Page 7 of 11

Posted: Fri 03. Aug, 2007 10:35
by alistaire
ano.
"vlněný oblekový flanel" je moderní název pro tenké sukno.

Když dojdeš k modernímu krejčímu, s termínem "sukno" se příliš nedomluvíš.

Posted: Fri 03. Aug, 2007 10:40
by Savlis
Protože sukno je moc buržoazní a dělník by v sukně nechodil. :)

Posted: Fri 03. Aug, 2007 10:40
by Raiden
Ajta, terminologická bariéra... :oops: Děkuji.

Posted: Fri 03. Aug, 2007 10:56
by kascha
Jasně na hrubý pytel, hrubý flanel!

Posted: Fri 03. Aug, 2007 19:05
by alistaire
Tu kůži bych na oblečení vynechal, tak nějak jsem zatím nečetl nikde o koženejch kabátcích, nedejbože kalhotách, a že se nám jich po place producíruje :lol:

Samozřejmě kolety, "buvoláky" a podobně jsou něco jiného.

Posted: Mon 14. Jul, 2008 9:13
by Savlis
Taky nejsem zastáncem kožených hader, nicméně teď se mi doma sešla dobrá kůže a začal jsem hledat...
něco stašího http://images.google.com/imgres?imgurl= ... s%26sa%3DN

něco z naší doby http://www.bildindex.de/bilder/MI07904a12a.jpg a tak dále a dále.

Kůže se k výrobě oděvů samozřejmě používala, byl to dostupný a vhodný materiál. Samozřejmě je nutné si uvědomit kdo ji mohl nosit. Určitě ne knecht na tažení, protože když v ní desetkrát promokne na kost a vysuší ji nad rychle ohněm, páč je mu kosa, mohl by ji pak jednoduše vyhodit. A taky proto, že není debil a ví, že kůže nezahřěje, ani neochladí a že vlna mu udělá asi tak patnáctkrát větší službu.... nicméně parádivý jedinec který si to stavem mohl dovolit no problem

Posted: Mon 14. Jul, 2008 9:54
by alistaire
samozřejmě myslel jsem běžného vojcla...

Posted: Mon 04. Aug, 2008 12:37
by Lenka
Ty kalhoty byly u selských oděvů velmi olíbené pro jejich praktičnost. Byly odolné proti vodě, protože byly činěny zámišnickým způsobem, tedy vtlačováním tuku do kůže. Zámišnictví začalo upadat až začátkem 20. stol.

Posted: Mon 04. Aug, 2008 16:48
by Joe
Jo, to vím. Šlo pokud se nepletu o jelenici.

To zámišnictví by mne docela zajímalo. O co jde přesněji?

Posted: Mon 04. Aug, 2008 19:32
by Lenka
Jde o činění tukem (takže stejný druh činění jako mozkem). Používá se většinou rybí tuk, ale taky lůj nebo lněný olej. Kůže se namočí do tuku, pak se valchují, zas do tuku a valchují a tak furt dokola, až se voda, která je v kůži nahradí tukem. Pak se nahřejí na 30 až 40 st., tím se dokončí proces činění. Nakonec se vyperou od přebytečných tuků. Dělala se tak hlavně jelenice, ale i kozina a skopovice.

Posted: Mon 04. Aug, 2008 23:22
by Joe
Díky. Tušil jsem něco podobného. Narazil jsem na zmínku u traperů že něco dělali s lojem (bizoním) a nějak tím dosahovali nepromokavosti. V pláních totiš dost často prší. Teď už je mi jasné co.

Posted: Tue 05. Aug, 2008 7:54
by wolf
Lenka wrote:Používá se většinou rybí tuk, ale taky lůj nebo lněný olej.
Ne, ze bych s cinenim kuzi mel nejake zkusenosti, ale u lneneho oleje bych se bal, ze vzhledem k jeho vysychavosti bude vysledek tvrdy a praskajici.

Posted: Tue 05. Aug, 2008 9:42
by Lenka
Já zas nerozumím chemii, ale důležité je údajně číslo nenasycenosti tuků. Je možné činit lněným olejem i mastnými kyselinami lněného oleje, nelze činit olejem olivovým. Z ryb je nejvhodnější játrový tuk z tresky, horší je tulení, velerybím jsou kůže tvrdší a žraločí je zcela nevhodný.

Posted: Tue 05. Aug, 2008 10:22
by wolf
Lenka wrote:Z ryb je nejvhodnější játrový tuk z tresky, horší je tulení, velerybím jsou kůže tvrdší a žraločí je zcela nevhodný.
To bude z toho, ze treska je mezi jmenovanymi jedina ryba :-)

Posted: Tue 05. Aug, 2008 10:34
by Lenka
No jo, vidíš, to bude tím. :biggrin: