Kuchtění - recepty, vybavení a suroviny
Moderators: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 5492
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: Liberec
Re: Veligrad 2009
Lidi lidi - když chcete říct "tak se ve 14.st. pilo více piva než medoviny" tak krucinál nepište "tak vzniklo pivo" ne?
Koupím-li trpaslíka, do rána má dva metry.
-
- Nováček
- Posts: 26
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: Prostějov
Re: Veligrad 2009
Pochopil jsem, že před, ale pro jistotu se ho zítra ještě zeptám.wolf wrote:Redilo se az povykvaseni nebo jeste pred?cmelda wrote:Dřív to prý bývalo asi více ředěné (přidávalo se tam více vody), medovina se pila jako pivo...
Možná bude nejlepší, když našeho dvorního dodavatele medoviny zkusím dotáhnout do fóra, anebo přímo na nějakou akci, ať se k tomu vyjádří přímo.
Přes svůj pokročilý věk si kupodivu nepamatuji ani 14. století.Wothan wrote:Lidi lidi - když chcete říct "tak se ve 14.st. pilo více piva než medoviny" tak krucinál nepište "tak vzniklo pivo" ne?
Nechtěl jsem říkat kdy se začalo pít více piva než medoviny, jen jsem se snažil přetlumočit to co mi říkal kamarád - možná jsem to blbě pochopil.
Takže další důvod přitáhnout ho do diskuse.
Kromě toho, že je to profesionální včelař, tak jeho velkým koníčkem je historie, takže by o tom něco mohl vědět.
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 5492
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: Liberec
Re: Kuchtění - recepty, vybavení a suroviny
Aha, já chtěl dát odpověď do nápojů, ale budiž, klidně sem.
Takže obávám se že tvůj kamarád včelař buď poněkud přestřelil, nebo, což bude pravděpodobnější, jsi ho dobře nepochopil. Pivo totiž takhle samozřejmě nevzniklo a už vůbec ne ve 14.st. Víme bezpečně že pivo vařili už staří Egypťané. V našem prostředí jej vařili Kelti i Germáni a po nich samozřejmě Slované. Pivo jako nápoj proniklo i do Říma, kde ale přece jen dominovalo pití vína, zejména ve vyšších společenských vrstvách.Vaření a pití piva se těšilo oblibě i v prostředí Vikingů. U nás se v RS pilo jak pivo tak medovina, ale medovina byla velmi populárním nápojem. Postup výroby piva byl technologicky jiný než dnes, ale i dnes se občas vaří pivo původní technologií z původních ingrediencí (časem by měl být RS "pivovar" i na Curii) takže se dá i ochutnat.
Tolik jen ve stručném úvodu - něco dalšího včetně písemných zmínek o vaření piva u nás v RS najdeš třeba tady: http://www.curiavitkov.cz/prace22.html
To o čem tvůj včelař mluvil zřejmě byl jev kdy stoupající ceny medu a klesající ceny obilí (slad) způsobily větší oblibu pití piva a postupný útlum vaření a pití medoviny. Jenže k tomu taky nedošlo ve 14.st. ale postupně a později. Krom toho od 11.st. (tuším Itálie) se objevuje další konkurence kvašených nápojů - pálenka (tehdy v podstatě především vínovice). Nejdřív jen v prostředí klášterů jako lék, později i v světském prostředí. K nám a do obecného prostředí se pálenice dostaly až ve vrcholném středověku, ale už ve 14.st. jich bylo jen v Praze vícero a objevují se soudní spory s pivovarníky a samozřejmě také zmínky o újmě pijáků způsobené špatným pálením. Ale to už je zase trochu jiné období a obor.
Takže obávám se že tvůj kamarád včelař buď poněkud přestřelil, nebo, což bude pravděpodobnější, jsi ho dobře nepochopil. Pivo totiž takhle samozřejmě nevzniklo a už vůbec ne ve 14.st. Víme bezpečně že pivo vařili už staří Egypťané. V našem prostředí jej vařili Kelti i Germáni a po nich samozřejmě Slované. Pivo jako nápoj proniklo i do Říma, kde ale přece jen dominovalo pití vína, zejména ve vyšších společenských vrstvách.Vaření a pití piva se těšilo oblibě i v prostředí Vikingů. U nás se v RS pilo jak pivo tak medovina, ale medovina byla velmi populárním nápojem. Postup výroby piva byl technologicky jiný než dnes, ale i dnes se občas vaří pivo původní technologií z původních ingrediencí (časem by měl být RS "pivovar" i na Curii) takže se dá i ochutnat.
Tolik jen ve stručném úvodu - něco dalšího včetně písemných zmínek o vaření piva u nás v RS najdeš třeba tady: http://www.curiavitkov.cz/prace22.html
To o čem tvůj včelař mluvil zřejmě byl jev kdy stoupající ceny medu a klesající ceny obilí (slad) způsobily větší oblibu pití piva a postupný útlum vaření a pití medoviny. Jenže k tomu taky nedošlo ve 14.st. ale postupně a později. Krom toho od 11.st. (tuším Itálie) se objevuje další konkurence kvašených nápojů - pálenka (tehdy v podstatě především vínovice). Nejdřív jen v prostředí klášterů jako lék, později i v světském prostředí. K nám a do obecného prostředí se pálenice dostaly až ve vrcholném středověku, ale už ve 14.st. jich bylo jen v Praze vícero a objevují se soudní spory s pivovarníky a samozřejmě také zmínky o újmě pijáků způsobené špatným pálením. Ale to už je zase trochu jiné období a obor.
Koupím-li trpaslíka, do rána má dva metry.
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 949
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: Libomyšl (Beroun)
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 5492
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: Liberec
Re: Kuchtění - recepty, vybavení a suroviny
Ještě bych asi doplnil starší knihu: Blahoslavený sládek - Kapitoly z dějin piva od Josefa Staňka.
Koupím-li trpaslíka, do rána má dva metry.
-
- Nováček
- Posts: 41
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: Praha
Re: Veligrad 2009
[quote="
Rekrut: Vidím, že jsi mě plně pochopil. Tady totiž ani tak nejde o mně (jak si asi mnozí moji "fandové" myslí), ale o radu/připomínku organizártorům. 5 návštěvníků z 10 se zajímá o to co na akcích jíme. Z toho polovina odejde domů s představou, že fazole byly typické jídlo Slovanů.
[/quote]
Dekuji za pripominku. Prave jsem se stal tvym "Fandou".
Rekrut: Vidím, že jsi mě plně pochopil. Tady totiž ani tak nejde o mně (jak si asi mnozí moji "fandové" myslí), ale o radu/připomínku organizártorům. 5 návštěvníků z 10 se zajímá o to co na akcích jíme. Z toho polovina odejde domů s představou, že fazole byly typické jídlo Slovanů.
[/quote]
Dekuji za pripominku. Prave jsem se stal tvym "Fandou".
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 1814
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: svobodné území Beskyd
Re: Kuchtění - recepty, vybavení a suroviny
Ahoj.
K medovině: http://www.slovane.cz/view.php?cisloclanku=2008040015 / bohužel nemám teď v létě moc času diskutovat, ale v zimě sem mohu hodit recepty od Dupala...
Rekrut: Tož vítaj do "klubu"
K medovině: http://www.slovane.cz/view.php?cisloclanku=2008040015 / bohužel nemám teď v létě moc času diskutovat, ale v zimě sem mohu hodit recepty od Dupala...
Rekrut: Tož vítaj do "klubu"
vladyka Křesomysl, Velesův lid
---
Historické tržiště / Slované.cz
---
Pište mi přes mail: petr(*)slovane.cz // ne SZ !!!
---
Historické tržiště / Slované.cz
---
Pište mi přes mail: petr(*)slovane.cz // ne SZ !!!
-
- Site Admin
- Posts: 1510
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: P9
Re: Kuchtění - recepty, vybavení a suroviny
Nema nekdo tuseni, jak vypadal "hak na maso"? Jedna se o 11. - 12. stoleti v nasi kotline.
Mohlo by to byt podobne tomuhle?
Mohlo by to byt podobne tomuhle?
NON PLAUDITE. MODO PECUNIAM JACITE.
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 6696
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
Re: Kuchtění - recepty, vybavení a suroviny
Máš na mysli hák na kterém visí kotel nebo to čím tahá maso ven?
Hák na kotel z uvedené doby máme z Olomouce:
OPRAVA: TENHLE HÁK JE AŽ Z 13. STOLETÍ! MĚL JSEM NĚJAK ZAFIXOVANÉ V HLAVĚ ŽE JE STARŠÍ! OMLOUVÁM SE.
Tyhle vidlice na maso se relativně hojně najdou ze stěhování národů, z 11. -12. si nález nevybavuju ale na to období jsou tu povolanější.
Hák na kotel z uvedené doby máme z Olomouce:
OPRAVA: TENHLE HÁK JE AŽ Z 13. STOLETÍ! MĚL JSEM NĚJAK ZAFIXOVANÉ V HLAVĚ ŽE JE STARŠÍ! OMLOUVÁM SE.
Tyhle vidlice na maso se relativně hojně najdou ze stěhování národů, z 11. -12. si nález nevybavuju ale na to období jsou tu povolanější.
V listě ze dne 21. února 1621 takto jsou kozáci líčeni: ..."Bůh pomož tam, kam tato sběř přijde!"
***
Zakázková výroba historických replik: http://customhistory.cz/
***
Zakázková výroba historických replik: http://customhistory.cz/
-
- Site Admin
- Posts: 1510
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: P9
Re: Kuchtění - recepty, vybavení a suroviny
Myslel jsem to, cim se taha ovar z kotle.Knecht wrote:Máš na mysli hák na kterém visí kotel nebo to čím tahá maso ven?
NON PLAUDITE. MODO PECUNIAM JACITE.
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 859
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: Dymokury
Re: Kuchtění - recepty, vybavení a suroviny
Na vikoše máme vidličku z tulejkou na klacku.
-
- Nováček
- Posts: 4
- Joined: Sat 03. Oct, 2009 11:17
Re: Kuchtění - recepty, vybavení a suroviny
Jak péci placky? Hovořím samozřejmě o dočasném tábořišti a ne sídle s píckou etc. ... Na plochém kameni položeném přes topeniště? (to mi tedy sakra špatně fungovalo, resp. energie vynaložená na rozpálení kamene nebyla přímo úměrná tomu, jak jsem se rozpálil já, šutr se také dost špatně převáží).
Nebo železný plát na nějakých nožičkách? Nebyla by to moc odvážná spekulace? Jako vycházka (dost dlouhá) ze slezské misky...
Nebo železný plát na nějakých nožičkách? Nebyla by to moc odvážná spekulace? Jako vycházka (dost dlouhá) ze slezské misky...
"Zde chci a káži, abyste mi po římském způsobu vystavěli hradní zeď velmi vysokou dokola", Boleslav
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 6696
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
Re: Kuchtění - recepty, vybavení a suroviny
žádnou slezskou misku s nožičkama a ani žádný nález co by se tak dal vykládat neznám. Na podzimním táboření Rodu nám kamenná plotna na ohništi fungovala výborně. Šutrák se opravdu blbě převáží, ale zase to nemusí být jak náhrobní deska, stačí na to placák cca 30cm a pokud nechodíš na akce pěšky tak si myslím, že takový do auta už nějak nacpeš.
Dál jsem párkrát zkoušel pečení na horké straně kamene z obložení oniště a taky to šlo, ačkoli to nebylo nic extra šikovného.
Dál jsem párkrát zkoušel pečení na horké straně kamene z obložení oniště a taky to šlo, ačkoli to nebylo nic extra šikovného.
V listě ze dne 21. února 1621 takto jsou kozáci líčeni: ..."Bůh pomož tam, kam tato sběř přijde!"
***
Zakázková výroba historických replik: http://customhistory.cz/
***
Zakázková výroba historických replik: http://customhistory.cz/
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 587
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: Modra/Olomouc/Prostějov
Re: Kuchtění - recepty, vybavení a suroviny
Najdes sutr a rozdelas na nem ohen (ale musi byt suchy aby z toho nebyl granat). Rozdelas na nem ohen a po chvilce ohrivani muzes pect. De to docela dobre.
Dalsi moznost je vykaslat se na placky a testo pect "na klacku".
Dalsi moznost je vykaslat se na placky a testo pect "na klacku".
"Co proliješ hrdlem ti už nikdo nevezme..."
-
- Nováček
- Posts: 4
- Joined: Sat 03. Oct, 2009 11:17
Re: Kuchtění - recepty, vybavení a suroviny
Myslíš jako váleček natočený na rovný klacek jako had? Nezkoušel jsem osobně...zoone wrote:... pect "na klacku".
Je mi jasné, že se blbě ptám na věci, které opravdu nijak nedoložíme, ale chceme se v zase trochu posunout k dobovosti a tak sbírám podklady a zkušenosti pro stravování/přípravu pokrmů a tak...
Vaření v keramické nádobě (třeba kaše) v popelu jste určitě zkoušeli, že? Nepraskaly?
"Zde chci a káži, abyste mi po římském způsobu vystavěli hradní zeď velmi vysokou dokola", Boleslav