Kuchtění - recepty, vybavení a suroviny

Řemesla a každodenní život

Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Rab, Begbie

Odpovědět
Uživatelský avatar
wolf
Site Admin
Site Admin
Příspěvky: 1509
Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00
Bydliště: P9
Kontaktovat uživatele:

Re: Kuchtění - recepty, vybavení a suroviny

Příspěvek od wolf » úte 20. dub, 2010 8:09

Vojen píše:Vaření v keramické nádobě (třeba kaše) v popelu jste určitě zkoušeli, že? Nepraskaly?
Nepraskaly. Ostatne netreba pouze v popelu, necha se oblozit horicim drevem. Pripadne pristavit k dire od pece:
Obrázek
NON PLAUDITE. MODO PECUNIAM JACITE.

Uživatelský avatar
Bohuslav
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Příspěvky: 654
Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00
Bydliště: Teplice/Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Kuchtění - recepty, vybavení a suroviny

Příspěvek od Bohuslav » úte 20. dub, 2010 13:17

Vojen píše:Jak péci placky? Hovořím samozřejmě o dočasném tábořišti a ne sídle s píckou etc. ... Na plochém kameni položeném přes topeniště? (to mi tedy sakra špatně fungovalo, resp. energie vynaložená na rozpálení kamene nebyla přímo úměrná tomu, jak jsem se rozpálil já, šutr se také dost špatně převáží).
Nebo železný plát na nějakých nožičkách? Nebyla by to moc odvážná spekulace? Jako vycházka (dost dlouhá) ze slezské misky...
Takhle nějak u nás vaří ženy s Rudou
http://www.viaboemia.com/galerie/velhar ... obr019.htm
http://www.viaboemia.com/galerie/racek09paja/obr038.htm
http://www.viaboemia.com/galerie/velhar ... obr039.htm
Obrázek V ničem, co vykládám, si nečiním nárok na vymezení pravdy, ale pouze vymezení vlastního názoru.Abélard

Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Příspěvky: 5492
Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00
Bydliště: Liberec
Kontaktovat uživatele:

Re: Kuchtění - recepty, vybavení a suroviny

Příspěvek od Wothan » úte 20. dub, 2010 17:11

No jenže my se tu právě bavíme o tom jak péct bez toho železného tálu, s tím to samozřejmě umí každý.
Koupím-li trpaslíka, do rána má dva metry.

Uživatelský avatar
Bestian
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Příspěvky: 1338
Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00
Bydliště: České Budějovice
Kontaktovat uživatele:

Re: Kuchtění - recepty, vybavení a suroviny

Příspěvek od Bestian » stř 21. dub, 2010 7:54

Wothan píše:No jenže my se tu právě bavíme o tom jak péct bez toho železného tálu, s tím to samozřejmě umí každý.
:badgrin:


Osvědčilo se mi topit přímo pod placákem který je postavená na 2-4 jiných kamenech, lze tak udělat více placek. Dobré je z kamene i maso, šťáva neskapává do ohně a je pak šťavnatější.
Werner I. z Pořešína,
bratr Pribyslava II. z Pořešína,
věrný přítel, rádce a lovčí Petra I. z Rožmberka.

Kdo nechce, hledá důvody. Kdo chce, hledá způsoby.

Uživatelský avatar
wolf
Site Admin
Site Admin
Příspěvky: 1509
Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00
Bydliště: P9
Kontaktovat uživatele:

Re: Kuchtění - recepty, vybavení a suroviny

Příspěvek od wolf » stř 26. kvě, 2010 10:57

wolf píše:Nema nekdo tuseni, jak vypadal "hak na maso"?
No, pokud by mel nekdo stejny dotaz, tak se pry vyskytuji v:
Museum of London - (436 BC72 2652 (79) Ceramic phase 9- c.1270-c.1350)
Ashmolean Museum - (inv.1971.1178)
a vypadaj takhle:
Obrázek
NON PLAUDITE. MODO PECUNIAM JACITE.

Amory
Nováček
Nováček
Příspěvky: 1
Registrován: stř 18. srp, 2010 18:46

Re:

Příspěvek od Amory » stř 18. srp, 2010 18:50

Zdravím
chci se zeptat jak dlouho se to suší a jaké maso je na to nejlepší .?

Uživatelský avatar
wolf
Site Admin
Site Admin
Příspěvky: 1509
Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00
Bydliště: P9
Kontaktovat uživatele:

Re: Re:

Příspěvek od wolf » stř 12. led, 2011 12:05

Z ceho myslite, ze by mohl byt ten hmozdir?
Přílohy
La cameline,Le Livre des simples médecines,Paris, BnF, Département des manuscrits, Italien 1108 fol. 49v.jpg
NON PLAUDITE. MODO PECUNIAM JACITE.

Uživatelský avatar
Knecht
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Příspěvky: 6696
Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00
Kontaktovat uživatele:

Re: Kuchtění - recepty, vybavení a suroviny

Příspěvek od Knecht » stř 12. led, 2011 14:27

Ze dřeva?
Proč ne, dřevěné stoupy všeho druhu se používaly
V listě ze dne 21. února 1621 takto jsou kozáci líčeni: ..."Bůh pomož tam, kam tato sběř přijde!"
***
Zakázková výroba historických replik: http://customhistory.cz/

Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Příspěvky: 5492
Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00
Bydliště: Liberec
Kontaktovat uživatele:

Re: Kuchtění - recepty, vybavení a suroviny

Příspěvek od Wothan » stř 12. led, 2011 19:23

Mě to taky připadá jako dřevěný dlabaný kadloubek. Na bronz je to pro tuhle dobu dost velké a vlastně ani neznám bronzový hmoždíř z RS.
Koupím-li trpaslíka, do rána má dva metry.

Uživatelský avatar
Boza
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Příspěvky: 956
Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00
Bydliště: Praha

Re: Kuchtění - recepty, vybavení a suroviny

Příspěvek od Boza » stř 12. led, 2011 21:24

Drtí v tom hrozny, tak si tipnu na keramickou nádobu a dřevěnou paličku...

Jen pro jistotu, není to RS, ten rukopis je ca 2. polovina 15. století.
A když už byl založen řečený hrad Kamenec, kníže Břetislav, než odtud odjel, pojav stranou Mutinu...

Uživatelský avatar
wolf
Site Admin
Site Admin
Příspěvky: 1509
Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00
Bydliště: P9
Kontaktovat uživatele:

Re: Kuchtění - recepty, vybavení a suroviny

Příspěvek od wolf » stř 12. led, 2011 22:40

Boza píše:Jen pro jistotu, není to RS, ten rukopis je ca 2. polovina 15. století.
A sakra. Ja to nekde nasel pod jmenem "La cameline,Le Livre des simples médecines,Paris, BnF, Département des manuscrits, Italien 1108". Francouzsky neumim, abych si to u BnF overil, tak jsem odhadoval, ze se jedna o dvanacty :-(
NON PLAUDITE. MODO PECUNIAM JACITE.

Uživatelský avatar
Knecht
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Příspěvky: 6696
Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00
Kontaktovat uživatele:

Re: Kuchtění - recepty, vybavení a suroviny

Příspěvek od Knecht » stř 12. led, 2011 23:37

Možné je cokoli, jestli je to patnácté tak nakonec i ten kov (moždířovtý nástroj z té doby si neuvědomuju, ale už byly lité masivní kotlíky jestli se nepletu)
Nicméně drcení hroznů ve dřevě není přece rpoblém, ne? Však spousta vinařských lisů byla/je dřevěná.
V listě ze dne 21. února 1621 takto jsou kozáci líčeni: ..."Bůh pomož tam, kam tato sběř přijde!"
***
Zakázková výroba historických replik: http://customhistory.cz/

Uživatelský avatar
Boza
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Příspěvky: 956
Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00
Bydliště: Praha

Re: Kuchtění - recepty, vybavení a suroviny

Příspěvek od Boza » čtv 13. led, 2011 11:20

wolf píše: A sakra. Ja to nekde nasel pod jmenem "La cameline,Le Livre des simples médecines,Paris, BnF, Département des manuscrits, Italien 1108". Francouzsky neumim, abych si to u BnF overil, tak jsem odhadoval, ze se jedna o dvanacty :-(
Njn, to Italien 1108 je jenom oznaceni rukopisu (ovsem zaplat Buh za to, bez poradne popisky bychom tady spekulovali o RS). Ale z Italie pochazi, akorat okolo 1471. U te iluminace je i doprovodny text v dobove lationoitalstine, bohuzel ma BnF tak male nahledy ze dokazu precist jen nektera slova. Ale kdyz mi das 25 EUR, tak u BnF zakoupim obrazek ve vysokem rozliseni :roll:
A když už byl založen řečený hrad Kamenec, kníže Břetislav, než odtud odjel, pojav stranou Mutinu...

Uživatelský avatar
wolf
Site Admin
Site Admin
Příspěvky: 1509
Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00
Bydliště: P9
Kontaktovat uživatele:

Re: Kuchtění - recepty, vybavení a suroviny

Příspěvek od wolf » čtv 13. led, 2011 12:16

Dik za nabidku, ale pokud je to z roku 1471, tak to ani nepotrebuju :-)

A navic necekam, ze tam bude napsano: material a%Cu b%Sn, vnejsi prumer dole r, nahore r2, vnitrni prumery... radius u dna... Voni ti, co psali a malovali manuscripty to vubec odbyvali.
NON PLAUDITE. MODO PECUNIAM JACITE.

lasky
Nováček
Nováček
Příspěvky: 4
Registrován: ned 07. lis, 2010 8:27

Re: Kuchtění - recepty, vybavení a suroviny

Příspěvek od lasky » čtv 07. črc, 2011 7:47

dva tri roky dozadu ,tu bol obrazok nalezu stinitka z nejakeho ceskeho hradu a niekto tu na fore pisal ze to rost na grilovanie ,datovane to bolo okolo roku 1320 , davam tuto otazku sem lebo debata o vareni je ziva a neviem kam inam ju dat.. hladam ten obrazok , je cas a chut to spravit.

Odpovědět