Zbroje vrcholného středověku.

Vojenství a vše co s tím souvisí

Moderators: Maršálek, Bestian, Heinrich von Rheinhausen

Spernak
Nováček
Nováček

Post by Spernak »

Oni tam ty knoflíčky hlavně ani nejsou nutný. Když to přesně ušiješ, tak rukáv bude sedět i bez zapínání. (Já je tam mám a dělají mi jenom neplechu)
Zakrytí "nádobíčka" ale není rozhodně vhodné podcenňovat! Podvakráte už jsem tam nakoupil pěknou šlupu a pokaždé jsem tam NAŠŤĚSŤÍ něco nacpanýho měl, takže na "funkci rostlináře to naštěstí nemělo vliv".
Já ho propíchnu! Je to rychlé a stavovské!
Lenka
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Lenka »

V knížce Romana Vaverky jsou k takové ochraně uvedené kroužkové krátké spodky, ale až od 2. poloviny 15. stol.. Existovalo něco podobného třeba jen prošívaného i dříve? Budu dělat Kaputovi prošívku, tak ať to vyřešíme při jednom. Docela jste mně vyděsili, ráda bych měla někdy v budoucnu vnoučata.
Martin
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Martin »

Lenka wrote:V knížce Romana Vaverky jsou k takové ochraně uvedené kroužkové krátké spodky, ale až od 2. poloviny 15. stol.. Existovalo něco podobného třeba jen prošívaného i dříve?
Urození kryli své vzácné nádobíčko např. takovýmto poklopcem.
http://www.brodabohemicalis.wz.cz/Origi ... kovka2.JPG
http://www.brodabohemicalis.wz.cz/Origi ... kovka3.JPG
Ale je to výjimka, obvykle postačovala okovaná rozsocha sedla. Ti, kteří bojovali pěšky, zase nebyli pro společnost tak důležití a jejich případná kastrace zůstala pouze jejich osobním problémem.
Kroužkové spodky se sice v 15. stol. vyskytovaly, ale rozhodně ne tak často, abychom je brali za standardní součást výstroje. Spolehlivou ochranu skýtaly pouze ještě pozdější plechové chrániče přirození.
Indy
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Indy »

http://www.oook.cz/events/kolin-2008/1782.html
Poučen podobným Indysponováním při boji jsem nechal dělat zbroj, na které je ochrana velmi slušně vyřešena :badgrin:
Ale to neřeší problém vycpávanice. Taky si nechávám dělat prošívanici a asi to k ní zakomponuji spolu s lokty.
Sidney
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Sidney »

Co je tohle za zbroj - destičky? nebo co?

Image
Bohuslav
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Bohuslav »

Už jsme to tu kdysi řešili ,ale nevypadá to ,že někdo měl nějakou uspokojující odpověď. Furt se mi nic podobnýho nikde jinde zatím nepodařilo najít.

Ještě je jednou vidět stejný typ na foliantu 124v taky v Psaltru Robert de Lisle.
Image V ničem, co vykládám, si nečiním nárok na vymezení pravdy, ale pouze vymezení vlastního názoru.Abélard
kascha
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by kascha »

viděl sem podobnou na obraze (dat. oklo 1400) v zemskym muzeu v Opavě - esi najdu popisku tak dodám
Wir wollen in Beifall untergehen ..
KvS
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Post by KvS »

V jednom osprey(byzantský pěšák) to prezentovali jako prošívanici.
Ale je to osprey...
Rodgir de Maille
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Rodgir de Maille »

frenk wrote:Ohledně vycpávek mám zajímavý návod od Ibn Munkíze (zhruba pol.12. stol.) Pokud si dobře pamatuji preferoval směs vlněné plstě,zaječích chlupů a mám pocit koňských žíní.Bylo to sice v souvislosti ze zbrojí, ale princip byl asi stejný. Zkusím se na to ještě podívat....
Vím že je toto starší příspěvek, ale přeci jen:
Usáma Ibn Munkíz wrote:Sotva se jen na zemi trochu usadil už se ptal, kde mám tu svou pancéřovou halenu. Přikázal jsem svému zbrojnoši, aby ji přinesl. Vyňal ji z koženého vaku, v němž jsem ji měl uloženu, a vytáhl jsem nůž, kterým jsem ji v přední části trochu rozpáral, abych mohl ukázat okraje těch dvou kroužkových košil. franské kroužkové brnění tvořilo dolní část, zatímco nad ním bylo jiné, které sahalo doprostřed. Každé z těchto brnění bylo vrstvou houní, plsti, hedvábné cupaniny a zaječích chlupů..."
Jak to vidíte?
Ta "pancéřová halena" jistě nebude prošívanicí která se oblékala pod zbroj, ale zcela regulerní samostatnou zbrojí. Snad udělaná z fragmentů jiných zničených brňí. Nevím jak si představit to pokrytí, snad jedna brň, vycpávání, druhá brň, vycpávání a to celé zašité (a možná i prošitím zpevněné - aby to nespadalo do dolních partii) v nějakém lněném či bavlněno-lněném plátně, takže to tvořilo "halenu"?

Pokračování toho vyprávění je také zajimavé:
Usáma Ibn Munkíz wrote:...Když to (Saláhuddín) viděl, obrátil se na jednoho svého zbrojnoše a něco mu turecky řekl. Nerozuměl jsem, co mu říká. Ten přivedl hnědáka, kterého mu Saláhuddín v těch dnech daroval. Byl jako masivní skála vyrůstající z vrcholku hory. Řekl při tom: "Ten kůň se hodí k tomuto pancíři. Předej ho Usámovu sluhovi." nato ho předal mému zbrojnoši.
To značí, že taková "pancéřová halena" byla opravdu něco.
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Wothan »

Podle mého soudu to prostě byl kabátec do kterého byly dovnitř všité ukořistěné franské kroužkové zbroje a nějaké vrstvy vycpání - imho to mohlo sloužit zároveň jako zbroj tak jako krzno pod i přes zbroj (protože jinak by to nemusel párat) - nicméně tohle je holt 12.st. a asi by se to na tomhle foru hodilo spíš do RS.
Koupím-li trpaslíka, do rána má dva metry.