dotaz na recept
Moderators: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab
-
- Nováček
- Posts: 2
- Joined: Fri 27. Nov, 2009 20:45
dotaz na recept
Dobrý den jsem tu jen skok mezi prednaskama. nemam moc casu hledat listovat strankama bohuzel nemate nekdo dobry odkaz nebo clanek o jídle v jedenáctém století? na curii uz jsme byla obecne vím co se jedlo. Spíš by mě zajímall nějaký konkretní recept. o víkendu jedem s filemonem na modrou a chtěli by sme něco vařit. tak jestli by ste mi sem někdo dal nejaký info, bylo by to super nebo rovnou přeposlat na muj mail. aruru@seznam.cz
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 5492
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: Liberec
Re: dotaz na recept
Žádný konkrétní recept jídla z 11-12.st. od nás (tak jak jej známe z mladších období) pokud vím neexistuje a nepodařilo se mi jej zatím nalézt ani v zahraničí. Ale docela bych věřil, že ze západní nebo jižní Evropy by se třeba z klášterního prostředí něco dochovat mohlo a snad se mi to jednou podaří objevit. Všechna popsaná konkrétní jídla z 11-12.st. co máme jsem zatím objevil v kronikách, legendách aj. a nepopisují recepty, jako spíše jen názvy jednoduchých jídel (topinka s kusem sýra, upravená kančí oháňka aj.).
Koupím-li trpaslíka, do rána má dva metry.
-
- Site Admin
- Posts: 1510
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: P9
Re: dotaz na recept
Tohle je z brodce, na 11. stoleti bych misto misy pouzil osatku.
NON PLAUDITE. MODO PECUNIAM JACITE.
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 949
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: Libomyšl (Beroun)
Re: dotaz na recept
No možná bys mezi přednáškami do pátku stihla navštívit i některou z knihoven a podívat se do knihy Magdaleny Beranové: Jídlo a pití v pravěku a ve středověku (Academia 2007) http://www.academia.cz/jidlo-a-piti-v-p ... oveku.html, v níž jsou i mnohé zajímavé a použitelné recepty
-
- Nováček
- Posts: 2
- Joined: Fri 27. Nov, 2009 20:45
Re: dotaz na recept
dekuji vsem za odpovedi s tema knizkama je to dobrý nápad na modré jsme jedli jak nás napadlo a taky to šlo
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 1814
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: svobodné území Beskyd
Re: dotaz na recept
Nebo jsou k dispozici i kuchařky Romana Vaverky... Ovšem až od 14. století - to co nazýváme kuchařkou se dříve v podstatě ve střední Evropě nesepisovalo...
Např. 14.století
Např. 14.století
vladyka Křesomysl, Velesův lid
---
Historické tržiště / Slované.cz
---
Pište mi přes mail: petr(*)slovane.cz // ne SZ !!!
---
Historické tržiště / Slované.cz
---
Pište mi přes mail: petr(*)slovane.cz // ne SZ !!!
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 5492
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: Liberec
Re: dotaz na recept
To je právě to o čem jsem mluvil - známe tehdy používané suroviny (ať už z nálezů nebo z písemných pramenů aj.), sem tam narazíme v písemných pramenech na nějaký popis jídla (většinou vázaný na nějakou událost nebo postavu), ale nic jako recept popisující konkrétní přípravu jídla v tom slova smyslu v jakém to známe od Vrcholného ale spíše pozdního středověku jsem ještě nikdy neviděl. Jak jsem psal - pokud bych něco takového hledal, pak spíše v klášterním prostředí (ostatně kde jinde by to sepsali). Od nás nic takového ani z tohohle prostředí nemáme, ale dovedu si představit že bychom na něco podobného mohli narazit v Itálii nebo ve Francii.
Koupím-li trpaslíka, do rána má dva metry.
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 1338
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: České Budějovice
Re: dotaz na recept
Jak už bylo zmíněno, známe především suroviny, ať už přímo zbytky z nádob, nebo v podobě semínek či v koprolitech(lidské výkaly)Můžeme si udělat představu co se jedlo a zhruba v jakém množství.Podoba jídla je však více mémě neznámá. (až na vyjímky) Můžeme také téměř spolehlivě vyloučit co se vlastě nejedlo. Příkladem mohou být fíky, jedly se po celý středověk a to ve velkém množství, dokládají to četné účetní knihy, Karel IV je kupuje ve velkám hradní posádce Karlštejnu .Byli tak oblíbené, že se nepřestaly dovážet ani za husitských válek. Z 9. století jsou nálezy z Prahy Na malé straně, dalo by se tedy předpokládat že se využívaly i datle, důkazy však pro to nejsou.
Jsem názoru, že můžeš použít recepty z pozdější doby, ale za určitých pravidel: preferuj jednoduché recepty, ověř si, zdali suroviny na vybraný pokrm byly v tvé době a na daném území dostupné a pokud možno i běžné Uvědom si také, pro koho vlastně vaříš. Hrachovou kaší, dobře uvařenou nikoho neurazíš, ale lze jí připravit "obyčejně" pro nižší stav, uvařenou se slupkami omaštěnou třeba kouskem loje, ale můžeš jí uvařit i "slavnostně" kaši propasírovanou přes drobné sítko, doplněné kousky opečeného masa a cibulky a pro pořádek přibarvenou a přichucenou šafránem
Jsem názoru, že můžeš použít recepty z pozdější doby, ale za určitých pravidel: preferuj jednoduché recepty, ověř si, zdali suroviny na vybraný pokrm byly v tvé době a na daném území dostupné a pokud možno i běžné Uvědom si také, pro koho vlastně vaříš. Hrachovou kaší, dobře uvařenou nikoho neurazíš, ale lze jí připravit "obyčejně" pro nižší stav, uvařenou se slupkami omaštěnou třeba kouskem loje, ale můžeš jí uvařit i "slavnostně" kaši propasírovanou přes drobné sítko, doplněné kousky opečeného masa a cibulky a pro pořádek přibarvenou a přichucenou šafránem
Werner I. z Pořešína,
bratr Pribyslava II. z Pořešína,
věrný přítel, rádce a lovčí Petra I. z Rožmberka.
Kdo nechce, hledá důvody. Kdo chce, hledá způsoby.
bratr Pribyslava II. z Pořešína,
věrný přítel, rádce a lovčí Petra I. z Rožmberka.
Kdo nechce, hledá důvody. Kdo chce, hledá způsoby.
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 5492
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: Liberec
Re: dotaz na recept
Pro představu o tom jak vypadají ty zmínky popisující jídlo v 11-12.st. v písemných pramenech ocituju pár věcí co máme vytažených na webu z Kosmy:
"On je vlídně jako hostitel pozval k snídani, vyňal z lýkové mošny plesnivý chléb a kus sýra, mošnu položil na trávník místo stolu, na to režný ubrus a tak dále. Zatímco svačili a vodu ze džbánu pili..." (1950. 24).
"Ale když často z nedbalosti služebníků selhávalo zásobování a bratří ho proto často trápili svými stížnostmi, chtě se jim docela zavděčiti, z jejich desátku si vyhradil jednu čtvrtinu, kdežto tři čtvrtiny mezi bratří rozdělil tak, aby každý bratr měl ročně stále třicet měr pšenice a tolikéž měr ovsa a k tomu ještě čtyři peníze každý týden na maso." (1950, 109).
"Býval první po ruce při zabíjení divokého kance; uměl mu uříznouti ocas, očistiti jej a připraviti, jak to míval kníže rád a podával jej pánu, jakmile přišel, k jídlu. Proto prý kníže Oldřich často mu říkával - Šebíři, pravím ti upřímně: za tenhle lahodný zákusek zasluhoval bys biskupství." (1950, 71).
"...zavedl ho (Jan) do své ložnice...když tam Jaromír uviděl u postele sýr napolo snědený, trochu kmínu a cibule na misce a skývu topinky, co právě zbylo biskupu od včerejší snídaně, jako by nalezl nějakou hroznou a trestuhodnou věc, velmi se rozzlobil: "Proč žiješ tak lakomě? Nebo pro koho lakotíš, bídný žebráku? Na mou věru, nesluší biskupu lakomě žíti."..." (1950, 110)
Bohužel v podobném duchu jsou všechny ty zmínky z tohohle období na které jsem zatím v souvislosti s jídlem narazil.
"On je vlídně jako hostitel pozval k snídani, vyňal z lýkové mošny plesnivý chléb a kus sýra, mošnu položil na trávník místo stolu, na to režný ubrus a tak dále. Zatímco svačili a vodu ze džbánu pili..." (1950. 24).
"Ale když často z nedbalosti služebníků selhávalo zásobování a bratří ho proto často trápili svými stížnostmi, chtě se jim docela zavděčiti, z jejich desátku si vyhradil jednu čtvrtinu, kdežto tři čtvrtiny mezi bratří rozdělil tak, aby každý bratr měl ročně stále třicet měr pšenice a tolikéž měr ovsa a k tomu ještě čtyři peníze každý týden na maso." (1950, 109).
"Býval první po ruce při zabíjení divokého kance; uměl mu uříznouti ocas, očistiti jej a připraviti, jak to míval kníže rád a podával jej pánu, jakmile přišel, k jídlu. Proto prý kníže Oldřich často mu říkával - Šebíři, pravím ti upřímně: za tenhle lahodný zákusek zasluhoval bys biskupství." (1950, 71).
"...zavedl ho (Jan) do své ložnice...když tam Jaromír uviděl u postele sýr napolo snědený, trochu kmínu a cibule na misce a skývu topinky, co právě zbylo biskupu od včerejší snídaně, jako by nalezl nějakou hroznou a trestuhodnou věc, velmi se rozzlobil: "Proč žiješ tak lakomě? Nebo pro koho lakotíš, bídný žebráku? Na mou věru, nesluší biskupu lakomě žíti."..." (1950, 110)
Bohužel v podobném duchu jsou všechny ty zmínky z tohohle období na které jsem zatím v souvislosti s jídlem narazil.
Koupím-li trpaslíka, do rána má dva metry.
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 431
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
Re: dotaz na recept
Pokud to není příliš rané, existuje něco jako kuchařská kniha někdy ze 4. st. n.l., která má být přepisem sírky receptů a rad Marca Gavia Apicia (rozsáhlé desetisvazkové dílo mělo vzniknout někdy počátkem 1. stol. n.l.). Dílo se jmenuje "De re coquinaria". A myslím, že na myschwerku je z něj ocitován a přeložen pěkný kus...
Z 10. a 11. století pak existují spisy dvou arabských cestovatelů s příšerně dlouhými jmény a jedné německé abatyše - "Patrologia Latina"
Ve 13. století vznikla v Neapoli "Liber de coquina" - ale to už je zase asi příliš mladé...
Ještě mohu doporučit "Staročeské umění kuchařské" od dr. Čeňka Zíbrta. V knize zmiňuje i poznákmy o jídlech a kuchařích z 11. století.
A znovu doporučuji myschwerk, kde je poměrně dost informací o nejstarších kuchařských památkách. A stejně požehnané množství chutných inspirací
Z 10. a 11. století pak existují spisy dvou arabských cestovatelů s příšerně dlouhými jmény a jedné německé abatyše - "Patrologia Latina"
Ve 13. století vznikla v Neapoli "Liber de coquina" - ale to už je zase asi příliš mladé...
Ještě mohu doporučit "Staročeské umění kuchařské" od dr. Čeňka Zíbrta. V knize zmiňuje i poznákmy o jídlech a kuchařích z 11. století.
A znovu doporučuji myschwerk, kde je poměrně dost informací o nejstarších kuchařských památkách. A stejně požehnané množství chutných inspirací
Volo, multum, statim!