Nože

Vojenství a vše co s tím souvisí

Moderators: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab

Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Nože

Post by Kain »

Kde je téma o nožích, co tu bylo? Přesunul jsem ho sem z řemesel, tomu je už nějaký měsíc. Ponechal stínové forum v řemeslech a pak ho smazal, taky dávno. Takže existovalo už jen jediné forum tady v RS - vojenství. A teď koukám, že zmizelo...nevíte, kde je?

Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.

Pravoslav, Orcae Ita
Bereck
Nováček
Nováček

Nože

Post by Bereck »

Taky jsem ho hledal a nenašel ! Asi budeme muset začít novou diskusi.
Flemon
Nováček
Nováček

Re: Nože

Post by Flemon »

Bereck wrote:Taky jsem ho hledal a nenašel ! Asi budeme muset začít novou diskusi.

Ahoj,tak já začínám.Zkouším v kovárně nože-mám Knechtův chirurgický, mám už i s trnem,rád bych ještě nějaký s rukojetí z přírodních materiálů-dřevo či kost.Pokud to nechci narážet na trn ale přiložit ze stran-máte ponětí jak to spojit aby to bylo LH únostné?Lepit?Nýtovat?Jo a má to být nůž odpovídající RS.
Děkuji.
primum non nocere
Knecht
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Knecht »

Udělej nýtované střenky, nálezy jsou sice dost výjimečně ale jsou.. . Jsou ovšem dost specifické a dobrých replik jsem zatím moc neviděl. Chce to okouknout v museu. Třeba v MZM v Brně jich několik mají ve stálé expozici.
V listě ze dne 21. února 1621 takto jsou kozáci líčeni: ..."Bůh pomož tam, kam tato sběř přijde!"
Zakázková výroba historických replik: http://customhistory.cz/
Davis
Nováček
Nováček

Post by Davis »

Zdravím vás.
Chtěl bych vstoupit do této diskuse, protože jinde jsem radu nenašel. Potřeboval bych informace i s nákresy tvarů nalezených slovanských nožů (10.stol. a dříve z našeho území Přemyslovských Čech i Velké Moravy). V dosud prolistované literatuře Měřínský: České země od příchodu Slovanu po Velkou Moravu I. II.,Kouřil: Slovanské osídlení českého Slezska, Galuška: Doteky předku, jsou sice otištěny fotografie i nákresy, ale většinou chybí potřebné měřítko k odvození šířky a délky.
Jen v Měřínském jsem se dočet v kapitole o chladných zbraních - že od pracovních nožů se válečné nože lišily délkou, která u válečných nožů překračuje 20cm. Můžete mi poradit, kde mám vyobrazení takového válečného nože najít? Dále by mne zajímala povrchová úprava čepelí slovanských nožů pracovních i jiných. Byla vždy čepel nože perfektně vyleštěna, tak jako např. čepele mečů, nebo lze z dochovalých nálezů konstatovat, že povrch některých čepelí nebyl vůbec leštěn a jsou na nich dokonce i viditelné údery kovář. kladiva? Uvědomuji si, že železo bylo v ran. středověku drahé a majitel takového nože si jistě svého majetku vážil. Jaký materiál by byl vhodný k výrobě rukojeti kromě parohu, jaký typ kostí a jaké druhy dřeva? Předem děkuji za kladnou odpověď.
Knecht
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Knecht »

Publikovaných velkých nožů je minimum, tzv. bojové nože a jejich délková odlišnost je do značné míry mýtus, přebíraný z jedné publikace do druhé - většina bojovnických hrobů obsahovala docela malé nožíky. Značná část těch velkých je ze sídlištního materiálu a často nepublikovaná.
Povrchová úprava je těžko postižitelná, vzhledem ke korozi. Pokud ale vezmeme v úvahu, že některé nože byly na povrchu čepelí zdobeny (rýhováním, vzácněji tausií), je pravděpodobné, že alespoň část jich nějak leštěna byla, byť třeba ne na zrcadlo.
Materiál na rukojeť - paroh na to z dobového hlediska představuje snad nejméně vhodnou surovinu, v nálezech je jeho zastoupení mizivé a přírodní surová parohovina, tolik oblíbená na dnešních výrobcích, se prakticky vůbec nevyskytuje. Nejčastější byly rukojeti dřevěné. Z našich nálezů nemáme moc případů, kdy by zachované dřevo stálo za zmínku, maximálně na rozbor druhu dřeviny. Z Německa, Ruska a Polska nálezy dřevěných rukojetí máme. Některé jsou pěkně vyřezávané. Dřevěné byly často i pochvy, vzhledem k zachované výzdobě na jejich povrchu (málo, ale najde se), zřejmě nebyly všechny ani potahované. Vzácněji se vyskytne kování na pochvě nebo rukojeti.
Kostěných rukojetí je málo. Občas se vyskytne paroh v podobě střenek, někdy zdobených rytím.
V listě ze dne 21. února 1621 takto jsou kozáci líčeni: ..."Bůh pomož tam, kam tato sběř přijde!"
zoone
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by zoone »

Pekna typologie cepeli je ze Stareho Mesta, ale bojove noze necekej. Je to ve starem Hrubem. Je tam i par obrazku nozu s rytou parohovou strenkou. A taky celkem dobry pokec o nozich. Muzu jen vrele doporucit.

"Co proliješ hrdlem ti už nikdo nevezme..."
Knecht
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Knecht »

Já jsem nože - podle mého názoru - solidně rozebral v diplomce, už jsem tu někde dával link.
Boza
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Boza »

Zajímavá jednobřitá zbraň je publikována z Olomouce (Dohnal Vít, Olomoucký hrad v raném středověku II, Archaeologiae Regionalis Fontes 6, Olomouc 2005), je dokonce vyfocená na přebalu - délka 410 mm, čepel poměrně úzká 30 mm. Je tam i odkaz na další podobné - hrob 55 na Staré Kouřimi (Šolle 1959) a Jindřichov nad Ohří (Měřínský 1997).

Dost nožů je i z Budče, ale to jsou čepele mezi 10-20 cm.
A když už byl založen řečený hrad Kamenec, kníže Břetislav, než odtud odjel, pojav stranou Mutinu...
Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Kain »

Ono je taky trochu zjednodušené označovat dlouhé nože (cca 20cm) jako válečné...a tak. Doporučuju Knechtovu práci...

Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.

Pravoslav, Orcae Ita