Stavba katapulty

Vojenství a vše co s tím souvisí

Moderators: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab

Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Wothan »

Jo, v pohodě, ono se to dalo pochopit asi i jinak :wink:
rabi
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by rabi »

Měl bych možna zajímavou poznámku ohledně stavby obléhajících strojů přímo na místě. Díly z čerstvě pokáceného dřeva byly spojovány raději provazy než železnými obručemi a zpočátku tak byla váha projektilu menší, než u stroje se suššího dřeva, aby nedošlo k prasknutí vahadla.
Pročítám zrovna polskou práci Andrzeje Michalaka o východních Slovanech a jsou tam kapitoly o byzantských obléhacích strojích a jejich taktice s důrazem na střelbu v kontrastu s Rusy a jejich bojem na tělo. Měl by tam být i poměry váhy závaží a projektilu.
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Wothan »

To se ovšem asi týká spíše vahadel apod. konstrukcí - ty catapulty jsou poměrně dost náročné konstrukce kde se běžně používalo přinejmenším v Antice kování apod.
rabi
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by rabi »

Ano myslel jsem vahadlový katapult. Údajně po dvou týdnech, pokud se jednalo o vahadlo z jehličnanu, kdy náležitě proschlo, bylo možné vrhat projektily v plné váze.
Jinak pokud někdo by jste chtěli něco takového stavět, tak mám plány na stavbu funkční repliky pro interierové použití na hliněné kuličky :lol:
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Wothan »

Aha, zase lapsus v terminologii. Vahadla nejsou katapulty i když to tak laická veřejnost prostě bere. Katapulta, catapulta (nebo taky euthytonon) je vždycky tormento. Vahadla měla různé názvy, ale proto že se v Antice prakticky nepoužívala a k jejich většímu rozvoji tak došlo vlastně až v Byzanci a ve středověké Evropě, nedá se tu použít přímo klasická antická terminologie. Čili nějaké ty blidy, trebucia, trebuchety apod. U nás se tomu často říkalo jen prostě "prak" nebo "velký prak" a to někdy třeba i v jinak latinsky psaných pramenech. Zkus tomu taky říkat prak nebo vahadlo ať v tom zbytečně nemáme bordel.
rabi
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by rabi »

Už brzy bych měl elektronicky aktivní, takže určitě pošlu. Jedná se model praku v měřítku 1:50, jehož velký bratr byl postaven a následně vyzkoušen na svazarmovském letišti u Drahutuše pár kilometrů od Helfštýna někdy v roce 1986-87. O celé této akci mám článek, kde jsou popsány i problémy s otevíráním kapsy, aby projektil nakonec letěl optimálně v ideálním nastavení samospouště pod úhlem odhozu 45°. Nejlepším výkonem bylo 200m, kdy váha projektilu ( bečky) byla 90kg, zátěž kolem 6t.
Begbie
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Begbie »

To je z ABC že ?
rabi
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by rabi »

Jasně :) Před několika lety jsem dělal čistky mezi ročníky od roku 1980 až 1991 a musel jsem je zredukovat jenom na články a vystřihovánky, případně návody, které by se ještě hodily.
Ale říkám si, že možná mé příspěvky ohledně praku by byly spíš vhodnější na diskusi vrcholného a pozdního středověku.
Rab
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Rab »

Jo, jo, my pamětníci si ještě vzpomínáme na to, kterak tento prak stál na předhradí Helfštýna a kterak nám létaly zapálené "koule" vrhané z něj, nad hlavami, nám, užasle hledícím a stojícím na "široké zdi" (štítové přední hradbě), při nočním dobývání hradu (tuším 1987)...
Rab
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Rab »

Ještě jsem si vzpomněl, že mám okopírované plány na filmové praky dělané pro natáčení Johanky z Arku (Luc Besson) - sice pro film a pozdní středověk, ale kdyby to nějaký vážný zájemce chtěl, rád zapůjčím.