Page 3 of 10
Posted: Wed 11. Jan, 2006 23:22
by Archimedes
Hm, to bych mohl zkusit zavrit maso do vakuove komory, to by ten svalovec taky asi nerozchodil
Posted: Thu 12. Jan, 2006 0:28
by abaddon
to maso asi taky ne
alespon co se pozivatelnosti tyce...
Posted: Thu 12. Jan, 2006 0:56
by Archimedes
A jeste ke vsemu by to asi nebylo tak uplne LH
Posted: Thu 12. Jan, 2006 22:07
by Průser
Pampalíny wrote:Zmražení by snad nebyl problém, moh bych to hodit do -200C, ale nevím zda to pomůže. Respektive nevěřím.
Zmražením si vůbec nepomůžeš, v mase jsou zárodky, které jsou téměř obdobné se zárodky savců, např. skotu, prasat atd. A konkrétně hovězí spermie mají při inseminaci -180C a po rozmražení a zavedení do dělohy normálně fungujou. Mimochodem na stejnym principu funguje i lidská spermabanka
Takže muj typ je, že po zmaražení přežije takovejch 89% zárodků.
Posted: Fri 13. Jan, 2006 9:34
by woden
No ale aspon budes mat zdrave zarodky.....
Posted: Fri 13. Jan, 2006 12:39
by zoone
HynekzDube wrote:Pampalíny wrote:Zmražení by snad nebyl problém, moh bych to hodit do -200C, ale nevím zda to pomůže. Respektive nevěřím.
Zmražením si vůbec nepomůžeš, v mase jsou zárodky, které jsou téměř obdobné se zárodky savců, např. skotu, prasat atd. A konkrétně hovězí spermie mají při inseminaci -180C a po rozmražení a zavedení do dělohy normálně fungujou. Mimochodem na stejnym principu funguje i lidská spermabanka
Takže muj typ je, že po zmaražení přežije takovejch 89% zárodků.
No jo, ale tam se používají kryoprotektiva... Jinak u kvasinkové suspenze(pěkně odolné mrchy) mají mortalitu při -190C asi 95%...
Posted: Sun 02. Apr, 2006 15:49
by Pampalíny
Nevím jak je známo použití březové mízy v RS a středoevropském prostoru (info jsem našel jen na Vikingy, baltské národy a jim sousední Slovany), ale předpokládám, že by se mohla tato snadno dostupná surovina vyskytovat i u nás.
Produkty: šťáva, sekt a napadá mě ještě sirup (ale o tom jsem žádné zmínky nenašel/neslyšel).
Každopádně je nejvyšší čas :c) vyrazit do březového háje.
velke foto
http://www.slovane.cz/pic/lh/jidlo/briza1.jpeg
velke foto
http://www.slovane.cz/pic/lh/jidlo/briza2.jpeg
Posted: Sun 02. Apr, 2006 16:22
by Wothan
Našel jsem o tom zmínky coby alternativním sladidle k medu, ale ne přímo v pramenech, jen v literatuře.
Posted: Sun 02. Apr, 2006 17:29
by Pampalíny
Díky. Už mám tak litr tak zkusím svařit na kolik toho sirupu to vyjde, U javoru je to 40:1
Jinak zajímavý odkaz k tomu javoru a míze obecně -
http://www.narod-sobe.cz/clovek/kultura ... stromu.htm
Posted: Sun 02. Apr, 2006 20:54
by Müscha
Velice zajímavé,a si půjdu narazit strom
Posted: Sun 02. Apr, 2006 23:30
by Pampalíny
načni strom tak 130-150 cm vysoko (raději větší - buď V řez nebo díra, ale ne moc velké (chceš-li návod, pošlu ti nějaké bližší info - dávám to totiž do podoby článku).
velke foto
http://www.slovane.cz/pic/lh/jidlo/briza3.jpeg
Jinak prosím někoho z administrátorů tohoto tématu o přesunutí do sekce RS - Nápoje. Nějak jsem se zapoměl a dal to do jídla. Děkuji.
Jinak poměr u břízy pro sirup odhaduji po dnešku tak 80-100:1, takže pakárna. Asi zkusím i ten "šumivý sekt".
Posted: Sun 02. Apr, 2006 23:44
by Müscha
Pošli, budu jen rád...
Posted: Tue 09. May, 2006 18:07
by Boza
Chci se pochlubit pořádným kotlíkem, právě jsem ho přivezl z pošty. Obrázky nelinkuju přímo protože jsou dosti velké:
hezky svrchu
a z boku
Poctivý černý plech 2 mm. Zakoupeno (výrobcem je nějaký jejich kovář) od Lutoma -
Walhalla. Obsah odhadem 10l, což je pro mou rodinu zcela dostačující
Zvenčí je to natřené nějakou fuj barvou, věřím že to rychle odhoří. Nejsem si jistý jak je to utěsněné, ale (zatím) to nijak neprotéká.
Posted: Tue 09. May, 2006 18:14
by abaddon
pekny... my sme s Wothanem ted taky videli peknej kotlik ... takze mozna taky poridime casem neco vetsiho pro sdruzeni...
Posted: Tue 09. May, 2006 21:13
by Wothan
No spíš něco železného - už máme kotlíky z mědi, mosazi, ale železný nám ještě chybí