Lovecké umění
Moderators: Maršálek, Bestian, Heinrich von Rheinhausen
-
- Stálý přispěvatel
Re: Lovecké umění
ne, ale při svém střeleckém umění bych nerozeznal výhody tvrdých letek od měkkých. nicméně infomaci máme od Hawkwinda a mělo by se jednat o středověký pramen, snad francouzský. faktem je, že např. Tripola takové šípy nabízí a já jsem o pár kouscích pro svou paní vážně uvažoval (ona se na rozdíl ode mně trefuje)
Ich dien!
-
- Občasný přispěvatel
Jako modní úlet možná, ale lovec z povolání by si paví pera na šíp asi nedal...
Fungovat zřejmě budou, ale v toulci se omačkají velmi rychle.
Fungovat zřejmě budou, ale v toulci se omačkají velmi rychle.
-
- Stálý přispěvatel
Má Paní samozřejmě není lovcem z povolání a asi ani nikdy nebude muset. Stačí že to jsem v podstatě já. Nicméně v každé činnosti je nutné hledat estetično a proto se nedivým, že má paní prahne po krásném luku. Když naposledy Oblan běhal po louce nad tvrzí s krásně vymalovaným terčem tvaru i velikosti křepelky, byla má paní rozmrzelá, že po něm střílí z tak zoufale obyčejného luku
Nevím jak by ovlivnily letky z pavího peří přesnost střelby, ale Oblan je, narozdíl od terče jelena s terčem křepelky či zajíce hrozně rychlej. Asi to bude tím, že se za terčem jelena cítí bezpečněji a tak ho nic nemotivuje běhat 

Vítězství nebo smrt!
-
- Nováček
Pro dámu toužící po estetice by jistě bylo lepší pořídit si kuši. Ta měla totiž přesně takové lučiště zdobené malovaným ornamentem na pergamenu, nebo březové kůře a k tomu sochu vykládanou kostí a rohovinou. 

-
- Stálý přispěvatel
Kuši máme, nicméně nevím, jestli je kuše zbraň vhodná pro dámu. Stejně tak jako lučiště kuše se dá vyzdobit i lučiště luku.
Problematiku kuší jsme probírali s Maršálkem ohledně střeleckého turnaje na X. Turnaji Hradeckého dvora. Rozhodli jsme se postavit kuše a luky naroveň, ale nadruhou stranu mi nepřijde z pohledu kurtoazie vhodná. Nicméně je to jen můj osobní (a pro poč. 14. stol. asi i zastarlý) pocit.
Problematiku kuší jsme probírali s Maršálkem ohledně střeleckého turnaje na X. Turnaji Hradeckého dvora. Rozhodli jsme se postavit kuše a luky naroveň, ale nadruhou stranu mi nepřijde z pohledu kurtoazie vhodná. Nicméně je to jen můj osobní (a pro poč. 14. stol. asi i zastarlý) pocit.
Vítězství nebo smrt!
-
- Nováček
Jenom, že u kuší je výzdoba kompozitních lučišť malovaným ornamentem doložitelná. U evropských luků nevím....Po celé 14.století nejvíce používané napínání kuší pomocí napínacích háčků pro dámu moc pohodlné není, to uznávám. Postavit kuše a luky naroveň? Nevím, jak si to myslel?
-
- Stálý přispěvatel