Kuchtění - recepty, vybavení a suroviny

Řemesla a každodenní život

Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Rab, Begbie

Odpovědět
Begbie
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Příspěvky: 859
Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00
Bydliště: Dymokury
Kontaktovat uživatele:

Kuchtění - recepty, vybavení a suroviny

Příspěvek od Begbie » úte 16. bře, 2004 3:29

Někomu jsem slíbil recept na zelňáky, ale už nevim komu (Tobě Pavle?), tak ho dneska dam semka.

Bryennios
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Příspěvky: 262
Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bryennios » úte 30. bře, 2004 7:19


melkel
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Příspěvky: 1433
Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00

Příspěvek od melkel » sob 24. dub, 2004 19:29

Celkem prdelní diplomka. Ten titul dostane fakt každy :-)
http://www.scienceworld.cz/sw.nsf/61b7d ... plomka.rtf

Begbie
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Příspěvky: 859
Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00
Bydliště: Dymokury
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Begbie » pon 26. dub, 2004 12:41

Zelňáky

smíchá se kysané zelí, hladká mouka sůl a vajíčka, tak aby z toho vzniklo těsto držící pohromadě, poté se nabere do ruky nebo naběračkou a peče se na sádle na rozpálené pánvičce z obou stran.

Ondra
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel
Příspěvky: 148
Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00
Bydliště: Lopeník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ondra » sob 08. kvě, 2004 18:47

Jak osetrujete napr. noze aby nekorodovaly?
Me se celkem osvedcilo potrit spekem. Nechtelo se mi totiz na nuz k jidlu pouzivat jinak znamy silichrom :|

Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Příspěvky: 5492
Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00
Bydliště: Liberec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wothan » ned 09. kvě, 2004 20:03

Řeším to podobně, možná obecně nějaký olej na vaření, ale zase je otázka z jakých je to surovin.

deidre

Příspěvek od deidre » stř 12. kvě, 2004 21:45

no, jestli můžu přispět se svou troškou do mlýna, tak nám se párkrát osvědčil levný slunečnicový olej :o) ale pánové si přáli býti styloví, takže už ze zásady preferujou špek :roll: jo, ženská ruka není v kuchyni nepostradatelná... :mrgreen:

Müscha
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Příspěvky: 1243
Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00
Bydliště: Chlumec nad Cidlinou/Praha/Mikulčice
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Müscha » stř 07. črc, 2004 20:53

Mě se na to osvědčilo vepřeové sádlo, je teda domácí, takže nevím co do toho kupovaného cpou a co to udělá jinak.

zeman
Nováček
Nováček
Příspěvky: 27
Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00
Bydliště: Praha

konzervace nožů

Příspěvek od zeman » čtv 19. srp, 2004 12:06

Ať se nám to líbí či ne,prasata a produkty z nich získávané táhnou se jak červená nit našimi i evropskými dějinami.Vepřovým sádlem konzervovali již Germáni,v jejichž péči mimochodem domestikovaný skot i brav dospěl do daleko menších rozměrů oproti divoce žijícím soukmenovcům. A ještě v polovině minulého století si moje babička nedokázala představit jiné mazadlo než vepřové sádlo,ať již na chleba nobo na žebřiňák či panty od chlívku. Na dlouhodobou konzervaci nevhodné-váže vodu.Proto byla vyvinuta mazadla typu WD,která naopak vodu odpuzují.Z hlediska LH ,alespoň dle mého názoru je sádlo plně vyhovující.Domácí bude určitě lepší,už proto , že lze nůž s chutí olíznout.Jinak se samozřejmě lisoval olej téměř ze všech dostupných olejnatých semen.Do jaké míry se však používal ke konzervaci nástrojů bohužel nemám ověřeno.V minulosti jsem vlastnil orig. recept na výrobu kolomazi, která se odedávna používala k mazání všech kluzných součástí,kola , hřídele atd.avšak co nechceš mít to půjč.Pokud by někdo receptůru vlastnil, byl bych vděčný za kopii.
zeman

Uživatelský avatar
Joe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Příspěvky: 1031
Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Joe » čtv 19. srp, 2004 14:26

Dovolím si doplnit ZEMANA :wink: Má pravdu, nedávno jsem četl od nějakého Taliána knihu "Historie výživy v Evropě" a docela mne ta kniha překvapila v tom, že mi vlastně potvrdila to, co jsem tušil :) Na rozdíl od jižanů kde byla hlavní potravinou pšenice, tak u barbarů to bylo od nepaměti vepřové. Už jsem se ale o tom někde rozepisoval. Dokonce tvrdil, že přes různé revoluční pokusy nám to vymlátit z hlavy to dodnes (inklinaci k prasátkům) v sobě máme a myslím, že můžeme potvrdit, že má pravdu :lol:
Jinak řečeno, vepřové je na 100% stylovka.
Možná by Vás mohlo zajímat, že i v oblasti kterou děláme (severní Ameriku), tak první, co se dopravilo do nové obchodní pevnosti byla prasata. Máme doklady o tom, jaká to byla sranda je převážet v kánoích :lol:
Jinak co se týká ošetření kovů (u nás to jsou i pušky), tak se nejvíc používal lůj hlavně pak z jelenů. Hned po tom následovalo medvědí sádlo a pochopitelně i vepřové. Dokonce se dělali jakési mazací směsy z loje a sádla a dalších přísad, například popela.
Ta kolomaz mi připoměla, že vedle lovu kožešin se lovili také medvědi - dokonce to byla specializace a to právě pro sádlo. Z něj se pak vyráběla kolomaz de-luxe pro Evropské kočáry. Zde hovořím o 18. století!
Joe M.

Uživatelský avatar
Jura
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Příspěvky: 357
Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00
Bydliště: Brno

Příspěvek od Jura » pát 03. pro, 2004 8:35


Uživatelský avatar
woden
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Příspěvky: 203
Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od woden » stř 11. led, 2006 11:17

Nevie niekto ako spravit susene maso? nejake recepty alebo ako sa v minulosti spracovavalo.

dik

Uživatelský avatar
Ronšperk
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Příspěvky: 693
Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00
Bydliště: Mýto
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ronšperk » stř 11. led, 2006 12:54

Nakrájej na velmi tenké plátky dobře a hodně nasol a dej na prudké slunce. Toť celé. Jinak to slunce by šlo podle mě napodobit na málo zapnutou troubou.
Honor supra Vitam! Obrázek

cossack
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Příspěvky: 665
Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00
Bydliště: Pozořice
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od cossack » stř 11. led, 2006 12:59

Nakrájíš na tenké proužky a usušíš v troubě.Toť vše. Pokud je pán gurmán, lze v syrovém stavu ještě okořenit dle chuti.
Pokud by jsi chtěl sušit LH, tak položit na slunce (ideálně na vypnuté plátno aby to luftovalo i zespod) a dávat bacha na mouchy.Takhle jsem to osobně nedělal, ale vím, že kamarád tímto způsobem nějaké maso v pohodě usušil.
Indiáni maso rozřezávali na dlouhé pásy a věšeli je na vysoké sušáky, aby na ně nemohli psi.Na amerických pláních ovšem měli výhodu suššího podnebí a téměř neustálého pofukování, takže ty mouchy jim na to zase tak moc nešly.Ikdyž maso určitě sušili i lesní indiáni, kde ten prérijní vzduch neměli, tudíž v našich podmínkách by to mělo taky fungovat.

Viktorie
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel
Příspěvky: 107
Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Viktorie » stř 11. led, 2006 13:00

Woden: doporučuji použít maso čerstvé, nejlépe přímo od zemědělce jestli máš možnost.
Viktorie

Odpovědět