Brnířina

Řemesla a každodenní život

Moderators: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab

Boza
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Boza »

Tady máte další zbroj s raženými kroužky, tentokrát dokonce se třemi, jeden z nich má údajně funkci amuletu. Původem z Vestfálska, datováno mezi 1390 a 1450.

http://ps.ulmus.cz/other/HabergeonFromWestwale.pdf
A když už byl založen řečený hrad Kamenec, kníže Břetislav, než odtud odjel, pojav stranou Mutinu...
Halfdan Svarti
Nováček
Nováček

kleště

Post by Halfdan Svarti »

Potřeboval bych sehnat kleště na nýtování a děrování kroužků.Nevíte kde by se dali sehnat?
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Wothan »

To netuším - my jsme si je nechali vesměs dělat na zakázku, často metodou různých pokusů a omylů. Pokud jde o moderní, můžeme poradit konstrukci a ty se s tím pak obrať na nějakou zámečnickou dílnu nebo nástrojárnu kde ti to snadno udělají (případně upraví nějaké moderní kleště). Pokud jde o hist. tak tam je to složitější - chce to dobrého kováře s praxí a slušným vybavením a ty co mám k dispozici já jsou totálně zasekaný - visí mi u nich taky další dvoje kleště.

Ale mám takový dojem je nějaké kleště (přinejmenším nýtovací) nabízí a prodává jako doplněk svého sortimentu Jirka Klepač.
Koupím-li trpaslíka, do rána má dva metry.
Boza
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Re: kleště

Post by Boza »

halfdan wrote:Potřeboval bych sehnat kleště na nýtování a děrování kroužků.Nevíte kde by se dali sehnat?
No tak třeba tady: http://theringlord.com/cart/shopdisplay ... ther+Tools (položka Rivet Punching Plier). Nicméně jak už nastínil Wothan, normálně se dají vyrobit v běžně vybavené zámečnické dílně a kdo je potřebuje, tak si je udělá sobě na míru jak potřebuje a jak se mu to líbí. Někde vepředu jsou fotky ze kterých se dá leccos vydedukovat.

Je to hodně o pokusech, sám jsem za poslední rok zničil dvoje kovářsky vyrobené kleště... Po dnešní nýtovací seanci se mi ale zdá že už umím děrovat i bez kleští, dírky 0.9 mm (ale je to vopruz :) )
A když už byl založen řečený hrad Kamenec, kníže Břetislav, než odtud odjel, pojav stranou Mutinu...
Jaroslav Bašta
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Post by Jaroslav Bašta »

Děrovat bez kleští? To by mne docela zajímalo? Jak to děláš?
Boza
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Boza »

V zásadě jednoduše - do kusu 8 mm kulatiny mám vsazený ulomený vrták 0.9 mm a jako protikus železnou destičku s dírkou. Chce to malé kladívko a citlivě bouchat. Ještě budu experimentovat s tou dírkou jako protikusem, teď je vrtaná a přesně kruhová, což mi z několika důvodů nevyhovuje, takže ji z kulaté budu muset přetvořit zhruba do tvaru loďky.
Jenda
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Post by Jenda »

Já to dělám ještě jednodužšeji - na brusce zbrousím konec vrutu (takového taho žlutého) a děruji tím. Te to pevné a neláme se to, jen se to musí při tom zbrušování hodně chladit, aby to nezměklo.
Boza
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Boza »

Otázka z praxe: má zde někdo zkušenosti se "změkčením" černého vázacího drátu? Dělám kroužky z 1 mm, ale pořád mi připadá ten materiál příliš tvrdý.

Uvítám exaktní informace, jako například jakou tvrdost nebo pevnost v tahu má neupravovaný drát a na jak nízké hodnoty se lze dostat (a jak :lol: )
Bobr
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Bobr »

mas SZ
Ósnjallur mađur
hyggst munu ey lifa,
ef hann viđ víg varast;
en elli gefur
honum engi friđ,
ţótt honum geirar gefi.
Jenda
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Post by Jenda »

Boza wrote:Otázka z praxe: má zde někdo zkušenosti se "změkčením" černého vázacího drátu? Dělám kroužky z 1 mm, ale pořád mi připadá ten materiál příliš tvrdý.

Uvítám exaktní informace, jako například jakou tvrdost nebo pevnost v tahu má neupravovaný drát a na jak nízké hodnoty se lze dostat (a jak :lol: )
No, já si při změkčování všiml, že to lépe odolává korozy.