Last edited by Kain on Wed 22. Nov, 2006 15:07, edited 2 times in total.
Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.
Když upneš syrové dřevo do konstrukce, při vyschnutí se nezkroutí. Pokud to ta konstrukce vydrží
Každopádně, pokud bych měl dělat ze syrového dřeva a něchtěl bych, aby se mi součást zkroutila, najdu si dvě prkna s opačnými léty a sepnu je k sobě. Pak se budou kroutit max. proti sobě a je vymalováno.
Tam jsou takový síly, že bych nebyl obzvlášt´optimistickej.
Takhle jsem sušil fošnu a utrhla mi takovou tu heavy duty svářenou svěrku.
A taky to pnutí někam musí jít, kdž nemá kam, tak to praská.
Andrzej Michalak ve své knize Slowanie - Slowanie wschodni, Bellona, Warzawa 2005 píše ke stavbě obléhacích strojů:
Čerstvě pokácené dřevo, především jehličnaté má sice velkou pružnost, ale může prasknout v nečekané chvíli. Při schnutí dřevo se kroutí a zkracuje, což může v konečné fázi způsobit, že díly po vysušení k sobě nesedí. Proto byl stroj postaven nejprve provizorně nahrubo a díly spojeny lany, které se mohou dotahovat v průběhu vysychání dřeva.
Během tohoto procesu stroj vrhal lehčí projektily. V průběhu těchto odpalů byly vyměňovány praskající díly. Pokud byl stroj z jehličnanu, tak až po dvou týdnech mohly být díly dostatečně dotaženy lany nebo okovány a stroj mohl vrhat projektily na plný výkon.
Tento komentář by se spíše hodil na stavbu praku, ale možná by napomohl i při stavbě katapulty.
Ten prak bych pochopil, ale výkoné torzní stroje u kterých je potřeba lepší přesnost zpracování bych z toho nestavěl a upřímě myslím, že by to funkčně nebylo ono.
Viděl bych to podobně jako Hawk - tyhle věci jsou už stavěné poměrně přesně, takže pracující dřevo by tu bylo spíš na škodu. Zvláště pokud se rozhodnete některé části dělat demontovatelné.
Někdy se dá demontovat i torzní skříň, takže zbudou jen jednotlivé svazky v jakési konstrukce, ale rám který je drží pohromadě se dá rozebrat - takhle je třeba na http://198.144.2.125/Siege/siege.htm je takhle někde řešena velká balista. malé catapulty typu té z Ampuriasu ale zřejmě měly torzní skříň vždy kompaktní.