Kuchtění - recepty, vybavení a suroviny

Řemesla a každodenní život

Moderators: melkel, Jura, Wothan, Kain, Rab, Begbie

Post Reply
User avatar
Boza
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Posts: 956
Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
Location: Praha

Post by Boza »

Use the source, Luke... ehm, :idea: google... Castanea sativa... ejhle: :)

http://lesprace.silvarium.cz/content/view/417/19/
A když už byl založen řečený hrad Kamenec, kníže Břetislav, než odtud odjel, pojav stranou Mutinu...

Scar
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Posts: 245
Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
Location: Komjatice (Nitra)
Contact:

Post by Scar »

Googlil som, len ma nenapadlo hladať v latine.. :oops: :oops:
Tak, tvrdia tam že sa šíril Rimanmi do Západnej Európy, cez Francúzko. U nás sa vysádzal až v 17. storočí. :cry: To ma nepotešilo. Tešil som sa na ten chlieb. Jedine zvaliť to na obchod.

Müscha
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Posts: 1243
Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
Location: Chlumec nad Cidlinou/Praha/Mikulčice
Contact:

Post by Müscha »

Všechno na obchod a improrty neukecáš.
Není Boha kromě Boha a Ježíš je jeho prorok.

Scar
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Posts: 245
Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
Location: Komjatice (Nitra)
Contact:

Post by Scar »

Je mi to jasné. Zatial je to jediná vec o ktorej ako importe vôbec uvažujem. :wink:

Glorx
Nováček
Nováček
Posts: 16
Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
Location: Vetšinou někde na zemi
Contact:

Post by Glorx »

Nekdo se tu docela kriticky vyjádřil k něakému receptu sušeného masa s rozinkami. Taky příliž nevím jak indiáni pracovali nebo spíše nepracovali s vinnou révou, vtip je však v tom že oni s ní příliž pracovat nemuseli, v Americe se totiž vyskytoval typ vinné révy znám jako Vitis Labrusca-který byl divoký. Potom co se po oběvení Ameriky dovezla vitis Labrusca k nám, všechno víno jež se dosud vyskytovalo u nás bylo zničeno malou bestijí známou jako Mšička révokaz jež žere kořínky révy vinné, proto se všechny naše odrůdy (vycházející z typu vinné révy Vitis Vinifera) museli nakřížit na Vitis Lambruscu jež byla proti mšičce odolná...
Prostě myslím že si indiáni mohli zbírat víno asi stejně jako my borůvky nebo maliny...i když o tom nic moc nevím recept bych nezavrhoval

Glorx
Nováček
Nováček
Posts: 16
Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
Location: Vetšinou někde na zemi
Contact:

Post by Glorx »

Hm....velmi dobrý dotaz, též o tom moc nevím a rád bych se o tom taky dozvěděl podrobnosti....Slyšel jsem o tom jenom že se velké kusy masa zavěsí do sišírny která vypadá jako normalní stinná chladnější místnost kde je průvan(a suší se tak 2roky)...prý se tak děla (nevím jak se píše) Prešůto...
Zdroj....-vyprávění našeho potrhlého učitele(nevím co je na tom pravdy a ostatní podrobnosti jsou mi taky skryty).....-dobré by bylo kdyby se o tom odborněji vyjádřil někdo od indiánů(ti to mají vymyšlené dobře)
A z jiného soudku : nevíte kreré růžné koření se v RS používaly(Slované - Skandinávie) a využití bylin v receprurách techto a přilehlých národů??

Pyroh

Post by Pyroh »

My jsme to doma zkoušeli udit - prostě jsme to dali nad krb do komína, jednou pod tím udělali oheň a pak to nechali v komíně (jen jsme to trošku proslili). Dali jsme to na plátky, takže to už po cca půl roce bylo úplně suché.

hawkwind
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Posts: 315
Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00

Post by hawkwind »

A není náhodou pravej pršut šunka z osla?

J.

User avatar
Spící Medvěd
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Posts: 442
Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
Location: Kladno
Contact:

Post by Spící Medvěd »

Co se týče sušení masa. Je potřeba maso té nejvyšší kvality, zbavené věšketého tuku, blanek a šlach. Nakrájet na delší nudličky a nejlépe zavěsit v létě na suchou vzdušnou , profukující půdu. Půda jde nahradit taky horkovzdušnou troubou, ale je to dost finančně náročné, protože to trvá dlouho, nemůže se přestávat a musí být pootevřené dvířka aby větrala.

User avatar
Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Posts: 2125
Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
Location: Brno
Contact:

Post by Kain »

Tedy, prosciutto se někdy česky říká prošuto a dokonce i pršut.
Ale pršut je taky její chorvatská obdoba, která se dělá původně takhle (našel jem na netu postup): Vepřová kýta se nejdříve potřela dřevěným popelem a zavěšená nad otevřeným ohništěm začíná zrát. K šunce musí nejen dým, ale i čerstvý vzduch. Tato směs kouře a průvanu pomáhá vysušit maso. Co se týče vůně a chuti, záleží především na intenzitě kouře, teplotě a vlhkosti vzduchu, ale nejdůležitější je jak dlouho šunka zraje. Chorvaté říkají: "Nejlepší je pršut sušený ve větru bora a uzený na smrkovém dřevě,". Doba zrání je 6–8 měsíců. Všechny tyto okolnosti ovlivňují spolu s kvalitou masa konečný výrobek. Takže si to chorvati okopčili a zkomolili sami:-)
Prosciutto je pak nasolená, sušená vepřová kýta (šunka), která "uzrává" sušením v proudu čerstvého vzduchu, viděl jsem to nedávno v televizi :-)

Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.

Pravoslav, Orcae Ita

Dagfari Hrut
Nováček
Nováček
Posts: 20
Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
Location: Světice
Contact:

Post by Dagfari Hrut »

Ta nejlepší šunka Prosciutto ovšem pochází pouze z jednoho Italského údolí, kde se také myslím zrodila její výroba ( alespoň se to říká :-) )
Pravdou je, že doba zrání je něco kolem dvou let - od toho se odvíjí i její cena :biggrin:

User avatar
Vladan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Posts: 526
Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
Location: Strakonice

Post by Vladan »

Jenže tam se starají o pašíky úplně jinak než my tady. Pasou se tam volně a cpou se tím nejlepším, co jim jejich domovina poskytuje, ale za 2 roky mají útrum :badgrin::badgrin::badgrin:
Vítězství nebo smrt!

User avatar
Pampalíny
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Posts: 1814
Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
Location: svobodné území Beskyd
Contact:

Post by Pampalíny »

Kdysi jsme řešili teřenou sůl (hrudka, aby se daly následně drtit do jídla).
Někdo zmiňoval, že se dá sehnat u Olomóce. Nevíte někdo ten zdroj přesně?
Nebo jiný zdroj. Díky

skria
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel
Posts: 56
Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
Location: Modrá a tak...
Contact:

Post by skria »

Většinou něco takového býva v prodejnách kamenů, mívají tam zmršené solné lampy, které rozlámanou a prodávají to jako sůl a bývají za pakatel...

User avatar
Knecht
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Posts: 6696
Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
Contact:

Post by Knecht »

Různé druhy soli prodávají někde u Hradce, snad najdu kontakt, taky jsem tam něco sháněl...
V listě ze dne 21. února 1621 takto jsou kozáci líčeni: ..."Bůh pomož tam, kam tato sběř přijde!"
***
Zakázková výroba historických replik: http://customhistory.cz/

Post Reply