

Pruser wrote:Já bych měl taky jeden dotaz mohu použít na honosné vysoké boty z roku cca 1320 takovéto kování podrážky?
Image
O přítomnosti cvoků na podrážkách gotických bot jsem zatím nezískal jediný důkaz. Existují ale domněnky, že se používaly. Ovšem v relativně tenkých podrážkách dochovaných kusů (co znám) by se cvok zřejmě ani neudržel. V civilním životě se za nepříznivého počasí nazouvaly na boty pantofle s dřevěnou podrážkou. U vojáků si tyhle trepky nedokážu představit, spíš nějaké omotávky.
My jak jsme zvyklí na silné podrážky a nechceme nastydnout ani se moc klouzat, tak tyto cvoky používáme. V porovnání s otřesnou mechovkou, kterou má většina šermířů, je to přijatelnější řešení.
Andre
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Andre »

Jinak předpokládám, že tohle je tu všem už notoricky známé...

http://www.midrealm.org/mkyouth/links/medshoes.htm

...šikovnej je ten zlínskej deviant, jen co je pravda.