Řezbařina - výrobky ze dřeva, kostí, parohu, rohoviny aj.
Moderators: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 1433
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 5492
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: Liberec
Zajímavý odkaz: http://www.vikinganswerlady.com/wood.htm
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 203
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
Na http://www.uluv.sk/ maju dve knihy o rezbarine. PLanujem sa tam zastavit a kupit ich. Potom zreferujem.
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 315
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 949
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: Libomyšl (Beroun)
Ale ty slovenské knížky z ÚLUV jsou pěkné, dělali je určitě ti šikovní.
Mám ještě jiný zajímavý tip - Národní ústav lidové kultury ve Strážnici už několik let vydává na videokazetách zdokumentovaná lidová řemesla. Něco z toho mám a taky mohu doporučit! U každé kazety je i knížečka.
http://www.nulk.cz/default.asp?cont=6#17
Mám ještě jiný zajímavý tip - Národní ústav lidové kultury ve Strážnici už několik let vydává na videokazetách zdokumentovaná lidová řemesla. Něco z toho mám a taky mohu doporučit! U každé kazety je i knížečka.
http://www.nulk.cz/default.asp?cont=6#17
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 1814
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: svobodné území Beskyd
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 1814
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: svobodné území Beskyd
Včera jsem vyvařil asi 25 rohů a docela smrad Doporučuji na vypuzení tchýně z domu...
Ale chci se zeptat jestli je dochované vyřezávání do rohů? Když jsou měkké (při vaření) tak by to asi neměl být žádný problém. Podobně si chci udělat z rohoviny i karetky (podle VM nálezu). Většina těch rohů je docela škaredá a malinká, takže je než na pití zpracuji spíše na nějaké výrobky, ale ani nevím co dalšího se z rohoviny z ranného středověku (nejlépe u Slovanů) dochovalo...
Díky za tipy.
Ale chci se zeptat jestli je dochované vyřezávání do rohů? Když jsou měkké (při vaření) tak by to asi neměl být žádný problém. Podobně si chci udělat z rohoviny i karetky (podle VM nálezu). Většina těch rohů je docela škaredá a malinká, takže je než na pití zpracuji spíše na nějaké výrobky, ale ani nevím co dalšího se z rohoviny z ranného středověku (nejlépe u Slovanů) dochovalo...
Díky za tipy.
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 203
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
Ja mam doma tiez nejake rohy. Planujem ich spracovat na nejake tie lyzicky a nadoby a na polotovar pre dalsie spracovanie.
Neviete ako dlho vydrzia tvarne pri tom vareni? Nasiel som na nete aj postup kde sa ponoria do octu. Len neviem ako to potom dopadne po vysuseni. Ci sa ten roh neznici alebo nebude moc krehky. Ma s tym niekto skusenosti?
Neviete ako dlho vydrzia tvarne pri tom vareni? Nasiel som na nete aj postup kde sa ponoria do octu. Len neviem ako to potom dopadne po vysuseni. Ci sa ten roh neznici alebo nebude moc krehky. Ma s tym niekto skusenosti?
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 254
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: Ústí nad Labem
Tak mně se vaření neosvědčilo. Nějak mi ta rohovina nezměkla či co. Ocet jsem zatím neskoušel, ale plánuji to. Takže pak budu moci referovat. Své lžičky jsem zkrátka ořezával nožíkem a pilkou na železo za normálního (tvrdého) stavu. Taky to jde. Úplně první jsem před 13 léty opracovával na brusce. To jde sice super, ale ta kostní moučka úplně pokryje vše v místnosti v které to děláte. Možná ještě tak dělat to někde venku.
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 1814
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: svobodné území Beskyd
Takže můj návod.
1. Já osobně měl rohy i z kostí. Ty jsem vařil cca 2 hodiny naplno - mezitím změkla nejen rohovina, ale také blána mezi kostí a rohem. Do této blány jsem vrazil nůž a obkroužil kost (pozor roh v takové chvíli může snadno prasknout). A kost vypáčil. Poté jsem odstranil hrubé nečistoty z rohu (blána ve špici).
2. Opět jsem vařil 1-2 hodiny (já to dělal v tom množství na fáze, ale jde to i najednou). Tentokrát jsem do vody přidal sůl! Poté jsem roh vytáhl, schladil ve studené vodě (jen tak aby nepálil - 10 sekund). Nožem ožezal - zarovnal okraj. A zarovnal povrch - hranou nože kolmo k rohovině (stejně jako škrábete první brambory). Poté jsem vzal na vrtačku štětku na láhve a pročistil vnitřek (případně přidal písek). Špici dle možností prošťáral nožem.
3. Poslední vaření v čisté vodě. Sůl + saponáty (na odmaštění). Poslední úpravy povrchu za měka (po 1,5 hodině vaření to jde snadno).
4. Roh už smrdí mnohem méně. Doporučuje se vylít slivovicí (po pití medoviny za půl roku je to taky v pohodě
5. Špici rohu vyliji včelím voskem (kalafuna mi nechce držet) - ovšem nesmíte pít horké nápoje.
No a naposledy zdobení a pití...
1. Já osobně měl rohy i z kostí. Ty jsem vařil cca 2 hodiny naplno - mezitím změkla nejen rohovina, ale také blána mezi kostí a rohem. Do této blány jsem vrazil nůž a obkroužil kost (pozor roh v takové chvíli může snadno prasknout). A kost vypáčil. Poté jsem odstranil hrubé nečistoty z rohu (blána ve špici).
2. Opět jsem vařil 1-2 hodiny (já to dělal v tom množství na fáze, ale jde to i najednou). Tentokrát jsem do vody přidal sůl! Poté jsem roh vytáhl, schladil ve studené vodě (jen tak aby nepálil - 10 sekund). Nožem ožezal - zarovnal okraj. A zarovnal povrch - hranou nože kolmo k rohovině (stejně jako škrábete první brambory). Poté jsem vzal na vrtačku štětku na láhve a pročistil vnitřek (případně přidal písek). Špici dle možností prošťáral nožem.
3. Poslední vaření v čisté vodě. Sůl + saponáty (na odmaštění). Poslední úpravy povrchu za měka (po 1,5 hodině vaření to jde snadno).
4. Roh už smrdí mnohem méně. Doporučuje se vylít slivovicí (po pití medoviny za půl roku je to taky v pohodě
5. Špici rohu vyliji včelím voskem (kalafuna mi nechce držet) - ovšem nesmíte pít horké nápoje.
No a naposledy zdobení a pití...
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 1031
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: Praha
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 1814
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: svobodné území Beskyd
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 203
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 409
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: okolí Brna
nevím jak moc na řezbařinu ale na LH je to dost dobrý tohle jsou vrtáky.woden wrote:Nasiel som v jednej knihe nejake nastroje na rezbarinu.
první dva (shora) lžícové, třetí je blbě vidět (lžícový nebo spirálový - nebozez), čtvrtý je spirálový - nebozez), pátý je buď vrták na soustruh, nebo soustružnický nůž. Záleželo by, do čeho (rukojeť) je naražen.
http://www.mortaigne.com - projekt Švédského regimentu z třicetileté války
http://tricitka.brodec.org - diskuse zaměřená na třicetiletou válku
http://tricitka.brodec.org - diskuse zaměřená na třicetiletou válku
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 262
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: Brno
Pěkná řezbářská práce
Tuhle věc věnoval na konci 11. století jako dárek opat moissackého kláštera Durannus svému nástupci Ansquitiliovi jako upomínku, "aby jeho jméno zůstalo zvěčněno".
Jinak je to ale asi spíš langobardská práce z 8. století a patrně to původně byla hlava nějakého světce, kterou ukradl v roce 756 král Aistulf v Římě
Tuhle věc věnoval na konci 11. století jako dárek opat moissackého kláštera Durannus svému nástupci Ansquitiliovi jako upomínku, "aby jeho jméno zůstalo zvěčněno".
Jinak je to ale asi spíš langobardská práce z 8. století a patrně to původně byla hlava nějakého světce, kterou ukradl v roce 756 král Aistulf v Římě