Jediný člověk o kterém vím že to zkoušel je Roman Tyčka a bydlí někde kolem Prahy ale kontakt na něho nemám,jedině SZ na indiani.cz v diskuzi
myslím že to dělával dubovou kůrou a taky zkoušel čaj
Osetreni kozesin/kuze
Moderators: melkel, Raiden, Maršálek, Alexandr, Knecht, Wothan, Viktorie, Kain, Joe
-
- Občasný přispěvatel
- Posts: 70
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: NJ
-
- Občasný přispěvatel
- Posts: 70
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: NJ
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 264
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: Ostrava
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 264
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: Ostrava
Taky myslím, že zanikl, je to mnohem náročnější a zdlouhavější práce, takže by asi neobstál v konkurenci. Ale většina koželužen začala přidávat chemikálie do činění už někdy koncem 19. stol., takže bych se moc divila, kdyby to někdo dělal úplně bez chemie. Leda jako hobby. Ale na to je to dost velká dřina. Nechci strašit, ale asi se do toho budeš muset pustit sám.
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 250
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: Pečky
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 264
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: Ostrava
Kdyby se tom nechal ukecat, budu shánět návody jako divá. Zatím mám návod jenom na to kvašení, což je na kožešinu i s chlupem. A to nevím, jestli by se mu chtělo. Je to záležitost asi 4 týdnů, takže docela zdlouhavý proces. Ale klidně mu s tím i ráda pomůžu. Rostlinné tříslo možná bude jednodužší, jestli někdo ví jak na to.
-
- Občasný přispěvatel
- Posts: 70
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: NJ
návody se vždycky hodí
ale předem ,nikomu neřeknu jestli se do toho pustím když nevím o co de
a hlavně co to obnáší.
Métá?xestse Ohnéssese díky ty jsi prostě kamarád
Ale jestli to bude v mých možnostech,tak bych to třeba na jedné koži vyzkoušel,hlavně aby v tom nebyla chemie(nechcu si zaneřádit zahradu nějakýma srač..ma )
ale předem ,nikomu neřeknu jestli se do toho pustím když nevím o co de
a hlavně co to obnáší.
Métá?xestse Ohnéssese díky ty jsi prostě kamarád
Ale jestli to bude v mých možnostech,tak bych to třeba na jedné koži vyzkoušel,hlavně aby v tom nebyla chemie(nechcu si zaneřádit zahradu nějakýma srač..ma )
myslím říť jako řiď ,ne řiť jako řiť
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 264
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: Ostrava
-
- Občasný přispěvatel
- Posts: 70
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: NJ
u mně by se něco našlo
mám tam kunu,kočku,veverku,psa,jezevca,a asi 12 koží z vysoké a jedného divočáka a dvě ovce jo a eště tři zajíce esli je už kožojedi nesežrali
vidomustomas@seznam.cz
mám tam kunu,kočku,veverku,psa,jezevca,a asi 12 koží z vysoké a jedného divočáka a dvě ovce jo a eště tři zajíce esli je už kožojedi nesežrali
vidomustomas@seznam.cz
myslím říť jako řiď ,ne řiť jako řiť
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 665
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: Pozořice
Re: useň
Před dvěma týdny jsme kecali s nějakým ševcem v Holandsku v archeoparku a ten tam měl kus kůže o které tvrdil, že je třísločiněná a dá se sehnat kdesi v jižním Německu.martinus wrote:nevíte kde se dá sehnat kozí a telecí useň činěná rostlinným louhem?Prý to v některých koželužnách louhem činí,ale žádnou takovou jsem nenašel,všude to dělaj chemicky .
Na omak to bylo nemlich to samé jak když si nechám v Jablunce dobře promazat a rozvalchovat chemickou hovězinu. Pak nám řekl od oka cenu a málem jsme se vyvrátili. V paměti mi utkvělo něco jako 2000 Eur.
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 331
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: Praha
co se týče rostlinotříselného činění, tak je postup stejný jako s mozkem. Akorát používáte rostlinné tříslo > třeba kaši z rozvařeného dubového troudu. Prý se používal i popel, ale to jsem nikde neviděl, tak nemohu říci, jak to dopadá v praxi... mrknu do jedné chytré knížky a jestli tam o tom něco bude, tak to sem hodím.
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 264
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: Ostrava
Mozkem to máš ale za den, kdežto než kůží projde tříslo, trvá to několik měsíců. Zkoušelo se to řezem, pokud byla kůže uvnitř bílá, musela se nechat ještě v třísle. Tenké se nechávaly 3 měsíce, silnější i několik let. Proto je to taky tak drahé. A hlavně je asi třeba k tomu mít prostory.
Tříso se dělalo vyluhováním rozdrcené kůry, hlavně dubové, o vaření troudu nevím, takže pokud bys to našel a hodil to sem, budu ráda.
Tříso se dělalo vyluhováním rozdrcené kůry, hlavně dubové, o vaření troudu nevím, takže pokud bys to našel a hodil to sem, budu ráda.
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 1814
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: svobodné území Beskyd
Technologický postup činění kůží v době Velké Moravy
http://www.slovane.cz/view.php?cisloclanku=2006100003
http://www.slovane.cz/view.php?cisloclanku=2006100003
vladyka Křesomysl, Velesův lid
---
Historické tržiště / Slované.cz
---
Pište mi přes mail: petr(*)slovane.cz // ne SZ !!!
---
Historické tržiště / Slované.cz
---
Pište mi přes mail: petr(*)slovane.cz // ne SZ !!!
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 331
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: Praha
Lenka: jo, takhle jsem to take cetl, ale kdyz kamos delal neco mensiho (jako treba kunu), tak mu na to stacil den. A delal to rozvarenou kasi. Nevim proc pouzival troud, jestli to mel nejak podlozene, nebo to bylo z nouze, ale slo to s nim take, i kdyz ta kura by mela byt teoreticky ucinnejsi > kura obsahuje az 10% ucinnych latek, zatimco drevo jen 6% a je otazka kolik jich tam jeste vubec zustane v dobe rozkladu dreva...
Az s nim budu mluvit, tak se ho kdyztak zeptam na detaily...
Az s nim budu mluvit, tak se ho kdyztak zeptam na detaily...
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 264
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: Ostrava
Tenkým řemenem projde tříslo určitě dříve, ale za den, to se mi moc nezdá. Já myslím, že to neměl pročiněné naskrz, což mu možná nevadilo, pokud to pak použil na nějaký lem nebo ozdobu. U hovězí, nebo i té kozí kůže, od které se očekává mimo pevnosti i vláčnost a pružnost je třeba určitě ten proces nechat doběhnout celý.
Jinak ty kuny a ostatní malé zvířata se činily právě tím kvašením, což je proces mnohem kratší. Je dost pravděpodobné, že se používal i za Velké Moravy, zároveň s činěním tříselným, ale přímé doklady o tom nejsou, prože na tom procesu není nic, co by se mohlo zachovat. Ale byl rozšířený u všech slovanských národů.
Jinak ty kuny a ostatní malé zvířata se činily právě tím kvašením, což je proces mnohem kratší. Je dost pravděpodobné, že se používal i za Velké Moravy, zároveň s činěním tříselným, ale přímé doklady o tom nejsou, prože na tom procesu není nic, co by se mohlo zachovat. Ale byl rozšířený u všech slovanských národů.