Kuchtění - recepty, vybavení a suroviny
Moderators: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 203
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: Praha/Brno
-
- Site Admin
- Posts: 2015
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 203
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: Praha/Brno
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 218
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: Královské město Velvary
Zmražením si vůbec nepomůžeš, v mase jsou zárodky, které jsou téměř obdobné se zárodky savců, např. skotu, prasat atd. A konkrétně hovězí spermie mají při inseminaci -180C a po rozmražení a zavedení do dělohy normálně fungujou. Mimochodem na stejnym principu funguje i lidská spermabanka Takže muj typ je, že po zmaražení přežije takovejch 89% zárodků.Pampalíny wrote:Zmražení by snad nebyl problém, moh bych to hodit do -200C, ale nevím zda to pomůže. Respektive nevěřím.
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 203
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 587
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: Modra/Olomouc/Prostějov
No jo, ale tam se používají kryoprotektiva... Jinak u kvasinkové suspenze(pěkně odolné mrchy) mají mortalitu při -190C asi 95%...HynekzDube wrote:Zmražením si vůbec nepomůžeš, v mase jsou zárodky, které jsou téměř obdobné se zárodky savců, např. skotu, prasat atd. A konkrétně hovězí spermie mají při inseminaci -180C a po rozmražení a zavedení do dělohy normálně fungujou. Mimochodem na stejnym principu funguje i lidská spermabanka Takže muj typ je, že po zmaražení přežije takovejch 89% zárodků.Pampalíny wrote:Zmražení by snad nebyl problém, moh bych to hodit do -200C, ale nevím zda to pomůže. Respektive nevěřím.
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 1814
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: svobodné území Beskyd
Nevím jak je známo použití březové mízy v RS a středoevropském prostoru (info jsem našel jen na Vikingy, baltské národy a jim sousední Slovany), ale předpokládám, že by se mohla tato snadno dostupná surovina vyskytovat i u nás.
Produkty: šťáva, sekt a napadá mě ještě sirup (ale o tom jsem žádné zmínky nenašel/neslyšel).
Každopádně je nejvyšší čas :c) vyrazit do březového háje.
velke foto http://www.slovane.cz/pic/lh/jidlo/briza1.jpeg
velke foto http://www.slovane.cz/pic/lh/jidlo/briza2.jpeg
Produkty: šťáva, sekt a napadá mě ještě sirup (ale o tom jsem žádné zmínky nenašel/neslyšel).
Každopádně je nejvyšší čas :c) vyrazit do březového háje.
velke foto http://www.slovane.cz/pic/lh/jidlo/briza1.jpeg
velke foto http://www.slovane.cz/pic/lh/jidlo/briza2.jpeg
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 5492
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: Liberec
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 1814
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: svobodné území Beskyd
Díky. Už mám tak litr tak zkusím svařit na kolik toho sirupu to vyjde, U javoru je to 40:1
Jinak zajímavý odkaz k tomu javoru a míze obecně - http://www.narod-sobe.cz/clovek/kultura ... stromu.htm
Jinak zajímavý odkaz k tomu javoru a míze obecně - http://www.narod-sobe.cz/clovek/kultura ... stromu.htm
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 1243
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: Chlumec nad Cidlinou/Praha/Mikulčice
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 1814
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: svobodné území Beskyd
načni strom tak 130-150 cm vysoko (raději větší - buď V řez nebo díra, ale ne moc velké (chceš-li návod, pošlu ti nějaké bližší info - dávám to totiž do podoby článku).
velke foto http://www.slovane.cz/pic/lh/jidlo/briza3.jpeg
Jinak prosím někoho z administrátorů tohoto tématu o přesunutí do sekce RS - Nápoje. Nějak jsem se zapoměl a dal to do jídla. Děkuji.
Jinak poměr u břízy pro sirup odhaduji po dnešku tak 80-100:1, takže pakárna. Asi zkusím i ten "šumivý sekt".
velke foto http://www.slovane.cz/pic/lh/jidlo/briza3.jpeg
Jinak prosím někoho z administrátorů tohoto tématu o přesunutí do sekce RS - Nápoje. Nějak jsem se zapoměl a dal to do jídla. Děkuji.
Jinak poměr u břízy pro sirup odhaduji po dnešku tak 80-100:1, takže pakárna. Asi zkusím i ten "šumivý sekt".
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 1243
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: Chlumec nad Cidlinou/Praha/Mikulčice
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 956
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: Praha
Chci se pochlubit pořádným kotlíkem, právě jsem ho přivezl z pošty. Obrázky nelinkuju přímo protože jsou dosti velké:
hezky svrchu
a z boku
Poctivý černý plech 2 mm. Zakoupeno (výrobcem je nějaký jejich kovář) od Lutoma - Walhalla. Obsah odhadem 10l, což je pro mou rodinu zcela dostačující Zvenčí je to natřené nějakou fuj barvou, věřím že to rychle odhoří. Nejsem si jistý jak je to utěsněné, ale (zatím) to nijak neprotéká.
hezky svrchu
a z boku
Poctivý černý plech 2 mm. Zakoupeno (výrobcem je nějaký jejich kovář) od Lutoma - Walhalla. Obsah odhadem 10l, což je pro mou rodinu zcela dostačující Zvenčí je to natřené nějakou fuj barvou, věřím že to rychle odhoří. Nejsem si jistý jak je to utěsněné, ale (zatím) to nijak neprotéká.
A když už byl založen řečený hrad Kamenec, kníže Břetislav, než odtud odjel, pojav stranou Mutinu...
-
- Site Admin
- Posts: 2015
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 5492
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: Liberec