Page 1 of 2
Kuchtění - recepty, vybavení a suroviny
Posted: Wed 13. Apr, 2011 13:21
by Myiška
Zdravím,
zajímalo by mě, jaké kuctící suroviny - nejlépe na území Čech - se vyskytovaly v období do / okolo r. 1350.
Pokud máte k dispozici, recepty vítány.
Dále bych chtěla vědět, jak je to s následujícími potravinami: cizrna, špalda, sojové boby, ovesné vločky ... Mám je ráda, ale jestli je má rád i ten přelom 14.st. ?
Děkuji za odpovědi.
Miyška
Re: Kuchtění - recepty, vybavení a suroviny
Posted: Wed 13. Apr, 2011 16:13
by richardrg
Recepty z této doby ještě nebyly dohledány, nejstarší ja myslím francouzský Savarin z konce století.
Cizrna - asi ano, podle mírně pozdější analogie- tzv. římský hrách
špalda je druh pšenice - bez problému
sóju asi spíš vynech, o té nevím vůbec nic
ovesné vločky - bez problému
Re: Kuchtění - recepty, vybavení a suroviny
Posted: Wed 13. Apr, 2011 23:19
by Bestian
U ovesných vloček bych byl opratrný také opratrný, výrobní postup není příliš jednoduchý, zrna se spařují, loupou suší a válcujou, čimž se dociluje i jejich zpecifické chuti, hold to nejsou jen rozpláclá zrnka.
Re: Kuchtění - recepty, vybavení a suroviny
Posted: Thu 14. Apr, 2011 5:14
by richardrg
No to máš pravdu, ale už jsem jedl i ovesné vločky připravené pouze tak, že se zrno jen rozmačkalo ( normálně se to dává koním, aby lépe využili energii) a dá se to, není to zase až tak jiné. Akorát tam vadí ty osiny.
Re: Kuchtění - recepty, vybavení a suroviny
Posted: Thu 14. Apr, 2011 8:25
by Myiška
richardrg wrote:Recepty z této doby ještě nebyly dohledány, nejstarší ja myslím francouzský Savarin z konce století.
Cizrna - asi ano, podle mírně pozdější analogie- tzv. římský hrách
špalda je druh pšenice - bez problému
sóju asi spíš vynech, o té nevím vůbec nic
ovesné vločky - bez problému
Děkuji za odpověď.
Ad. sóju - myšleno sojové boby -
http://cs.wikipedia.org/wiki/S%C3%B3ja - žádný granulát
Re: Kuchtění - recepty, vybavení a suroviny
Posted: Thu 14. Apr, 2011 8:58
by Bestian
richardrg wrote:No to máš pravdu, ale už jsem jedl i ovesné vločky připravené pouze tak, že se zrno jen rozmačkalo ( normálně se to dává koním, aby lépe využili energii) a dá se to, není to zase až tak jiné. Akorát tam vadí ty osiny.
Jo, určitě, otázkou ale je, zdali to měli potřebu takhle zpracovávat a využívat. Rozhodně jsou vidět horší prohřešky než nějaké vločky a co si budeme povídat, vláknina je třeba
Re: Kuchtění - recepty, vybavení a suroviny
Posted: Thu 14. Apr, 2011 9:07
by wolf
No, prave wikipedie pise "Soy was first introduced to Europe in the early 18th century", takze asi ne.
Re: Kuchtění - recepty, vybavení a suroviny
Posted: Thu 14. Apr, 2011 13:08
by Myiška
wolf wrote:
No, prave wikipedie pise "Soy was first introduced to Europe in the early 18th century", takze asi ne.
Aáá .. už to tam vidím .. jsem ten článek chtěla pro objasnění, jakou soju myslím
a už jsem to nedočetla ...
Tak to ju, aspoň už to vím
Re: Kuchtění - recepty, vybavení a suroviny
Posted: Thu 14. Apr, 2011 14:55
by richardrg
Jestli jsi z Prahy tak mi pošli SZ, můžu ti doma předvést nějaké ,materiály.
Re: Kuchtění - recepty, vybavení a suroviny
Posted: Thu 14. Apr, 2011 16:54
by Myiška
richardrg wrote:Jestli jsi z Prahy tak mi pošli SZ, můžu ti doma předvést nějaké ,materiály.
Jsem bohužel z Plzně, do Prahy se dostanu ve středu, a to jen díky tomu, že putuji dál - na Libušín.
Neměl bys něco v digitální podobě ?
Re: Kuchtění - recepty, vybavení a suroviny
Posted: Thu 14. Apr, 2011 17:45
by richardrg
To co mám by ti nepomohlo....
Re: Kuchtění - recepty, vybavení a suroviny
Posted: Mon 25. Apr, 2011 13:45
by Kateřina_z_Landštejna
cizrna - bez problému, ve Střední Evropě se v 15. století už běžně objevuje i na venkovských stolech, takže i předtím tu byla známá.
Dá se skvěle využít jako příkrm, i jako hlavní jídlo, do polévek, dá se z ní udělat kaše, ale nejlepší je uvařená jen ve slané vodě s troškou rozmarýnu.
Nebo jen uvařená s troškou másla a medu. Uvařená a opražená na másle je lepší než oříšky!
Já ji používám k různým omáčkám, a´t už masovým, nebo smetanovým.
špalda - zmiňuje ji už Hildegarda z Bingenu (12.století), takže také bez problému.
Zkušenost s ní nemám.
sojové boby - ty ne, soja se k nám dostala až někdy na začátku 20. století
Ale úspěšně můžeš použít žlutý i zelený hrách a oba jsou skvělé chuťově i využitím. Zelený hrách spíš naslano, žlutý je výtečný i nasladko.
Žlutý vařím v mléce doměkka a pak jej osladím medem a omastím máslem. Vzhledově i chuťově se hodí i na panský stůl. když se pohází ještě rozinkami nebo jiným sušeným ovocem, je to pastva pro oči i pro chuťové buňky.
A zelený s majoránkou, saturejkou, rozmarýnem, česnekem, cibulkou smaženou nebo zelenou, s uzeným (i bez něho). Uvařím ho doměkka, trošku rozšťouchám (ne kaši). Hodí se samotný, k masu jako příkrm a dá se jíst i studený.
ovesné vločky - hm, nám obiloviny moc nejedou, tak se jim vyhýbáme, co to jde
Tady máš něco málo pro inspiraci:
http://myschwerk.webzdarma.cz/gastro_index.html
Re: Kuchtění - recepty, vybavení a suroviny
Posted: Mon 25. Apr, 2011 18:50
by Bestian
Ještě přídavek k hrachu. Rozdíl v jeho použití pro prostý nebo panský stůl byl hlavně v konečné úpravě, pro panský stůl pasírovaný přes plátýnko, aby byl jemný a zřejmě i použitým kořením na dochucení, pro prostý stůl bez zdlouhavé pasírování a drahého koření.
Neměla by být opomíjena ani hrachová mouka, které se hojně používala.
Re: Kuchtění - recepty, vybavení a suroviny
Posted: Tue 26. Apr, 2011 9:53
by Kateřina_z_Landštejna
Tak tak...
Pasírovaný, v podobě různých pudingů, nákypů, kaší.
I když nám nejvíc chutná vcelku, jen uvařený hodně doměkka. Takový žlutý hrách uvařený v medované smetaně, s máslem, mandlemi a sušenými švestkami. Aaach...
Někdy je skoro škoda cpát tam jakékoli koření - on je zrovna žlutý hrách sám o sobě chuťově velice příjemný.
Re: Kuchtění - recepty, vybavení a suroviny
Posted: Tue 26. Apr, 2011 11:49
by Myiška
Kateřina_z_Landštejna wrote:Tak tak...
Pasírovaný, v podobě různých pudingů, nákypů, kaší.
I když nám nejvíc chutná vcelku, jen uvařený hodně doměkka. Takový žlutý hrách uvařený v medované smetaně, s máslem, mandlemi a sušenými švestkami. Aaach...
Někdy je skoro škoda cpát tam jakékoli koření - on je zrovna žlutý hrách sám o sobě chuťově velice příjemný.
Ňam ňam