Page 1 of 10

Kuchtění - recepty, vybavení a suroviny

Posted: Tue 16. Mar, 2004 3:29
by Begbie
Někomu jsem slíbil recept na zelňáky, ale už nevim komu (Tobě Pavle?), tak ho dneska dam semka.

Posted: Tue 30. Mar, 2004 7:19
by Bryennios

Posted: Sat 24. Apr, 2004 19:29
by melkel
Celkem prdelní diplomka. Ten titul dostane fakt každy :-)
http://www.scienceworld.cz/sw.nsf/61b7d ... plomka.rtf

Posted: Mon 26. Apr, 2004 12:41
by Begbie
Zelňáky

smíchá se kysané zelí, hladká mouka sůl a vajíčka, tak aby z toho vzniklo těsto držící pohromadě, poté se nabere do ruky nebo naběračkou a peče se na sádle na rozpálené pánvičce z obou stran.

Posted: Sat 08. May, 2004 18:47
by Ondra
Jak osetrujete napr. noze aby nekorodovaly?
Me se celkem osvedcilo potrit spekem. Nechtelo se mi totiz na nuz k jidlu pouzivat jinak znamy silichrom :|

Posted: Sun 09. May, 2004 20:03
by Wothan
Řeším to podobně, možná obecně nějaký olej na vaření, ale zase je otázka z jakých je to surovin.

Posted: Wed 12. May, 2004 21:45
by deidre
no, jestli můžu přispět se svou troškou do mlýna, tak nám se párkrát osvědčil levný slunečnicový olej :o) ale pánové si přáli býti styloví, takže už ze zásady preferujou špek :roll: jo, ženská ruka není v kuchyni nepostradatelná... :mrgreen:

Posted: Wed 07. Jul, 2004 20:53
by Müscha
Mě se na to osvědčilo vepřeové sádlo, je teda domácí, takže nevím co do toho kupovaného cpou a co to udělá jinak.

konzervace nožů

Posted: Thu 19. Aug, 2004 12:06
by zeman
Ať se nám to líbí či ne,prasata a produkty z nich získávané táhnou se jak červená nit našimi i evropskými dějinami.Vepřovým sádlem konzervovali již Germáni,v jejichž péči mimochodem domestikovaný skot i brav dospěl do daleko menších rozměrů oproti divoce žijícím soukmenovcům. A ještě v polovině minulého století si moje babička nedokázala představit jiné mazadlo než vepřové sádlo,ať již na chleba nobo na žebřiňák či panty od chlívku. Na dlouhodobou konzervaci nevhodné-váže vodu.Proto byla vyvinuta mazadla typu WD,která naopak vodu odpuzují.Z hlediska LH ,alespoň dle mého názoru je sádlo plně vyhovující.Domácí bude určitě lepší,už proto , že lze nůž s chutí olíznout.Jinak se samozřejmě lisoval olej téměř ze všech dostupných olejnatých semen.Do jaké míry se však používal ke konzervaci nástrojů bohužel nemám ověřeno.V minulosti jsem vlastnil orig. recept na výrobu kolomazi, která se odedávna používala k mazání všech kluzných součástí,kola , hřídele atd.avšak co nechceš mít to půjč.Pokud by někdo receptůru vlastnil, byl bych vděčný za kopii.

Posted: Thu 19. Aug, 2004 14:26
by Joe
Dovolím si doplnit ZEMANA :wink: Má pravdu, nedávno jsem četl od nějakého Taliána knihu "Historie výživy v Evropě" a docela mne ta kniha překvapila v tom, že mi vlastně potvrdila to, co jsem tušil :) Na rozdíl od jižanů kde byla hlavní potravinou pšenice, tak u barbarů to bylo od nepaměti vepřové. Už jsem se ale o tom někde rozepisoval. Dokonce tvrdil, že přes různé revoluční pokusy nám to vymlátit z hlavy to dodnes (inklinaci k prasátkům) v sobě máme a myslím, že můžeme potvrdit, že má pravdu :lol:
Jinak řečeno, vepřové je na 100% stylovka.
Možná by Vás mohlo zajímat, že i v oblasti kterou děláme (severní Ameriku), tak první, co se dopravilo do nové obchodní pevnosti byla prasata. Máme doklady o tom, jaká to byla sranda je převážet v kánoích :lol:
Jinak co se týká ošetření kovů (u nás to jsou i pušky), tak se nejvíc používal lůj hlavně pak z jelenů. Hned po tom následovalo medvědí sádlo a pochopitelně i vepřové. Dokonce se dělali jakési mazací směsy z loje a sádla a dalších přísad, například popela.
Ta kolomaz mi připoměla, že vedle lovu kožešin se lovili také medvědi - dokonce to byla specializace a to právě pro sádlo. Z něj se pak vyráběla kolomaz de-luxe pro Evropské kočáry. Zde hovořím o 18. století!

Posted: Fri 03. Dec, 2004 8:35
by Jura

Posted: Wed 11. Jan, 2006 11:17
by woden
Nevie niekto ako spravit susene maso? nejake recepty alebo ako sa v minulosti spracovavalo.

dik

Posted: Wed 11. Jan, 2006 12:54
by Ronšperk
Nakrájej na velmi tenké plátky dobře a hodně nasol a dej na prudké slunce. Toť celé. Jinak to slunce by šlo podle mě napodobit na málo zapnutou troubou.

Posted: Wed 11. Jan, 2006 12:59
by cossack
Nakrájíš na tenké proužky a usušíš v troubě.Toť vše. Pokud je pán gurmán, lze v syrovém stavu ještě okořenit dle chuti.
Pokud by jsi chtěl sušit LH, tak položit na slunce (ideálně na vypnuté plátno aby to luftovalo i zespod) a dávat bacha na mouchy.Takhle jsem to osobně nedělal, ale vím, že kamarád tímto způsobem nějaké maso v pohodě usušil.
Indiáni maso rozřezávali na dlouhé pásy a věšeli je na vysoké sušáky, aby na ně nemohli psi.Na amerických pláních ovšem měli výhodu suššího podnebí a téměř neustálého pofukování, takže ty mouchy jim na to zase tak moc nešly.Ikdyž maso určitě sušili i lesní indiáni, kde ten prérijní vzduch neměli, tudíž v našich podmínkách by to mělo taky fungovat.

Posted: Wed 11. Jan, 2006 13:00
by Viktorie
Woden: doporučuji použít maso čerstvé, nejlépe přímo od zemědělce jestli máš možnost.