Page 2 of 3

Posted: Thu 12. Apr, 2007 12:43
by Pampalíny
nádhera =D> =D>

Jakou sílu plechu na kotel doporučujete?

Posted: Thu 12. Apr, 2007 15:33
by frenk
Sílu plechu tam Kalousek neřeší, ale co si pamatuju, tak ty plechy byly docela masivní, ale je to už drahně let, co jsem ty kotle viděl v expozici na zámečku.Snad Knecht bude vědět, jabych to šacoval min.na 2-3mm. Já mám starý měděný kotel na povidla, dokonce má i ataše ze železa. Ale ten železný vypadá fakt dobře, škoda, že datace je tak stará...viz.
[rimg]http://img264.imageshack.us/img264/8082/text1dz3.jpg[/rimg]
[rimg]http://img264.imageshack.us/img264/517/text2vd4.jpg[/rimg]

Posted: Thu 12. Apr, 2007 16:31
by Knecht
Ta síla plechu bude asi správná. Původní bych odhadoval na 3mm, ale je to hafo zkorodované, těžko te'd rozhodnout, co je železo a co vrstva koroze. Jeden z těch kotlů jsem před dvěma týdny měl v rukou, fotil jsem nějaké detaily a sypalo se z toho rzi až hrůza. Nějak se nedaří to trvale zakonzervovat. Jinak jeden je trvale v expozici na Pohansku na zámečku, ten v MZM je samozřejmě kopie a pěkně hnusná a originálu dost nepodobná.

Posted: Sun 13. Jan, 2008 17:15
by Triss
Zdravím všechny,

do skupiny si chceme pořídit kotlík na vaření a rošt na pečení masa, ale bohužel nemáme kontakt na dobrého kováře, který by byl schopný něco takového vyrobit dobře a kvalitně. Můžete mi někoho doporučit? Nejlépe, kdyby byl z Prahy a okolí, ale pokud bude dobrej, tak si klidně pro kotlík dojedeme třeba do Brna.

Předem díky, Triss

Posted: Mon 14. Jan, 2008 14:06
by Knecht
No rošt jsem jeden dělal - ten náš - a klidně bych si takovou práci do budoucna odpustil. Kotlík k mé hanbě pořád ještě není, zatím mám jen nakované pláty, ale ještě jsem to nesnýtoval. Jestli se povede, případně můžu zkusit další, ale rychle to nebude.

Posted: Mon 14. Jan, 2008 15:45
by richardrg
trissy pokud máš čas vydržet, zadal jsem ted rošt svému kováři podle toho jak se povede, měl by být snad do 6 týdnů se můžeš rozhodnout

Posted: Tue 15. Jan, 2008 7:45
by Pampalíny
To už jsem se chtěl zeptat dávno: jak je to nálezy/iluminacemi roštů? A pokud jsou nálezy - nemá někdo takový nález naskenovaný?
Taky si jeden do jara musíme vyrobit. :?

Posted: Tue 15. Jan, 2008 9:35
by Bobr
zatimco od vikingu rosty jsou, od slovanu podle meho nazoru ne - asi negrilovali... stejne musim rict ze me mrzi ze vidim na akcich slovany malo varit v keramice a moc na vik trojnozkach kotlech a rostech. Pritom ta keramika vypada na ohni paradne... jen se k tomu vareni musi pristupovat jinak nez v zeleze ty teplotni soky to nici

Posted: Tue 15. Jan, 2008 16:20
by Knecht
Rošty od Slovanů skutečně asi nejsou, alespoň mi žádný není znám. Kotle jsou, i když jich není moc. Např. Pohansko, Moravský Ján, Bojná...
Myslím že v Dostálovi je zmíněn hrob, ve kterém byla trojice masivních železných tyčí (části trojnožky?), ale už on to uváděl jako starý a nekontrolovatelný nález. Naštěstí železné trojnožky jsou dokonale postradatelné, narozdíl od roštů, které se dost hodí...vaření v keramice bude hned jak nám hrnčíř dodělá ty správné hrnce, už ho o ně uháním asi dva roky :?

Posted: Tue 15. Jan, 2008 18:35
by Müscha
Nedám dopustit na smažení na slezským miskách, není to tak efektivní jako rošt, ale funguje to velice dobře. Rošt znám od nás až z VS (nevybavuju si bohužel citaci, zkusím dohledat).

Posted: Tue 15. Jan, 2008 23:40
by Begbie
To jo, některý lidi na tom ujížděj až moc, co ? Chtělo by to pauzičku.

Posted: Wed 16. Jan, 2008 6:52
by Pampalíny
Begbie ???

No já rošt chtěl i protože se na akcích velmi často fasuje syrové naložené maso a rošt je nejsnadnější řešení, jak se s takovým masem poprat. A to i přestože absence nálezu železného roštu (taky jsem hledal a marně) jej na našem území pro RS handicapuje či spíše vylučuje.

Slezské misky už mám objednané ale uvidíme jaký to bude mít efekt, ale když je tak chválíš :c)

Trojnožky mohly být klidně ze dřeva - je to nejlogičtější tvar pro zavěšení věcí a případné závěsy na kotle zřejmě musely být řešeny trojnožkou. Sice si ještě dovedu představit dvě vidlice a závěs na klacku, který vede přes ně. Ale výroba dřevěbné trojnožky svázané lýkem - to je hotové hned :c)

Posted: Wed 16. Jan, 2008 9:13
by Kain
Možná bude problém v tom, že Vikingové měli spoustu vybavení přenosného (převozného), protože podnikali výpravy, zvláště po moři.
Velkomoravané a jiní Slované moc ne.

Prostý člověk spíše vařil, protože se tím neztrácí kalorická hodnota (tuk nevykape do ohně, ale je ve vývaru, tohle je tuším zmíněno i v Ostojovi). Jestli občas maso smažili či grilovali - proč nakonec ne? Ale většinou doma, takže měli k dispozici pec či stálé ohniště a stačil by jim na to plochý kámen, slezská miska. (Vyzkoušeno ve Všestarech, kde jsme maso na ohni pekli tak, že jsme do žhavého uhlí dali očištěný plochý kámen, počkali a pekli)
A hlavně stačí rožeň, na který se celé zvíře narazí a ořezává. Takže si myslím, stejně jako Bobr, že ten rošt neměli...protože je velmi snadno postradatelný. Na cestách pak větší plátek masa či menší zvíře opečete na klacku nad ohněm...

Posted: Wed 16. Jan, 2008 12:39
by Müscha
Begbie: jen si rejpni když ti to dělá dobře :badgrin: Možnost smažení na slezským miskách mi potvrdila - podle tebe zřejmě ujetá - M. Beranová.

Tady posílám fotku toho "roštu" je to z 13. století z nálezu na Hradišťku, rozměry 40 x 40 cm. Interpretované je to jako "loučník".

Image

Posted: Wed 16. Jan, 2008 16:07
by Knecht
Na Pohansku byla slezká miska spolu s pražnicí součástí kamenné pece v zemnici, nález in situ. Vlastně takový sporák s kovo-keramickou plotnou :)