Kuchtění - recepty, vybavení a suroviny

Řemesla a každodenní život

Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Rab, Begbie

Odpovědět
Archimedes
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Příspěvky: 203
Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00
Bydliště: Praha/Brno
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Archimedes » stř 11. led, 2006 23:22

Hm, to bych mohl zkusit zavrit maso do vakuove komory, to by ten svalovec taky asi nerozchodil :twisted:

Uživatelský avatar
abaddon
Site Admin
Site Admin
Příspěvky: 2015
Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od abaddon » čtv 12. led, 2006 0:28

to maso asi taky ne ;-)

alespon co se pozivatelnosti tyce... ;-)

Archimedes
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Příspěvky: 203
Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00
Bydliště: Praha/Brno
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Archimedes » čtv 12. led, 2006 0:56

A jeste ke vsemu by to asi nebylo tak uplne LH :biggrin:

Průser
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Příspěvky: 218
Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00
Bydliště: Královské město Velvary

Příspěvek od Průser » čtv 12. led, 2006 22:07

Pampalíny píše:Zmražení by snad nebyl problém, moh bych to hodit do -200C, ale nevím zda to pomůže. Respektive nevěřím.
Zmražením si vůbec nepomůžeš, v mase jsou zárodky, které jsou téměř obdobné se zárodky savců, např. skotu, prasat atd. A konkrétně hovězí spermie mají při inseminaci -180C a po rozmražení a zavedení do dělohy normálně fungujou. Mimochodem na stejnym principu funguje i lidská spermabanka :mrgreen: Takže muj typ je, že po zmaražení přežije takovejch 89% zárodků.

Uživatelský avatar
woden
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Příspěvky: 203
Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od woden » pát 13. led, 2006 9:34

No ale aspon budes mat zdrave zarodky..... :mrgreen:

zoone
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Příspěvky: 587
Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00
Bydliště: Modra/Olomouc/Prostějov
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od zoone » pát 13. led, 2006 12:39

HynekzDube píše:
Pampalíny píše:Zmražení by snad nebyl problém, moh bych to hodit do -200C, ale nevím zda to pomůže. Respektive nevěřím.
Zmražením si vůbec nepomůžeš, v mase jsou zárodky, které jsou téměř obdobné se zárodky savců, např. skotu, prasat atd. A konkrétně hovězí spermie mají při inseminaci -180C a po rozmražení a zavedení do dělohy normálně fungujou. Mimochodem na stejnym principu funguje i lidská spermabanka :mrgreen: Takže muj typ je, že po zmaražení přežije takovejch 89% zárodků.
No jo, ale tam se používají kryoprotektiva... Jinak u kvasinkové suspenze(pěkně odolné mrchy) mají mortalitu při -190C asi 95%...

Uživatelský avatar
Pampalíny
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Příspěvky: 1814
Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00
Bydliště: svobodné území Beskyd
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pampalíny » ned 02. dub, 2006 15:49

Nevím jak je známo použití březové mízy v RS a středoevropském prostoru (info jsem našel jen na Vikingy, baltské národy a jim sousední Slovany), ale předpokládám, že by se mohla tato snadno dostupná surovina vyskytovat i u nás.

Produkty: šťáva, sekt a napadá mě ještě sirup (ale o tom jsem žádné zmínky nenašel/neslyšel).

Každopádně je nejvyšší čas :c) vyrazit do březového háje.


Obrázek
velke foto http://www.slovane.cz/pic/lh/jidlo/briza1.jpeg

Obrázek
velke foto http://www.slovane.cz/pic/lh/jidlo/briza2.jpeg

Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Příspěvky: 5492
Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00
Bydliště: Liberec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wothan » ned 02. dub, 2006 16:22

Našel jsem o tom zmínky coby alternativním sladidle k medu, ale ne přímo v pramenech, jen v literatuře.

Uživatelský avatar
Pampalíny
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Příspěvky: 1814
Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00
Bydliště: svobodné území Beskyd
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pampalíny » ned 02. dub, 2006 17:29

Díky. Už mám tak litr tak zkusím svařit na kolik toho sirupu to vyjde, U javoru je to 40:1 :-X
Jinak zajímavý odkaz k tomu javoru a míze obecně - http://www.narod-sobe.cz/clovek/kultura ... stromu.htm

Müscha
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Příspěvky: 1243
Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00
Bydliště: Chlumec nad Cidlinou/Praha/Mikulčice
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Müscha » ned 02. dub, 2006 20:54

Velice zajímavé,a si půjdu narazit strom :wink:

Uživatelský avatar
Pampalíny
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Příspěvky: 1814
Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00
Bydliště: svobodné území Beskyd
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pampalíny » ned 02. dub, 2006 23:30

načni strom tak 130-150 cm vysoko (raději větší - buď V řez nebo díra, ale ne moc velké (chceš-li návod, pošlu ti nějaké bližší info - dávám to totiž do podoby článku).


Obrázek
velke foto http://www.slovane.cz/pic/lh/jidlo/briza3.jpeg


Jinak prosím někoho z administrátorů tohoto tématu o přesunutí do sekce RS - Nápoje. Nějak jsem se zapoměl a dal to do jídla. Děkuji.

Jinak poměr u břízy pro sirup odhaduji po dnešku tak 80-100:1, takže pakárna. Asi zkusím i ten "šumivý sekt". Obrázek Obrázek

Müscha
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Příspěvky: 1243
Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00
Bydliště: Chlumec nad Cidlinou/Praha/Mikulčice
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Müscha » ned 02. dub, 2006 23:44

Pošli, budu jen rád...

Uživatelský avatar
Boza
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Příspěvky: 956
Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00
Bydliště: Praha

Příspěvek od Boza » úte 09. kvě, 2006 18:07

Chci se pochlubit pořádným kotlíkem, právě jsem ho přivezl z pošty. Obrázky nelinkuju přímo protože jsou dosti velké:

hezky svrchu
a z boku

Poctivý černý plech 2 mm. Zakoupeno (výrobcem je nějaký jejich kovář) od Lutoma - Walhalla. Obsah odhadem 10l, což je pro mou rodinu zcela dostačující :mrgreen: Zvenčí je to natřené nějakou fuj barvou, věřím že to rychle odhoří. Nejsem si jistý jak je to utěsněné, ale (zatím) to nijak neprotéká.
A když už byl založen řečený hrad Kamenec, kníže Břetislav, než odtud odjel, pojav stranou Mutinu...

Uživatelský avatar
abaddon
Site Admin
Site Admin
Příspěvky: 2015
Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od abaddon » úte 09. kvě, 2006 18:14

pekny... my sme s Wothanem ted taky videli peknej kotlik ... takze mozna taky poridime casem neco vetsiho pro sdruzeni...

Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Příspěvky: 5492
Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00
Bydliště: Liberec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wothan » úte 09. kvě, 2006 21:13

No spíš něco železného - už máme kotlíky z mědi, mosazi, ale železný nám ještě chybí :-)

Odpovědět