Nápoje

Řemesla a každodenní život

Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Rab, Begbie

Uživatelský avatar
Boza
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Příspěvky: 956
Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00
Bydliště: Praha

Nápoje

Příspěvek od Boza » stř 07. zář, 2005 20:11

http://www.mujweb.cz/veda/gy-chemie/medovina.htm

Kdybych se nebál metanolu, zkusil bych v zimě (nebo v ledničce) vyrobit alkohol vymražováním kvasu (z ovoce, chleba atd.), jako v Rusku, ale bojím se :)
A když už byl založen řečený hrad Kamenec, kníže Břetislav, než odtud odjel, pojav stranou Mutinu...

Uživatelský avatar
Ronšperk
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Příspěvky: 693
Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00
Bydliště: Mýto
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ronšperk » čtv 08. zář, 2005 7:40

No já vyrobil medovinu víceméně náhodně. Dostali jsme od babičky velmi starý med a on začínal kvasit, tak jsem ho jen trochu zředil a vyšlo to. Teď dělám medovinu tím nejstarším možným způsobem. Med-voda kilo na litr a půl. Nově přidávám trochu vinných kvasinek, aby hned na začátku nevznikl medový ocet :). Je to tak dobré, že se to dá pít na žízeň. Což na druhou stranu u alkoholu je i nevýhoda :lol:.
Honor supra Vitam! Obrázek

zoone
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Příspěvky: 587
Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00
Bydliště: Modra/Olomouc/Prostějov
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od zoone » čtv 08. zář, 2005 20:45

Ronsperk: ta tvoje medovina musi byt hodně sladká... Bude tam takove mnozstvi zbytkoveho cukru, ze s toho musi pekne bolet hlava :wink:

Od znalců medoviny jsem byl poučen, že dobrá medovina nesmí být sladká, neměla by být cítit po medu, měla by být lahodné chuti a něměla by mít žádnou chuťovou ani jinou vadu... :badgrin:

Ja osobně můžu dooručit medovinu Elisu. Vyrábí ji pan Hromčík v Nivnici... Na skanzenu se z ní stalo jedno z nejoblíbenějších pitiv... Jen dodám, že už dvakrát vyhrála košt medovin, který u nás pořádáme... Jinak je dnes velice těžké narazit v obchodě na medovinu, která by byla vyráběná tradičně kvašením. Spousta lidí to šidí alkoholem...
Jedno dobré doporučení. Pokud má medovina v obchodě víc, jak 12% alkoholu, nejedná se o pravou medovinu :badgrin:

Bozha: vymražování se nemusíš bát třeba u vína... Já osobně jsem vymražování zkoušel a vyšel mi z toho docela zajímavý nápoj... Byla to taková hodně sladká a poměrně na alkohol bohatá hustá tekutina. A bylo to docela dobre :wink: No a z toho zmrzlého vyšel docela dobrý vinný střik...

Müscha
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Příspěvky: 1243
Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00
Bydliště: Chlumec nad Cidlinou/Praha/Mikulčice
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Müscha » čtv 08. zář, 2005 21:16

Jak se vymražuje?

zoone
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Příspěvky: 587
Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00
Bydliště: Modra/Olomouc/Prostějov
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od zoone » čtv 08. zář, 2005 21:40

Vezmes nejakou nadobu a das do ni vino (nebo nejaky jiny kvaseny napoj obsahujici alkohol). Me se osvedcila dvoulitrova petka. Nesmiš ji naplnit úplně a taky musíš počítat s rozpínáním... Pak to vrazíš na nějakou dobu do mražáku a až voda zmrzne stačí slét zbylou kapalinu. Doporučuju tomu trochu pomoct narušením ledu. Zase to ale nesmíš zmrazit na moc nízkou teplotu... Tekutý dusík by to asi nerozešlo :) Ta kapalina obsahuje hlavně špatně mrznoucí látky (ckerný roztok, alkohol) a taky nějakou vodu...
Pak už stačí jen konzumovat v rozumné míře :lol:

zoone
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Příspěvky: 587
Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00
Bydliště: Modra/Olomouc/Prostějov
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od zoone » čtv 08. zář, 2005 21:47

Neskoušeli jste tu někdo vařit domácí pivo? My se na to chystáme a sháníme k tomu co nejvíc materiálů... Zatím se nám nejvíc zamlouvá recept na egyptské pivo.

Uživatelský avatar
Pampalíny
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Příspěvky: 1814
Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00
Bydliště: svobodné území Beskyd
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pampalíny » čtv 08. zář, 2005 23:22

Sice nevím, jestli se to nemohlo vlézt pod sekci pochutiny, ale budiž...

a) medovina by měla být chuťově jak už píše zoone - kvašená a neupravená má sladkokyselou chuť (jde i o poměr ředění zda 1:2 nebo 1:3; 1:4)

b) 12% není už úplně pravda, nové kultury kvasinek zvládnou i víc (Ale obecně platí, že domácí medoviny jsou OK (ze sklípků) - nesmí po nich bolet hlava :-)

c) dělat medovinu není špatné ani těžké, ale pokud jako by odebíráte 100-150 litrů ročně, tak už se vyplatí mít dvorního dodavatele :roll:

d) spíše mi přijde zajímavá ta výroba piva. Přes zimu to chci pozjišťovat a na jaro vyrobit varnu (pocházím z pivovarské rodiny, tak mám alespoň částečnou kvalifikaci :c)

e) zamrazování - ozázka je, nakolik je to LH pro ranný středověk :c) a zda raději neudělat kolonu a pak si to namíchat :c) Že bych totiž zrovna měl pít ten kvas...

f) metyl - taková laická doporučení: Nedávej do kvasu pecky. Na kratičkou dobu přiveď výsledný materiál na vyšší teplotu (za míchání) v hrnci. Metyl má nižší teplotu varu a vysublimuje dříve než ti začne prchat etyl. S tím, že o část alkoholu jistě přijdeš (přesnou teplotu zkusím zjistit).

Uživatelský avatar
Boza
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Příspěvky: 956
Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00
Bydliště: Praha

Příspěvek od Boza » pát 09. zář, 2005 5:54

Nu, destilace je otázkou, protože podle mých chabých znalostí nebyla z období ranného středověku taková kolona (resp. alembik) v naší zájmové oblasti nalezena. Podle Wikipedie (http://en.wikipedia.org/wiki/Distilled_beverage) se jedná sice o starou technologii, ale v Evropě se objevila dost pozdě, pravděpodobně v souvislosti s kruciátami.

Ad pivo: děda byl celý život pivovarnický sládek, bohužel před rokem zemřel. Ale mám ve sklepním skladu knížku o pivě, zkusím se po ní podívat.

Že existovaly krčmy víme určitě např. z Břetislavových statut (1039), ale dovolil bych si rozlišovat mezi hradským centrem a "venkovem". Skoro si tipuju že na "venkově" se obyčejný člověk k chlastu nedostal co byl rok dlouhý, protože měl jiné starosti. A když, tak to byly spíš ovocné kvasy z jakýchkoliv cukernatých plodů - šup s nimi do hrnce, po čase přefiltrovat přes kus plátna a hurá na to, v zimě možná to vymražování. Nějak si nedokážu představit že zemědělec nasbírá 10 kilo medu a pak doma dělá medovinu. Obecně potíž je že takovéhle postupy jsou po hmotné stránce nezjistitelné, takže můžeme vycházet maximálně z analogií. Ale jestli někdo víte něco dalšího, šup s tím sem.
A když už byl založen řečený hrad Kamenec, kníže Břetislav, než odtud odjel, pojav stranou Mutinu...

Uživatelský avatar
Pampalíny
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Příspěvky: 1814
Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00
Bydliště: svobodné území Beskyd
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pampalíny » pát 09. zář, 2005 6:54

Bozha - myslel jsem jako, že pokud máš strach z ledovaného alkoholu, ale chceš ho mít na akci, tak že si to můžeš namíchat. Jinak destilace v evropě myslím až od 13 století, takže má smůlu i Wothan :mrgreen:

Medu bylo podle mě relativně dost. Všude lesy, málo lidí... A kdo by jedl med, když ho můžeš vykvasit? Ale hlavní nápoj muselo být pivo. Obilí bylo skutečně nadbytek (v době míru a úrody). Dokonce jsem někde četl, že se voda skoro nepila. Např. studniční voda nebyla považována za zdravou (vzhledem k středověké hygieně se jim ani nedivím). Napaka ovoce moc nebylo. Většina současných ovocných dřevin tu buď nebyla, nebo se vyskytovaly poměrně slabé úrody.

K tomu pivu - pokud na to nespěcháte, tak přes tu zimu všechny podklady zjistím a nachystám. Už jsme pivo několikrát vařili a brácha má na to VŠ takže něco málo o tom vím. Otázka je spíše historický postup a taky kdo bude ty teplé blivajzy pít. :-&

Samostatnou otázkou zůstává použití chmele. Pro VM není prokázán, ale někteří badatelé jeho použití předpokládají. Každopádně pivo bylo nápojem chudých, takže se s různými bylinkami muselo poměrně hodně exprimentovat.

Jinak na akce doporučuji slovanský kvas - večer tu hodím odkaz. Vozí ho z Ukrainy (ach zlatá otčina, že Rabe A Wothane :mrgreen: ) a je velmi dobrý chuťově. Když to přelijete do jiných nádob, tak máte košer pití a ještě to splní hygienické předpisy... :wink:

zoone
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Příspěvky: 587
Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00
Bydliště: Modra/Olomouc/Prostějov
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od zoone » pát 09. zář, 2005 7:44

S tím běžným občanem bych až tak nesouhlasil... To by jsme naše předky podceňovali. Minimálně při určitých příležitostech (pohřeb, svatba, různé slavnosti) "tekl alkohol proudem". Tuším, že i nějaký cestovatel si něco takového poznamenal, ale na to nemám hlavu...

S tím dvorním dodavatelam medoviny přímo od zdroje je to pravda... Taky už jednoho máme :wink:

Ten kvas vypadá zajímavě. Já jsem to pil zatím jen v Rusku, ale jestli se to dováží, tak by mě to fakt zajímalo... :biggrin:

My asi vyskoušíme přes zimu udělat to egyptské pivo. Kdyžtak dám vědět, kolik dní jsme ztrávili na záchodě :lol: :lol: :lol:

Uživatelský avatar
woden
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Příspěvky: 203
Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od woden » pát 09. zář, 2005 8:47

Ten kvas mavaju aj u nas. Tusim to tu niekto robi.

http://www.tml.sk/bi.html

Uživatelský avatar
Pampalíny
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Příspěvky: 1814
Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00
Bydliště: svobodné území Beskyd
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pampalíny » pát 09. zář, 2005 9:01

Ne to je ten kvas jak jsem o něm mluvil a ten se vyrábí přímo na Ukraině. Tak mi to bylo sděleno přímo pracovníky firmy.

Uživatelský avatar
Boza
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Příspěvky: 956
Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00
Bydliště: Praha

Příspěvek od Boza » pát 09. zář, 2005 10:01

Pampalíny píše: Medu bylo podle mě relativně dost. Všude lesy, málo lidí... A kdo by jedl med, když ho můžeš vykvasit? Ale hlavní nápoj muselo být pivo. Obilí bylo skutečně nadbytek (v době míru a úrody). Dokonce jsem někde četl, že se voda skoro nepila. Např. studniční voda nebyla považována za zdravou (vzhledem k středověké hygieně se jim ani nedivím). Napaka ovoce moc nebylo.
Medu bylo dost, ale ty malý mrchy ho hrozně bráněj :twisted: . Těžko říct jak a kde bylo rozšířené pěstování včel v úlu - určitě bylo, ale nevím zda to byla obvyklá věc. Domnívám se že to co si tehdy lidi vydobyli použili spíš na slazení kaše atd, ne? Teda kdybych já za cenu mohutného poštípání (nebo celodenní přípravy vykuřování) nasbíral med, radši si ho schovám na celoroční slazení (a přebytek prodám na trhu, abych měl na tribut pacis) místo filtrace přes játra :)

Koukal jsem narychlo ráno do Ostoje ale nic moc jsem zatím nenašel.
A když už byl založen řečený hrad Kamenec, kníže Břetislav, než odtud odjel, pojav stranou Mutinu...

Uživatelský avatar
Pampalíny
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Příspěvky: 1814
Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00
Bydliště: svobodné území Beskyd
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pampalíny » pát 09. zář, 2005 10:13

Bozha píše:Medu bylo dost, ale ty malý mrchy ho hrozně bráněj :twisted:
Jo, jo včelaři jsou bestie, deš si pro kousek medu a už tě honěj s vidlema :mrgreen:

Většina včelstev byla v umělých brtích v lese (označeno značkou brtníka). Jsou dochovány tresty za vykradení brtě, ale samozřejmě ne pro ranný středověk. Takže med se sbíral tam a vykuřovalo se stejně jako dnes, s určitým návykem to těm lidem moc problémů asi nedělalo.

Ty priority bych nepodceňoval, chlast je chlast :c)

zoone
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Příspěvky: 587
Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00
Bydliště: Modra/Olomouc/Prostějov
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od zoone » pát 09. zář, 2005 11:45

Med je med... Ale takova medovina to je něco :lol:

Ja bych taky nepodceňoval alkoholuchtivost našich předků... Po kom jsme to asi zdědili 8) :lol: :lol: 8)

Jo a ještě k tym kvasinkám... V té době určitě neměli pěstěné kmeny kvasinek... A i tak jsem se setkal z medovinou, ktera měla 16% alkoholu. A to je moc i na ušlechtilé kultury. To musím vědět, když su pokračovaltel vinařské tradice :)
Jinak je údajně nejlepší přidat roztok vody z medem do rozkvašené vinné šťávy (burčáku). Je to čisté a přírodní. Navíc ti to zajistí dost kvasnic na rozjezd. Ale pozor. Toho burčáku nesmíš dát moc.

Odpovědět