Zkoušel někdo z Vás alespoň polovinu doporučených barviv? Mě se totiž zdá, že asi ne. Například bych chtěl vidět jak dostanete z olšové kůry černou Nebo zelenou z kopřiv. Z olše je zlatohnědá a kopřiva jde více dožluta jen s velice mírným zeleným nádechem. Fixace barvy dělám kamencem (nejmenší sehnatelné množství mělo 40 kg tak sůl nepoužívám)
Ještě chci zkusit větší množství svízele (růžovou fakt neberu ) a pak sem vrznu fotky svých pokusů. Zkoušel jsem zatím asi 7 barviv a obecně bych konstatoval, že jediné co jde snadno je hnědá
chtel jsem vyzkouset prave tu kuru z olse, ale kdyz jsem dosel do lesa, tak se mi to nejak popletlo a prinesl jsem si kuru dubovou. A ta teda nic nenabarvila.
Koprivy jdou nadherne(ale povedly se mi az napodruhe a je pravda ze od te doby jsem s nimi nebarvil). Vsak na druhe strance tohohle topiku je hozena fotka s popiskem. Chce to ale jako ustalovac pouzit modrou skalici a ne kamenec. A ty koprivy si predem posekat a mit jich plnej hrnec. Jeste nez jsem pridal skalici, tak byla voda tmave hneda. Po pridani skalice pak zelena jak brcal.
Ondra wrote:Po pridani skalice pak zelena jak brcal.
Jenomže to je potom ta barva skalice a ne kopřiv ne? Nechci to točit pořád dokola, ale pro náš ranný středověk mi skalice připadá trochu méně pravděpodobná, takže jsem chtěl sáhnout pouze po kamenci a soli.
Když už jsi se spletl s tím dubem, tak jsi měl alespoň nachystané třísloviny a ty se dají taky poměrně dobře v LH využít.
Taky nevím jak s cibulí. Informace o odrůdách rs je docela bída. Divokou cibulí asi moc neobarvím a tak budu muset asi šáhnout k současným odrůdám.
Tady je pár mých pokusů. Ustalovač: kamenec, sůl i skalice. Barviva standardní. Sand jen navíc plody aronie a květy ibišku (sice nejni košer, ale co se dá teď na jaře dělat.)
Bozha wrote:Hezký článek kde je zmiňováno barvení vratičem a kůrou z dubu, včetně moření látky
Nezmiňoval náhodou někdo na této konfeře, že dubem (který se tváří jako olše) barvit nelze?
Já ovšem řeším jiný problém: Jak kvalitně a sytě obarvit len. S vlnou nemám žádné problémy, tak se dá docela dobře experimentovat a barvy drží skvěle. Ovšem na lnu to chytne vždy jen slabý odstín.
Mám podobné zkušenosti - barvit vlnu sytě není problém, stejná barviva na lnu způsobí a to i při opakovaném barvení spíše jen různě sytý nádech než barvu.
No já nevím - v tom článku zmiňovali že použili lněnou látku, ne vlněnou. Fakt je ten, že to mohla klidně být směska, což tehdy (1987-88 ) třeba neřešili. Ale třeba mělo pozitivní efekt to moření látky před vlastním barvením , to pokud vím nikdo zatím nezkoušel. Na fotce to vypadá celkem sytě, notabene ta fotka klidně může být 2 roky stará, což by znamenalo že ty šaty visí ve vitríně už 15 let, a to už se přece na vzhledu podepíše... nebo taky ne... Takže to berte jako inspiraci pro experimenty a přihlaste se s výsledky
A když už byl založen řečený hrad Kamenec, kníže Břetislav, než odtud odjel, pojav stranou Mutinu...
Já ovšem řeším jiný problém: Jak kvalitně a sytě obarvit len. S vlnou nemám žádné problémy, tak se dá docela dobře experimentovat a barvy drží skvěle. Ovšem na lnu to chytne vždy jen slabý odstín.
Barvil jsem ořechem a ptačím zobem a chytlo mi to skvěle a to bez ustalovače, borůvky se skalicí dopadli nad moje očekávání - vyšla z toho až taková trochu montérkovitá )