Kuchtění - recepty, vybavení a suroviny
Moderators: Maršálek, Bestian, Heinrich von Rheinhausen
-
- Nováček
- Posts: 8
- Joined: Thu 20. Jan, 2011 20:56
Kuchtění - recepty, vybavení a suroviny
Zdravím,
zajímalo by mě, jaké kuctící suroviny - nejlépe na území Čech - se vyskytovaly v období do / okolo r. 1350.
Pokud máte k dispozici, recepty vítány.
Dále bych chtěla vědět, jak je to s následujícími potravinami: cizrna, špalda, sojové boby, ovesné vločky ... Mám je ráda, ale jestli je má rád i ten přelom 14.st. ?
Děkuji za odpovědi.
Miyška
zajímalo by mě, jaké kuctící suroviny - nejlépe na území Čech - se vyskytovaly v období do / okolo r. 1350.
Pokud máte k dispozici, recepty vítány.
Dále bych chtěla vědět, jak je to s následujícími potravinami: cizrna, špalda, sojové boby, ovesné vločky ... Mám je ráda, ale jestli je má rád i ten přelom 14.st. ?
Děkuji za odpovědi.
Miyška
-
- Občasný přispěvatel
- Posts: 120
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
Re: Kuchtění - recepty, vybavení a suroviny
Recepty z této doby ještě nebyly dohledány, nejstarší ja myslím francouzský Savarin z konce století.
Cizrna - asi ano, podle mírně pozdější analogie- tzv. římský hrách
špalda je druh pšenice - bez problému
sóju asi spíš vynech, o té nevím vůbec nic
ovesné vločky - bez problému
Cizrna - asi ano, podle mírně pozdější analogie- tzv. římský hrách
špalda je druh pšenice - bez problému
sóju asi spíš vynech, o té nevím vůbec nic
ovesné vločky - bez problému
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 1338
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: České Budějovice
Re: Kuchtění - recepty, vybavení a suroviny
U ovesných vloček bych byl opratrný také opratrný, výrobní postup není příliš jednoduchý, zrna se spařují, loupou suší a válcujou, čimž se dociluje i jejich zpecifické chuti, hold to nejsou jen rozpláclá zrnka.
Werner I. z Pořešína,
bratr Pribyslava II. z Pořešína,
věrný přítel, rádce a lovčí Petra I. z Rožmberka.
Kdo nechce, hledá důvody. Kdo chce, hledá způsoby.
bratr Pribyslava II. z Pořešína,
věrný přítel, rádce a lovčí Petra I. z Rožmberka.
Kdo nechce, hledá důvody. Kdo chce, hledá způsoby.
-
- Občasný přispěvatel
- Posts: 120
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
Re: Kuchtění - recepty, vybavení a suroviny
No to máš pravdu, ale už jsem jedl i ovesné vločky připravené pouze tak, že se zrno jen rozmačkalo ( normálně se to dává koním, aby lépe využili energii) a dá se to, není to zase až tak jiné. Akorát tam vadí ty osiny.
-
- Nováček
- Posts: 8
- Joined: Thu 20. Jan, 2011 20:56
Re: Kuchtění - recepty, vybavení a suroviny
Děkuji za odpověď.richardrg wrote:Recepty z této doby ještě nebyly dohledány, nejstarší ja myslím francouzský Savarin z konce století.
Cizrna - asi ano, podle mírně pozdější analogie- tzv. římský hrách
špalda je druh pšenice - bez problému
sóju asi spíš vynech, o té nevím vůbec nic
ovesné vločky - bez problému
Ad. sóju - myšleno sojové boby - http://cs.wikipedia.org/wiki/S%C3%B3ja - žádný granulát
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 1338
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: České Budějovice
Re: Kuchtění - recepty, vybavení a suroviny
richardrg wrote:No to máš pravdu, ale už jsem jedl i ovesné vločky připravené pouze tak, že se zrno jen rozmačkalo ( normálně se to dává koním, aby lépe využili energii) a dá se to, není to zase až tak jiné. Akorát tam vadí ty osiny.
Jo, určitě, otázkou ale je, zdali to měli potřebu takhle zpracovávat a využívat. Rozhodně jsou vidět horší prohřešky než nějaké vločky a co si budeme povídat, vláknina je třeba
Werner I. z Pořešína,
bratr Pribyslava II. z Pořešína,
věrný přítel, rádce a lovčí Petra I. z Rožmberka.
Kdo nechce, hledá důvody. Kdo chce, hledá způsoby.
bratr Pribyslava II. z Pořešína,
věrný přítel, rádce a lovčí Petra I. z Rožmberka.
Kdo nechce, hledá důvody. Kdo chce, hledá způsoby.
-
- Site Admin
- Posts: 1510
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: P9
Re: Kuchtění - recepty, vybavení a suroviny
No, prave wikipedie pise "Soy was first introduced to Europe in the early 18th century", takze asi ne.Myiška wrote:richardrg wrote:Ad. sóju - myšleno sojové boby - http://cs.wikipedia.org/wiki/S%C3%B3ja - žádný granulát
NON PLAUDITE. MODO PECUNIAM JACITE.
-
- Nováček
- Posts: 8
- Joined: Thu 20. Jan, 2011 20:56
Re: Kuchtění - recepty, vybavení a suroviny
Aáá .. už to tam vidím .. jsem ten článek chtěla pro objasnění, jakou soju myslím a už jsem to nedočetla ...wolf wrote:No, prave wikipedie pise "Soy was first introduced to Europe in the early 18th century", takze asi ne.Myiška wrote:richardrg wrote:Ad. sóju - myšleno sojové boby - http://cs.wikipedia.org/wiki/S%C3%B3ja - žádný granulát
Tak to ju, aspoň už to vím
-
- Občasný přispěvatel
- Posts: 120
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
Re: Kuchtění - recepty, vybavení a suroviny
Jestli jsi z Prahy tak mi pošli SZ, můžu ti doma předvést nějaké ,materiály.
-
- Nováček
- Posts: 8
- Joined: Thu 20. Jan, 2011 20:56
Re: Kuchtění - recepty, vybavení a suroviny
Jsem bohužel z Plzně, do Prahy se dostanu ve středu, a to jen díky tomu, že putuji dál - na Libušín.richardrg wrote:Jestli jsi z Prahy tak mi pošli SZ, můžu ti doma předvést nějaké ,materiály.
Neměl bys něco v digitální podobě ?
-
- Občasný přispěvatel
- Posts: 120
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
Re: Kuchtění - recepty, vybavení a suroviny
To co mám by ti nepomohlo....
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 431
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
Re: Kuchtění - recepty, vybavení a suroviny
cizrna - bez problému, ve Střední Evropě se v 15. století už běžně objevuje i na venkovských stolech, takže i předtím tu byla známá.
Dá se skvěle využít jako příkrm, i jako hlavní jídlo, do polévek, dá se z ní udělat kaše, ale nejlepší je uvařená jen ve slané vodě s troškou rozmarýnu.
Nebo jen uvařená s troškou másla a medu. Uvařená a opražená na másle je lepší než oříšky!
Já ji používám k různým omáčkám, a´t už masovým, nebo smetanovým.
špalda - zmiňuje ji už Hildegarda z Bingenu (12.století), takže také bez problému.
Zkušenost s ní nemám.
sojové boby - ty ne, soja se k nám dostala až někdy na začátku 20. století
Ale úspěšně můžeš použít žlutý i zelený hrách a oba jsou skvělé chuťově i využitím. Zelený hrách spíš naslano, žlutý je výtečný i nasladko.
Žlutý vařím v mléce doměkka a pak jej osladím medem a omastím máslem. Vzhledově i chuťově se hodí i na panský stůl. když se pohází ještě rozinkami nebo jiným sušeným ovocem, je to pastva pro oči i pro chuťové buňky.
A zelený s majoránkou, saturejkou, rozmarýnem, česnekem, cibulkou smaženou nebo zelenou, s uzeným (i bez něho). Uvařím ho doměkka, trošku rozšťouchám (ne kaši). Hodí se samotný, k masu jako příkrm a dá se jíst i studený.
ovesné vločky - hm, nám obiloviny moc nejedou, tak se jim vyhýbáme, co to jde
Tady máš něco málo pro inspiraci:
http://myschwerk.webzdarma.cz/gastro_index.html
Dá se skvěle využít jako příkrm, i jako hlavní jídlo, do polévek, dá se z ní udělat kaše, ale nejlepší je uvařená jen ve slané vodě s troškou rozmarýnu.
Nebo jen uvařená s troškou másla a medu. Uvařená a opražená na másle je lepší než oříšky!
Já ji používám k různým omáčkám, a´t už masovým, nebo smetanovým.
špalda - zmiňuje ji už Hildegarda z Bingenu (12.století), takže také bez problému.
Zkušenost s ní nemám.
sojové boby - ty ne, soja se k nám dostala až někdy na začátku 20. století
Ale úspěšně můžeš použít žlutý i zelený hrách a oba jsou skvělé chuťově i využitím. Zelený hrách spíš naslano, žlutý je výtečný i nasladko.
Žlutý vařím v mléce doměkka a pak jej osladím medem a omastím máslem. Vzhledově i chuťově se hodí i na panský stůl. když se pohází ještě rozinkami nebo jiným sušeným ovocem, je to pastva pro oči i pro chuťové buňky.
A zelený s majoránkou, saturejkou, rozmarýnem, česnekem, cibulkou smaženou nebo zelenou, s uzeným (i bez něho). Uvařím ho doměkka, trošku rozšťouchám (ne kaši). Hodí se samotný, k masu jako příkrm a dá se jíst i studený.
ovesné vločky - hm, nám obiloviny moc nejedou, tak se jim vyhýbáme, co to jde
Tady máš něco málo pro inspiraci:
http://myschwerk.webzdarma.cz/gastro_index.html
Volo, multum, statim!
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 1338
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: České Budějovice
Re: Kuchtění - recepty, vybavení a suroviny
Ještě přídavek k hrachu. Rozdíl v jeho použití pro prostý nebo panský stůl byl hlavně v konečné úpravě, pro panský stůl pasírovaný přes plátýnko, aby byl jemný a zřejmě i použitým kořením na dochucení, pro prostý stůl bez zdlouhavé pasírování a drahého koření.
Neměla by být opomíjena ani hrachová mouka, které se hojně používala.
Neměla by být opomíjena ani hrachová mouka, které se hojně používala.
Werner I. z Pořešína,
bratr Pribyslava II. z Pořešína,
věrný přítel, rádce a lovčí Petra I. z Rožmberka.
Kdo nechce, hledá důvody. Kdo chce, hledá způsoby.
bratr Pribyslava II. z Pořešína,
věrný přítel, rádce a lovčí Petra I. z Rožmberka.
Kdo nechce, hledá důvody. Kdo chce, hledá způsoby.
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 431
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
Re: Kuchtění - recepty, vybavení a suroviny
Tak tak...
Pasírovaný, v podobě různých pudingů, nákypů, kaší.
I když nám nejvíc chutná vcelku, jen uvařený hodně doměkka. Takový žlutý hrách uvařený v medované smetaně, s máslem, mandlemi a sušenými švestkami. Aaach...
Někdy je skoro škoda cpát tam jakékoli koření - on je zrovna žlutý hrách sám o sobě chuťově velice příjemný.
Pasírovaný, v podobě různých pudingů, nákypů, kaší.
I když nám nejvíc chutná vcelku, jen uvařený hodně doměkka. Takový žlutý hrách uvařený v medované smetaně, s máslem, mandlemi a sušenými švestkami. Aaach...
Někdy je skoro škoda cpát tam jakékoli koření - on je zrovna žlutý hrách sám o sobě chuťově velice příjemný.
Volo, multum, statim!
-
- Nováček
- Posts: 8
- Joined: Thu 20. Jan, 2011 20:56
Re: Kuchtění - recepty, vybavení a suroviny
Ňam ňamKateřina_z_Landštejna wrote:Tak tak...
Pasírovaný, v podobě různých pudingů, nákypů, kaší.
I když nám nejvíc chutná vcelku, jen uvařený hodně doměkka. Takový žlutý hrách uvařený v medované smetaně, s máslem, mandlemi a sušenými švestkami. Aaach...
Někdy je skoro škoda cpát tam jakékoli koření - on je zrovna žlutý hrách sám o sobě chuťově velice příjemný.