Oni tam ty knoflíčky hlavně ani nejsou nutný. Když to přesně ušiješ, tak rukáv bude sedět i bez zapínání. (Já je tam mám a dělají mi jenom neplechu)
Zakrytí "nádobíčka" ale není rozhodně vhodné podcenňovat! Podvakráte už jsem tam nakoupil pěknou šlupu a pokaždé jsem tam NAŠŤĚSŤÍ něco nacpanýho měl, takže na "funkci rostlináře to naštěstí nemělo vliv".
Zbroje vrcholného středověku.
Moderators: Maršálek, Bestian, Heinrich von Rheinhausen
-
- Nováček
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
Urození kryli své vzácné nádobíčko např. takovýmto poklopcem.Lenka wrote:V knížce Romana Vaverky jsou k takové ochraně uvedené kroužkové krátké spodky, ale až od 2. poloviny 15. stol.. Existovalo něco podobného třeba jen prošívaného i dříve?
http://www.brodabohemicalis.wz.cz/Origi ... kovka2.JPG
http://www.brodabohemicalis.wz.cz/Origi ... kovka3.JPG
Ale je to výjimka, obvykle postačovala okovaná rozsocha sedla. Ti, kteří bojovali pěšky, zase nebyli pro společnost tak důležití a jejich případná kastrace zůstala pouze jejich osobním problémem.
Kroužkové spodky se sice v 15. stol. vyskytovaly, ale rozhodně ne tak často, abychom je brali za standardní součást výstroje. Spolehlivou ochranu skýtaly pouze ještě pozdější plechové chrániče přirození.
-
- Stálý přispěvatel
http://www.oook.cz/events/kolin-2008/1782.html
Poučen podobným Indysponováním při boji jsem nechal dělat zbroj, na které je ochrana velmi slušně vyřešena
Ale to neřeší problém vycpávanice. Taky si nechávám dělat prošívanici a asi to k ní zakomponuji spolu s lokty.
Poučen podobným Indysponováním při boji jsem nechal dělat zbroj, na které je ochrana velmi slušně vyřešena

Ale to neřeší problém vycpávanice. Taky si nechávám dělat prošívanici a asi to k ní zakomponuji spolu s lokty.
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
-
- Občasný přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
Vím že je toto starší příspěvek, ale přeci jen:frenk wrote:Ohledně vycpávek mám zajímavý návod od Ibn Munkíze (zhruba pol.12. stol.) Pokud si dobře pamatuji preferoval směs vlněné plstě,zaječích chlupů a mám pocit koňských žíní.Bylo to sice v souvislosti ze zbrojí, ale princip byl asi stejný. Zkusím se na to ještě podívat....
Jak to vidíte?Usáma Ibn Munkíz wrote:Sotva se jen na zemi trochu usadil už se ptal, kde mám tu svou pancéřovou halenu. Přikázal jsem svému zbrojnoši, aby ji přinesl. Vyňal ji z koženého vaku, v němž jsem ji měl uloženu, a vytáhl jsem nůž, kterým jsem ji v přední části trochu rozpáral, abych mohl ukázat okraje těch dvou kroužkových košil. franské kroužkové brnění tvořilo dolní část, zatímco nad ním bylo jiné, které sahalo doprostřed. Každé z těchto brnění bylo vrstvou houní, plsti, hedvábné cupaniny a zaječích chlupů..."
Ta "pancéřová halena" jistě nebude prošívanicí která se oblékala pod zbroj, ale zcela regulerní samostatnou zbrojí. Snad udělaná z fragmentů jiných zničených brňí. Nevím jak si představit to pokrytí, snad jedna brň, vycpávání, druhá brň, vycpávání a to celé zašité (a možná i prošitím zpevněné - aby to nespadalo do dolních partii) v nějakém lněném či bavlněno-lněném plátně, takže to tvořilo "halenu"?
Pokračování toho vyprávění je také zajimavé:
To značí, že taková "pancéřová halena" byla opravdu něco.Usáma Ibn Munkíz wrote:...Když to (Saláhuddín) viděl, obrátil se na jednoho svého zbrojnoše a něco mu turecky řekl. Nerozuměl jsem, co mu říká. Ten přivedl hnědáka, kterého mu Saláhuddín v těch dnech daroval. Byl jako masivní skála vyrůstající z vrcholku hory. Řekl při tom: "Ten kůň se hodí k tomuto pancíři. Předej ho Usámovu sluhovi." nato ho předal mému zbrojnoši.
-
- Stálý přispěvatel
Podle mého soudu to prostě byl kabátec do kterého byly dovnitř všité ukořistěné franské kroužkové zbroje a nějaké vrstvy vycpání - imho to mohlo sloužit zároveň jako zbroj tak jako krzno pod i přes zbroj (protože jinak by to nemusel párat) - nicméně tohle je holt 12.st. a asi by se to na tomhle foru hodilo spíš do RS.
Koupím-li trpaslíka, do rána má dva metry.