Řezbařina - výrobky ze dřeva, kostí, parohu, rohoviny aj.

Řemesla a každodenní život

Moderators: melkel, Jura, Wothan, Kain, Rab, Begbie

melkel
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Posts: 1433
Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00

Post by melkel »

Má ji doma, jako úvod je dobrá, hlavně opravdu překypuje ilustracemi, které jsou IMHO pro ruční práce vhodnější než text. Jen nechápu, proč se ve většině řezbářských příruček s takovou snahou věnují kopírování předmětů :-)

Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Posts: 5492
Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
Location: Liberec
Contact:

Post by Wothan »


User avatar
woden
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Posts: 203
Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
Contact:

Post by woden »

Na http://www.uluv.sk/ maju dve knihy o rezbarine. PLanujem sa tam zastavit a kupit ich. Potom zreferujem.

hawkwind
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Posts: 315
Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00

Post by hawkwind »

Nečtěte moc knížek a jděte do dílny. Lidi co to fakt uměj nemaj čas o tom psát.

User avatar
Rab
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Posts: 949
Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
Location: Libomyšl (Beroun)
Contact:

Post by Rab »

Ale ty slovenské knížky z ÚLUV jsou pěkné, dělali je určitě ti šikovní.
Mám ještě jiný zajímavý tip - Národní ústav lidové kultury ve Strážnici už několik let vydává na videokazetách zdokumentovaná lidová řemesla. Něco z toho mám a taky mohu doporučit! U každé kazety je i knížečka.
http://www.nulk.cz/default.asp?cont=6#17
Image Image
Image Image
Image Image

User avatar
Pampalíny
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Posts: 1814
Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
Location: svobodné území Beskyd
Contact:

Post by Pampalíny »

Ty videokazety vypadají slibně, ale nám, kteří video nepoužívají, neboť video nepatří do oblasti LH, které se zrovna věnují, by prospěla spíše verze na CD.
Zvažuji spíše pro rozšíření obzorů nákup té knihy od Marka Mináře, ovšem tam bude zřejmě dost věcí z novověku než ranný středověk :cry:

User avatar
Pampalíny
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Posts: 1814
Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
Location: svobodné území Beskyd
Contact:

Post by Pampalíny »

Včera jsem vyvařil asi 25 rohů a docela smrad :| Doporučuji na vypuzení tchýně z domu... :lol:
Ale chci se zeptat jestli je dochované vyřezávání do rohů? Když jsou měkké (při vaření) tak by to asi neměl být žádný problém. Podobně si chci udělat z rohoviny i karetky (podle VM nálezu). Většina těch rohů je docela škaredá a malinká, takže je než na pití zpracuji spíše na nějaké výrobky, ale ani nevím co dalšího se z rohoviny z ranného středověku (nejlépe u Slovanů) dochovalo...
Díky za tipy.

User avatar
woden
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Posts: 203
Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
Contact:

Post by woden »

Ja mam doma tiez nejake rohy. Planujem ich spracovat na nejake tie lyzicky a nadoby a na polotovar pre dalsie spracovanie.
Neviete ako dlho vydrzia tvarne pri tom vareni? Nasiel som na nete aj postup kde sa ponoria do octu. Len neviem ako to potom dopadne po vysuseni. Ci sa ten roh neznici alebo nebude moc krehky. Ma s tym niekto skusenosti?

User avatar
Mokohtavenotaxe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Posts: 254
Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
Location: Ústí nad Labem
Contact:

Post by Mokohtavenotaxe »

Tak mně se vaření neosvědčilo. Nějak mi ta rohovina nezměkla či co. :? Ocet jsem zatím neskoušel, ale plánuji to. Takže pak budu moci referovat. Své lžičky jsem zkrátka ořezával nožíkem a pilkou na železo za normálního (tvrdého) stavu. Taky to jde. Úplně první jsem před 13 léty opracovával na brusce. To jde sice super, ale ta kostní moučka úplně pokryje vše v místnosti v které to děláte. :( Možná ještě tak dělat to někde venku.

User avatar
Pampalíny
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Posts: 1814
Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
Location: svobodné území Beskyd
Contact:

Post by Pampalíny »

Takže můj návod.

1. Já osobně měl rohy i z kostí. Ty jsem vařil cca 2 hodiny naplno - mezitím změkla nejen rohovina, ale také blána mezi kostí a rohem. Do této blány jsem vrazil nůž a obkroužil kost (pozor roh v takové chvíli může snadno prasknout). A kost vypáčil. Poté jsem odstranil hrubé nečistoty z rohu (blána ve špici).

2. Opět jsem vařil 1-2 hodiny (já to dělal v tom množství na fáze, ale jde to i najednou). Tentokrát jsem do vody přidal sůl! Poté jsem roh vytáhl, schladil ve studené vodě (jen tak aby nepálil - 10 sekund). Nožem ožezal - zarovnal okraj. A zarovnal povrch - hranou nože kolmo k rohovině (stejně jako škrábete první brambory). Poté jsem vzal na vrtačku štětku na láhve a pročistil vnitřek (případně přidal písek). Špici dle možností prošťáral nožem.

3. Poslední vaření v čisté vodě. Sůl + saponáty (na odmaštění). Poslední úpravy povrchu za měka (po 1,5 hodině vaření to jde snadno).

4. Roh už smrdí mnohem méně. Doporučuje se vylít slivovicí (po pití medoviny za půl roku je to taky v pohodě 8)

5. Špici rohu vyliji včelím voskem (kalafuna mi nechce držet) - ovšem nesmíte pít horké nápoje.

No a naposledy zdobení a pití...

User avatar
Joe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Posts: 1031
Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
Location: Praha
Contact:

Post by Joe »

K tomu není už co dodat :wink: Takto to děláme také.
Joe M.

User avatar
Pampalíny
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Posts: 1814
Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
Location: svobodné území Beskyd
Contact:

Post by Pampalíny »

Pěkné. A pro které století to je? A zdroj - kniha? To bych si nechal časem vyrobit.

User avatar
woden
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Posts: 203
Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
Contact:

Post by woden »

Je to kniha Osudy starych slovanov – tatiana Stefanovicova

Vyd osveta.


Pise sa tam o 8 stor.

User avatar
alistaire
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Posts: 409
Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
Location: okolí Brna
Contact:

Post by alistaire »

woden wrote:Nasiel som v jednej knihe nejake nastroje na rezbarinu.
nevím jak moc na řezbařinu 8) ale na LH je to dost dobrý :? tohle jsou vrtáky.
první dva (shora) lžícové, třetí je blbě vidět (lžícový nebo spirálový - nebozez), čtvrtý je spirálový - nebozez), pátý je buď vrták na soustruh, nebo soustružnický nůž. Záleželo by, do čeho (rukojeť) je naražen.
http://www.mortaigne.com - projekt Švédského regimentu z třicetileté války
Image
http://tricitka.brodec.org - diskuse zaměřená na třicetiletou válku

Bryennios
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Posts: 262
Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
Location: Brno
Contact:

Post by Bryennios »

Pěkná řezbářská práce :biggrin:

Tuhle věc věnoval na konci 11. století jako dárek opat moissackého kláštera Durannus svému nástupci Ansquitiliovi jako upomínku, "aby jeho jméno zůstalo zvěčněno".
Jinak je to ale asi spíš langobardská práce z 8. století a patrně to původně byla hlava nějakého světce, kterou ukradl v roce 756 král Aistulf v Římě

Image
Image

Post Reply