Dle tvrzení výrobců i dodavatelů, není o čistou vlnu zálem. Umělina zlepšuje některé vlastnosti vlny, například žmolkování a plstění. Pochopitelně i snižuje cenu. Odběratelé chtějí směsi, proto se vyrábí směsi. Odběratel je ten, kdo obchoduje minimálně ve stovkách, nebu tisících metrů, ti ostatní jim jen pomáhají od skladových zbytků. Textilní průmysl je v úpadku, takže každý výrobce je rád, že se vůbec ještě drží. Před dvěma lety mi bylo v jedné fabričce vyrábějící vlněné látky nabídnuto, že mi čistou vlnu vyrobí na zakázku, při minimální odběru 500 metrů. Ta firma ještě existuje, takže pokud by byl zájem, můžu se zeptat, jak jsou na tom s výrobou čisté vlny teď.
To by problém být neměl: v továrně by to taky nebarvili žádným přírodním způsobem a hodit kus látky do pračky se sáčkem Iberie zvládne každý. (Ti, co ještě bydlí s rodiči, budou jen muset vysvětlit mamince, že barva pračky nemá vliv na funkci... )
Tak použiješ Javanu, ta barví od 50 stupňů, jen je o něco málo dražší... Teď jsem jí barvila hedvábné civilní šaty a nikdy jsem nebyla tak spokojená s výsledkem.
Ještě v 16.stol měla dle Zikmunda Wintera většina sukna barvu šerou vlčatou, takže přírodní. V RS pak muselo být barvené sukno docela luxus. To jen v 21. století, jsme tak strakatí.
Tak ze míněné firmy se za ty dva roky stal výrobce 100% a 80% vlněného sukna. Nechala jsem si poslat vzorky, takže pokud to bude vypadat dobře a v rozumné ceně, dám to rovnou do nabídky. Moměntálně je 100%vlněné sukno skladem v černé barvě.