Kuchtění - recepty, vybavení a suroviny

Řemesla a každodenní život

Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Rab, Begbie

Odpovědět
Uživatelský avatar
Boza
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Příspěvky: 956
Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00
Bydliště: Praha

Příspěvek od Boza » úte 13. úno, 2007 7:07

Use the source, Luke... ehm, :idea: google... Castanea sativa... ejhle: :)

http://lesprace.silvarium.cz/content/view/417/19/
A když už byl založen řečený hrad Kamenec, kníže Břetislav, než odtud odjel, pojav stranou Mutinu...

Scar
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Příspěvky: 245
Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00
Bydliště: Komjatice (Nitra)
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Scar » úte 13. úno, 2007 9:57

Googlil som, len ma nenapadlo hladať v latine.. :oops: :oops:
Tak, tvrdia tam že sa šíril Rimanmi do Západnej Európy, cez Francúzko. U nás sa vysádzal až v 17. storočí. :cry: To ma nepotešilo. Tešil som sa na ten chlieb. Jedine zvaliť to na obchod.

Müscha
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Příspěvky: 1243
Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00
Bydliště: Chlumec nad Cidlinou/Praha/Mikulčice
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Müscha » úte 13. úno, 2007 11:28

Všechno na obchod a improrty neukecáš.
Není Boha kromě Boha a Ježíš je jeho prorok.

Scar
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Příspěvky: 245
Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00
Bydliště: Komjatice (Nitra)
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Scar » úte 13. úno, 2007 11:57

Je mi to jasné. Zatial je to jediná vec o ktorej ako importe vôbec uvažujem. :wink:

Glorx
Nováček
Nováček
Příspěvky: 16
Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00
Bydliště: Vetšinou někde na zemi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Glorx » úte 13. úno, 2007 13:55

Nekdo se tu docela kriticky vyjádřil k něakému receptu sušeného masa s rozinkami. Taky příliž nevím jak indiáni pracovali nebo spíše nepracovali s vinnou révou, vtip je však v tom že oni s ní příliž pracovat nemuseli, v Americe se totiž vyskytoval typ vinné révy znám jako Vitis Labrusca-který byl divoký. Potom co se po oběvení Ameriky dovezla vitis Labrusca k nám, všechno víno jež se dosud vyskytovalo u nás bylo zničeno malou bestijí známou jako Mšička révokaz jež žere kořínky révy vinné, proto se všechny naše odrůdy (vycházející z typu vinné révy Vitis Vinifera) museli nakřížit na Vitis Lambruscu jež byla proti mšičce odolná...
Prostě myslím že si indiáni mohli zbírat víno asi stejně jako my borůvky nebo maliny...i když o tom nic moc nevím recept bych nezavrhoval

Glorx
Nováček
Nováček
Příspěvky: 16
Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00
Bydliště: Vetšinou někde na zemi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Glorx » ned 15. dub, 2007 19:49

Hm....velmi dobrý dotaz, též o tom moc nevím a rád bych se o tom taky dozvěděl podrobnosti....Slyšel jsem o tom jenom že se velké kusy masa zavěsí do sišírny která vypadá jako normalní stinná chladnější místnost kde je průvan(a suší se tak 2roky)...prý se tak děla (nevím jak se píše) Prešůto...
Zdroj....-vyprávění našeho potrhlého učitele(nevím co je na tom pravdy a ostatní podrobnosti jsou mi taky skryty).....-dobré by bylo kdyby se o tom odborněji vyjádřil někdo od indiánů(ti to mají vymyšlené dobře)
A z jiného soudku : nevíte kreré růžné koření se v RS používaly(Slované - Skandinávie) a využití bylin v receprurách techto a přilehlých národů??

Pyroh

Příspěvek od Pyroh » ned 15. dub, 2007 20:07

My jsme to doma zkoušeli udit - prostě jsme to dali nad krb do komína, jednou pod tím udělali oheň a pak to nechali v komíně (jen jsme to trošku proslili). Dali jsme to na plátky, takže to už po cca půl roce bylo úplně suché.

hawkwind
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Příspěvky: 315
Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00

Příspěvek od hawkwind » pon 16. dub, 2007 4:59

A není náhodou pravej pršut šunka z osla?

J.

Uživatelský avatar
Spící Medvěd
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Příspěvky: 442
Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00
Bydliště: Kladno
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Spící Medvěd » pon 16. dub, 2007 6:51

Co se týče sušení masa. Je potřeba maso té nejvyšší kvality, zbavené věšketého tuku, blanek a šlach. Nakrájet na delší nudličky a nejlépe zavěsit v létě na suchou vzdušnou , profukující půdu. Půda jde nahradit taky horkovzdušnou troubou, ale je to dost finančně náročné, protože to trvá dlouho, nemůže se přestávat a musí být pootevřené dvířka aby větrala.

Uživatelský avatar
Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Příspěvky: 2125
Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kain » pon 16. dub, 2007 7:50

Tedy, prosciutto se někdy česky říká prošuto a dokonce i pršut.
Ale pršut je taky její chorvatská obdoba, která se dělá původně takhle (našel jem na netu postup): Vepřová kýta se nejdříve potřela dřevěným popelem a zavěšená nad otevřeným ohništěm začíná zrát. K šunce musí nejen dým, ale i čerstvý vzduch. Tato směs kouře a průvanu pomáhá vysušit maso. Co se týče vůně a chuti, záleží především na intenzitě kouře, teplotě a vlhkosti vzduchu, ale nejdůležitější je jak dlouho šunka zraje. Chorvaté říkají: "Nejlepší je pršut sušený ve větru bora a uzený na smrkovém dřevě,". Doba zrání je 6–8 měsíců. Všechny tyto okolnosti ovlivňují spolu s kvalitou masa konečný výrobek. Takže si to chorvati okopčili a zkomolili sami:-)
Prosciutto je pak nasolená, sušená vepřová kýta (šunka), která "uzrává" sušením v proudu čerstvého vzduchu, viděl jsem to nedávno v televizi :-)

Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.

Pravoslav, Orcae Ita

Dagfari Hrut
Nováček
Nováček
Příspěvky: 20
Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00
Bydliště: Světice
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dagfari Hrut » stř 18. dub, 2007 7:49

Ta nejlepší šunka Prosciutto ovšem pochází pouze z jednoho Italského údolí, kde se také myslím zrodila její výroba ( alespoň se to říká :-) )
Pravdou je, že doba zrání je něco kolem dvou let - od toho se odvíjí i její cena :biggrin:

Uživatelský avatar
Vladan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Příspěvky: 526
Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00
Bydliště: Strakonice

Příspěvek od Vladan » pon 30. dub, 2007 6:15

Jenže tam se starají o pašíky úplně jinak než my tady. Pasou se tam volně a cpou se tím nejlepším, co jim jejich domovina poskytuje, ale za 2 roky mají útrum :badgrin::badgrin::badgrin:
Vítězství nebo smrt!

Uživatelský avatar
Pampalíny
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Příspěvky: 1814
Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00
Bydliště: svobodné území Beskyd
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pampalíny » čtv 10. kvě, 2007 6:49

Kdysi jsme řešili teřenou sůl (hrudka, aby se daly následně drtit do jídla).
Někdo zmiňoval, že se dá sehnat u Olomóce. Nevíte někdo ten zdroj přesně?
Nebo jiný zdroj. Díky

skria
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel
Příspěvky: 56
Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00
Bydliště: Modrá a tak...
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od skria » čtv 10. kvě, 2007 13:14

Většinou něco takového býva v prodejnách kamenů, mívají tam zmršené solné lampy, které rozlámanou a prodávají to jako sůl a bývají za pakatel...

Uživatelský avatar
Knecht
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Příspěvky: 6696
Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Knecht » čtv 10. kvě, 2007 13:17

Různé druhy soli prodávají někde u Hradce, snad najdu kontakt, taky jsem tam něco sháněl...
V listě ze dne 21. února 1621 takto jsou kozáci líčeni: ..."Bůh pomož tam, kam tato sběř přijde!"
***
Zakázková výroba historických replik: http://customhistory.cz/

Odpovědět