Tady máte další zbroj s raženými kroužky, tentokrát dokonce se třemi, jeden z nich má údajně funkci amuletu. Původem z Vestfálska, datováno mezi 1390 a 1450.
http://ps.ulmus.cz/other/HabergeonFromWestwale.pdf
Brnířina
Moderators: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
To netuším - my jsme si je nechali vesměs dělat na zakázku, často metodou různých pokusů a omylů. Pokud jde o moderní, můžeme poradit konstrukci a ty se s tím pak obrať na nějakou zámečnickou dílnu nebo nástrojárnu kde ti to snadno udělají (případně upraví nějaké moderní kleště). Pokud jde o hist. tak tam je to složitější - chce to dobrého kováře s praxí a slušným vybavením a ty co mám k dispozici já jsou totálně zasekaný - visí mi u nich taky další dvoje kleště.
Ale mám takový dojem je nějaké kleště (přinejmenším nýtovací) nabízí a prodává jako doplněk svého sortimentu Jirka Klepač.
Ale mám takový dojem je nějaké kleště (přinejmenším nýtovací) nabízí a prodává jako doplněk svého sortimentu Jirka Klepač.
Koupím-li trpaslíka, do rána má dva metry.
-
- Stálý přispěvatel
Re: kleště
No tak třeba tady: http://theringlord.com/cart/shopdisplay ... ther+Tools (položka Rivet Punching Plier). Nicméně jak už nastínil Wothan, normálně se dají vyrobit v běžně vybavené zámečnické dílně a kdo je potřebuje, tak si je udělá sobě na míru jak potřebuje a jak se mu to líbí. Někde vepředu jsou fotky ze kterých se dá leccos vydedukovat.halfdan wrote:Potřeboval bych sehnat kleště na nýtování a děrování kroužků.Nevíte kde by se dali sehnat?
Je to hodně o pokusech, sám jsem za poslední rok zničil dvoje kovářsky vyrobené kleště... Po dnešní nýtovací seanci se mi ale zdá že už umím děrovat i bez kleští, dírky 0.9 mm (ale je to vopruz

A když už byl založen řečený hrad Kamenec, kníže Břetislav, než odtud odjel, pojav stranou Mutinu...
-
- Občasný přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
V zásadě jednoduše - do kusu 8 mm kulatiny mám vsazený ulomený vrták 0.9 mm a jako protikus železnou destičku s dírkou. Chce to malé kladívko a citlivě bouchat. Ještě budu experimentovat s tou dírkou jako protikusem, teď je vrtaná a přesně kruhová, což mi z několika důvodů nevyhovuje, takže ji z kulaté budu muset přetvořit zhruba do tvaru loďky.
A když už byl založen řečený hrad Kamenec, kníže Břetislav, než odtud odjel, pojav stranou Mutinu...
-
- Občasný přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
Otázka z praxe: má zde někdo zkušenosti se "změkčením" černého vázacího drátu? Dělám kroužky z 1 mm, ale pořád mi připadá ten materiál příliš tvrdý.
Uvítám exaktní informace, jako například jakou tvrdost nebo pevnost v tahu má neupravovaný drát a na jak nízké hodnoty se lze dostat (a jak
)
Uvítám exaktní informace, jako například jakou tvrdost nebo pevnost v tahu má neupravovaný drát a na jak nízké hodnoty se lze dostat (a jak

-
- Stálý přispěvatel
-
- Občasný přispěvatel
No, já si při změkčování všiml, že to lépe odolává korozy.Boza wrote:Otázka z praxe: má zde někdo zkušenosti se "změkčením" černého vázacího drátu? Dělám kroužky z 1 mm, ale pořád mi připadá ten materiál příliš tvrdý.
Uvítám exaktní informace, jako například jakou tvrdost nebo pevnost v tahu má neupravovaný drát a na jak nízké hodnoty se lze dostat (a jak)