Za svařák vděčíme Římanům
Řím - Snad nikdo si nedokáže představit Vánoce bez stromečku a vánočky. A pochopitelně také bez svařeného vína, které přijde k chuti nejen při toulkách po svátečně ozdobených tržištích, ale vůbec i ve chvílích, kdy se zima prokousává teplým ošacením a tělo přímo volá po vnitřním zahřátí. Přitom mnozí ani netuší, že se dějiny horkého kořeněného vína začaly psát už v době, kdy o tradici nějakých vánočních svátků nebyla ještě dávno řeč. Jako mnoho dalších věcí je mají na svědomí staří Římané, kteří do šťávy z hroznů přidávali nejrozmanitější koření, aby prodloužili jeho trvanlivost.
Tento zvyk dokládá i přes dvě tisícovky let stará kuchařská kniha nazvaná Conditum paradoxum, jež do dnešních dnů uchovala receptury na přípravu svařáku. Sestavil je starořímský občan a jeden z prvních autorů kuchařských knih Marcus Gavius Apicius, který obohacoval chuť ušlechtilého moku skořicí, bobkovým listem, hřebíčkem, tymiánem a koriandrem. Ve své době si však tento lahodný nápoj mohli dopřát pouze nejmajetnější, kteří měli dostatek prostředků na nákup vzácného koření.
"Časy se naštěstí změnily," podotýká Ernst Büscher, mluvčí německého vinného institutu, "a nikdo si už nemůže stěžovat na finanční nedostupnost potřebných ingrediencí."
Svařák
Moderators: Trubadix, Alexandr, Wothan
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 1243
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: Chlumec nad Cidlinou/Praha/Mikulčice
Svařák
citace ze serveru bleskove.cz
-
- Site Admin
- Posts: 2015
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 1814
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: svobodné území Beskyd
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 202
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: Prostějov/Olomouc/archeoskanzen Modrá