Kuchtění - recepty, vybavení a suroviny

Řemesla a každodenní život

Moderátoři: Maršálek, Heinrich von Rheinhausen, Bestian

Myiška
Nováček
Nováček
Příspěvky: 8
Registrován: čtv 20. led, 2011 20:56

Kuchtění - recepty, vybavení a suroviny

Příspěvek od Myiška » stř 13. dub, 2011 13:21

Zdravím,
zajímalo by mě, jaké kuctící suroviny - nejlépe na území Čech - se vyskytovaly v období do / okolo r. 1350.
Pokud máte k dispozici, recepty vítány.
Dále bych chtěla vědět, jak je to s následujícími potravinami: cizrna, špalda, sojové boby, ovesné vločky ... Mám je ráda, ale jestli je má rád i ten přelom 14.st. ?
Děkuji za odpovědi.
Miyška

richardrg
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel
Příspěvky: 120
Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00

Re: Kuchtění - recepty, vybavení a suroviny

Příspěvek od richardrg » stř 13. dub, 2011 16:13

Recepty z této doby ještě nebyly dohledány, nejstarší ja myslím francouzský Savarin z konce století.

Cizrna - asi ano, podle mírně pozdější analogie- tzv. římský hrách

špalda je druh pšenice - bez problému

sóju asi spíš vynech, o té nevím vůbec nic

ovesné vločky - bez problému

Uživatelský avatar
Bestian
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Příspěvky: 1338
Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00
Bydliště: České Budějovice
Kontaktovat uživatele:

Re: Kuchtění - recepty, vybavení a suroviny

Příspěvek od Bestian » stř 13. dub, 2011 23:19

U ovesných vloček bych byl opratrný také opratrný, výrobní postup není příliš jednoduchý, zrna se spařují, loupou suší a válcujou, čimž se dociluje i jejich zpecifické chuti, hold to nejsou jen rozpláclá zrnka.
Werner I. z Pořešína,
bratr Pribyslava II. z Pořešína,
věrný přítel, rádce a lovčí Petra I. z Rožmberka.

Kdo nechce, hledá důvody. Kdo chce, hledá způsoby.

richardrg
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel
Příspěvky: 120
Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00

Re: Kuchtění - recepty, vybavení a suroviny

Příspěvek od richardrg » čtv 14. dub, 2011 5:14

No to máš pravdu, ale už jsem jedl i ovesné vločky připravené pouze tak, že se zrno jen rozmačkalo ( normálně se to dává koním, aby lépe využili energii) a dá se to, není to zase až tak jiné. Akorát tam vadí ty osiny.

Myiška
Nováček
Nováček
Příspěvky: 8
Registrován: čtv 20. led, 2011 20:56

Re: Kuchtění - recepty, vybavení a suroviny

Příspěvek od Myiška » čtv 14. dub, 2011 8:25

richardrg píše:Recepty z této doby ještě nebyly dohledány, nejstarší ja myslím francouzský Savarin z konce století.

Cizrna - asi ano, podle mírně pozdější analogie- tzv. římský hrách

špalda je druh pšenice - bez problému

sóju asi spíš vynech, o té nevím vůbec nic

ovesné vločky - bez problému
Děkuji za odpověď.
Ad. sóju - myšleno sojové boby - http://cs.wikipedia.org/wiki/S%C3%B3ja - žádný granulát :)

Uživatelský avatar
Bestian
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Příspěvky: 1338
Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00
Bydliště: České Budějovice
Kontaktovat uživatele:

Re: Kuchtění - recepty, vybavení a suroviny

Příspěvek od Bestian » čtv 14. dub, 2011 8:58

richardrg píše:No to máš pravdu, ale už jsem jedl i ovesné vločky připravené pouze tak, že se zrno jen rozmačkalo ( normálně se to dává koním, aby lépe využili energii) a dá se to, není to zase až tak jiné. Akorát tam vadí ty osiny.

Jo, určitě, otázkou ale je, zdali to měli potřebu takhle zpracovávat a využívat. Rozhodně jsou vidět horší prohřešky než nějaké vločky a co si budeme povídat, vláknina je třeba :badgrin:
Werner I. z Pořešína,
bratr Pribyslava II. z Pořešína,
věrný přítel, rádce a lovčí Petra I. z Rožmberka.

Kdo nechce, hledá důvody. Kdo chce, hledá způsoby.

Uživatelský avatar
wolf
Site Admin
Site Admin
Příspěvky: 1509
Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00
Bydliště: P9
Kontaktovat uživatele:

Re: Kuchtění - recepty, vybavení a suroviny

Příspěvek od wolf » čtv 14. dub, 2011 9:07

Myiška píše:
richardrg píše:Ad. sóju - myšleno sojové boby - http://cs.wikipedia.org/wiki/S%C3%B3ja - žádný granulát :)
No, prave wikipedie pise "Soy was first introduced to Europe in the early 18th century", takze asi ne.
NON PLAUDITE. MODO PECUNIAM JACITE.

Myiška
Nováček
Nováček
Příspěvky: 8
Registrován: čtv 20. led, 2011 20:56

Re: Kuchtění - recepty, vybavení a suroviny

Příspěvek od Myiška » čtv 14. dub, 2011 13:08

wolf píše:
Myiška píše:
richardrg píše:Ad. sóju - myšleno sojové boby - http://cs.wikipedia.org/wiki/S%C3%B3ja - žádný granulát :)
No, prave wikipedie pise "Soy was first introduced to Europe in the early 18th century", takze asi ne.
Aáá .. už to tam vidím .. jsem ten článek chtěla pro objasnění, jakou soju myslím :) a už jsem to nedočetla ...
Tak to ju, aspoň už to vím :)

richardrg
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel
Příspěvky: 120
Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00

Re: Kuchtění - recepty, vybavení a suroviny

Příspěvek od richardrg » čtv 14. dub, 2011 14:55

Jestli jsi z Prahy tak mi pošli SZ, můžu ti doma předvést nějaké ,materiály.

Myiška
Nováček
Nováček
Příspěvky: 8
Registrován: čtv 20. led, 2011 20:56

Re: Kuchtění - recepty, vybavení a suroviny

Příspěvek od Myiška » čtv 14. dub, 2011 16:54

richardrg píše:Jestli jsi z Prahy tak mi pošli SZ, můžu ti doma předvést nějaké ,materiály.
Jsem bohužel z Plzně, do Prahy se dostanu ve středu, a to jen díky tomu, že putuji dál - na Libušín.
Neměl bys něco v digitální podobě ?

richardrg
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel
Příspěvky: 120
Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00

Re: Kuchtění - recepty, vybavení a suroviny

Příspěvek od richardrg » čtv 14. dub, 2011 17:45

To co mám by ti nepomohlo....

Kateřina_z_Landštejna
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Příspěvky: 431
Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00

Re: Kuchtění - recepty, vybavení a suroviny

Příspěvek od Kateřina_z_Landštejna » pon 25. dub, 2011 13:45

cizrna - bez problému, ve Střední Evropě se v 15. století už běžně objevuje i na venkovských stolech, takže i předtím tu byla známá.
Dá se skvěle využít jako příkrm, i jako hlavní jídlo, do polévek, dá se z ní udělat kaše, ale nejlepší je uvařená jen ve slané vodě s troškou rozmarýnu.
Nebo jen uvařená s troškou másla a medu. Uvařená a opražená na másle je lepší než oříšky!
Já ji používám k různým omáčkám, a´t už masovým, nebo smetanovým.

špalda - zmiňuje ji už Hildegarda z Bingenu (12.století), takže také bez problému.
Zkušenost s ní nemám.

sojové boby - ty ne, soja se k nám dostala až někdy na začátku 20. století
Ale úspěšně můžeš použít žlutý i zelený hrách a oba jsou skvělé chuťově i využitím. Zelený hrách spíš naslano, žlutý je výtečný i nasladko.
Žlutý vařím v mléce doměkka a pak jej osladím medem a omastím máslem. Vzhledově i chuťově se hodí i na panský stůl. když se pohází ještě rozinkami nebo jiným sušeným ovocem, je to pastva pro oči i pro chuťové buňky.
A zelený s majoránkou, saturejkou, rozmarýnem, česnekem, cibulkou smaženou nebo zelenou, s uzeným (i bez něho). Uvařím ho doměkka, trošku rozšťouchám (ne kaši). Hodí se samotný, k masu jako příkrm a dá se jíst i studený.

ovesné vločky - hm, nám obiloviny moc nejedou, tak se jim vyhýbáme, co to jde O:)

Tady máš něco málo pro inspiraci:
http://myschwerk.webzdarma.cz/gastro_index.html
Volo, multum, statim!

Uživatelský avatar
Bestian
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Příspěvky: 1338
Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00
Bydliště: České Budějovice
Kontaktovat uživatele:

Re: Kuchtění - recepty, vybavení a suroviny

Příspěvek od Bestian » pon 25. dub, 2011 18:50

Ještě přídavek k hrachu. Rozdíl v jeho použití pro prostý nebo panský stůl byl hlavně v konečné úpravě, pro panský stůl pasírovaný přes plátýnko, aby byl jemný a zřejmě i použitým kořením na dochucení, pro prostý stůl bez zdlouhavé pasírování a drahého koření.

Neměla by být opomíjena ani hrachová mouka, které se hojně používala.
Werner I. z Pořešína,
bratr Pribyslava II. z Pořešína,
věrný přítel, rádce a lovčí Petra I. z Rožmberka.

Kdo nechce, hledá důvody. Kdo chce, hledá způsoby.

Kateřina_z_Landštejna
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Příspěvky: 431
Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00

Re: Kuchtění - recepty, vybavení a suroviny

Příspěvek od Kateřina_z_Landštejna » úte 26. dub, 2011 9:53

Tak tak...
Pasírovaný, v podobě různých pudingů, nákypů, kaší.
I když nám nejvíc chutná vcelku, jen uvařený hodně doměkka. Takový žlutý hrách uvařený v medované smetaně, s máslem, mandlemi a sušenými švestkami. Aaach... O:)
Někdy je skoro škoda cpát tam jakékoli koření - on je zrovna žlutý hrách sám o sobě chuťově velice příjemný.
Volo, multum, statim!

Myiška
Nováček
Nováček
Příspěvky: 8
Registrován: čtv 20. led, 2011 20:56

Re: Kuchtění - recepty, vybavení a suroviny

Příspěvek od Myiška » úte 26. dub, 2011 11:49

Kateřina_z_Landštejna píše:Tak tak...
Pasírovaný, v podobě různých pudingů, nákypů, kaší.
I když nám nejvíc chutná vcelku, jen uvařený hodně doměkka. Takový žlutý hrách uvařený v medované smetaně, s máslem, mandlemi a sušenými švestkami. Aaach... O:)
Někdy je skoro škoda cpát tam jakékoli koření - on je zrovna žlutý hrách sám o sobě chuťově velice příjemný.
Ňam ňam :)

Odpovědět