Řezbařina - výrobky ze dřeva, kostí, parohu, rohoviny aj.

Řemesla a každodenní život

Moderators: melkel, Jura, Wothan, Kain, Rab, Begbie

Kryštof
Nováček
Nováček
Posts: 33
Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
Location: Pardubice
Contact:

Post by Kryštof »

Zdravím!
Rád bych se zeptal, jestli někdo nevíte, kde by se dal sehnat losí paroh? Chci dělat rukojeť nože a jelení paroh, který používám, se mi zdá oproti losovi tvrší a hlavně mám pocit, že má los i hezčí barvu :)

Díky moc
Kryštof
Bobr
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Posts: 341
Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
Contact:

Post by Bobr »

Ósnjallur mađur
hyggst munu ey lifa,
ef hann viđ víg varast;
en elli gefur
honum engi friđ,
ţótt honum geirar gefi.
Kryštof
Nováček
Nováček
Posts: 33
Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
Location: Pardubice
Contact:

Post by Kryštof »

Díky moc! Bezva odkaz :)
Björn Hundolfr
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Posts: 358
Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
Location: Vyškov (Teď spíš Praha)
Contact:

Post by Björn Hundolfr »

Nechtěl jsem zepkádat další vlákno ve sháním tak se ptám tady.

Dostal jsme tři kravské rohy no a rád bych je předělal na rohy na pití, Jsou totálně nečiště, humusácký, no prostě jak je vzali krávě tak jsem je dostal já.
Tak jsem se chtěl zeptat zdali někdo nemáte praxi v tom z nich udělat klasický rohy na pití.
Ideálně mi jeden vyrobit a zbývající jeden nebo dva přenechám. Pokud by se tu nenašla žádná taková dobrá duše tak bych si to na koleji zkusil udělat sám, ale z toho moc radost nemam :/

Předem děkuju

Slovan je etnikum. Viking je diagnóza - 

Knecht)" Image
User avatar
Kaput
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel
Posts: 110
Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
Location: Ostrava-Praha

Post by Kaput »

Já jsem to svého času dělal tak, že jsem na stojanovou vrtačku dal nějaký nástavec na broušení oceli a tím rohy vnitřně vyčistil a vyhladil. Líp se to dělá, když jsou rohy nejdřív namočené ve vodě a změknou. Pak jsem je ještě přetřel olejem aby se víc leskly.
User avatar
JARWIKS
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Posts: 613
Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
Location: Jarošov-UH/Brno/ValMez/Archeoskanzen Modrá
Contact:

Post by JARWIKS »

Já je první vyvařil v kastrolu kde byla voda s octem. Poěmer byl příííměřenně. Pak vytáhl vnitřek rohu. Znovu vyvařil, nechal pár dní tak. Potom projel vrtačkou se šmirglem, 24 hodin nechal uvnitř ocet. Zas šmirglem s vrtačkou, 24 hodin jsem to nechal naložené v slivovici, pak to párkrát projel propláchl medovinou a začal pít. Jo jinak z tří rohů jsem udělal 1. Dva praskly při vytahování teho vnitřku. Ale pokud chceš dobový postup, tak to ti neporadím. :wink:
"Nesnažte se opít trpaslíka notorika a do mrtva se zpijte jen tehdy, když je na blízku někdo, kdo vás může pohřbít."
Begbie
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Posts: 859
Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
Location: Dymokury
Contact:

Post by Begbie »

Vladan wrote:Zdravím,

mám otázečku ohledně poměrně netradyčního zpracování dřeva a to výroby dehtu. Máte někdo zkušenosti s výrobou dehtu ve větším množství? Uvažoval jsem o milíři, ale myslím, že "klasickým" pálením vyjde spíš uhlí než dehet. Též jsem koukal na pokusy výroby dehtu z březové kůry suchou destilací, které provádělo CEA, ale nemyslím si, že by to bylo vhodné pro výrobu většího množství.

Chystáme se přes podzim a zimu rekonstruovat říční loďku a vnější stranu obšívky chceme natřít dehtem, takže proto to větší množství.

Děkuji za věcné informace.
Přeji krásný den.
tu máš odkaz http://www.sewboat.narod.ru/shnjaka/etar.htm
Dobrý den, máte zmrzlý držťky ?
Ne, my si topíme!
   http://www.rucnitkani.cz
User avatar
Kaput
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel
Posts: 110
Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
Location: Ostrava-Praha

Post by Kaput »

JARWIKS wrote:JDva praskly při vytahování teho vnitřku.
To mi ten vnitřek u některých vypadl sám.
Jiři z Holohlav
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Posts: 339
Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
Location: Rumburk

Post by Jiři z Holohlav »

JARWIKS wrote:Já je první vyvařil v kastrolu kde byla voda s octem. Poěmer byl příííměřenně. Pak vytáhl vnitřek rohu. Znovu vyvařil, nechal pár dní tak. Potom projel vrtačkou se šmirglem, 24 hodin nechal uvnitř ocet. Zas šmirglem s vrtačkou, 24 hodin jsem to nechal naložené v slivovici, pak to párkrát projel propláchl medovinou a začal pít. Jo jinak z tří rohů jsem udělal 1. Dva praskly při vytahování teho vnitřku. Ale pokud chceš dobový postup, tak to ti neporadím. :wink:
Vařil jsi ocet?Doma?

Já kdysi taky ,už to opravdu ,ale opravdu neudělám...... :shock:
Smrt je smyslem života.
User avatar
JARWIKS
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Posts: 613
Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
Location: Jarošov-UH/Brno/ValMez/Archeoskanzen Modrá
Contact:

Post by JARWIKS »

Jiři z Holohlav wrote:
Vařil jsi ocet?Doma?

Já kdysi taky ,už to opravdu ,ale opravdu neudělám...... :shock:
Ne ne... bylo to venku, na ohništi z cihel v dostatečné vzdálenosti od různých obydlených staveb... zas takový sebevrah, ani feťák nejsem abych to dýchal doma. :badgrin:
"Nesnažte se opít trpaslíka notorika a do mrtva se zpijte jen tehdy, když je na blízku někdo, kdo vás může pohřbít."
Björn Hundolfr
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Posts: 358
Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
Location: Vyškov (Teď spíš Praha)
Contact:

Post by Björn Hundolfr »

Všem moc děkuju :)

Slovan je etnikum. Viking je diagnóza - 

Knecht)" Image
User avatar
Vladan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Posts: 526
Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
Location: Strakonice

Post by Vladan »

Být tebou tak jí nechám vyschnout a nejlíp bych jí hodil k marvenečkům, oni se o ní postarají. Za syrova to pude taky, ale padneš smradem.
Vítězství nebo smrt!
Jiři z Holohlav
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Posts: 339
Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
Location: Rumburk

Post by Jiři z Holohlav »

Mravenečci maj v zimě pauzu.Myslivci používají k dočištění a vybělení 30ti % peroxid vodíku - pozor kouše!
Smrt je smyslem života.
tom111
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel
Posts: 70
Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
Location: NJ
Contact:

Re: vyroba z kosti

Post by tom111 »

edgar wrote:ahoj chtel bych se zeptat jestli pred vyrobou z hovezich kosti musim kost nejak upravit napr. uvarit,nechat vyschnout a jak dlouho :roll: ... ???
No já kost uvařím,očistím drátěnkou,potom ji povařím ještě asi čtyry hodiny z jarem aby se odmastila a pak ji dávám na den až dva do peroxidu(ale to jen jestli ji chci bílou a nebo před barvením aby peroxid naleptal povrchovou vrstvu kosti a tá se lépe barvila
myslím říť jako řiď ,ne řiť jako řiť
User avatar
alistaire
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Posts: 409
Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
Location: okolí Brna
Contact:

Post by alistaire »

Tom111: jo, já taky a ještě stojí za zmínku, že tak 2x vyměním vodu. Ty kosti jsou většinou dost mastný...

Pokud dostanu úplně čerstvé kosti s morkem, je hřích neudělat z té první vody polévku, tzn prvně je vařím v čisté vodě, aby se oddělil morek od kosti vařením, morek sežeru, polívku dodělám se zeleninou a tak...
Potom kosti dám do jarové vody a vařím... ve 2x vyměněné vodě... poslední vodu dávám bez jaru. Většinou pak vůbec peroxid nepoužívám.
http://www.mortaigne.com - projekt Švédského regimentu z třicetileté války
Image
http://tricitka.brodec.org - diskuse zaměřená na třicetiletou válku
Post Reply