Ohlasy na vlnenu latku

Moderators: melkel, Joe, Wothan, Alexandr, Knecht, Raiden, Maršálek, Viktorie, Kain

Lenka
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Lenka »

Dle tvrzení výrobců i dodavatelů, není o čistou vlnu zálem. Umělina zlepšuje některé vlastnosti vlny, například žmolkování a plstění. Pochopitelně i snižuje cenu. Odběratelé chtějí směsi, proto se vyrábí směsi. Odběratel je ten, kdo obchoduje minimálně ve stovkách, nebu tisících metrů, ti ostatní jim jen pomáhají od skladových zbytků. Textilní průmysl je v úpadku, takže každý výrobce je rád, že se vůbec ještě drží. Před dvěma lety mi bylo v jedné fabričce vyrábějící vlněné látky nabídnuto, že mi čistou vlnu vyrobí na zakázku, při minimální odběru 500 metrů. Ta firma ještě existuje, takže pokud by byl zájem, můžu se zeptat, jak jsou na tom s výrobou čisté vlny teď.
Ondra
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Post by Ondra »

myslim ze i kilometr by zmizel jak nic, kdyby se dostali pri slusne kvalite na rozumnou cenu.
Radim Vaňousek
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Post by Radim Vaňousek »

Nj, ale jde zas o barvu. Oni ti udělaj 500m, ale v jednom kusu. A pochybuju, že každý, kdo shání vlnu jiné barvy, je schopný si ji obarvit.
Theodora
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Theodora »

To by problém být neměl: v továrně by to taky nebarvili žádným přírodním způsobem a hodit kus látky do pračky se sáčkem Iberie zvládne každý. (Ti, co ještě bydlí s rodiči, budou jen muset vysvětlit mamince, že barva pračky nemá vliv na funkci... :wink: )
luinien
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by luinien »

Jenže barvení 100% vlny na 90° C je docela šílenství. Hezky se srazí, takže množství zakoupené metráže rázem klesá geometrickou křivkou.
Theodora
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Theodora »

Tak použiješ Javanu, ta barví od 50 stupňů, jen je o něco málo dražší... Teď jsem jí barvila hedvábné civilní šaty a nikdy jsem nebyla tak spokojená s výsledkem.
Radim Vaňousek
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Post by Radim Vaňousek »

Já bych vlnu nepral nad 30°C.
Lenka
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Lenka »

Ještě v 16.stol měla dle Zikmunda Wintera většina sukna barvu šerou vlčatou, takže přírodní. V RS pak muselo být barvené sukno docela luxus. To jen v 21. století, jsme tak strakatí. :)
awe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by awe »

Ondra: snazili se tim pres "vlas" deky dostat k vazbe, aby zjistili jak je utkana
Lenka
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Lenka »

Tak ze míněné firmy se za ty dva roky stal výrobce 100% a 80% vlněného sukna. Nechala jsem si poslat vzorky, takže pokud to bude vypadat dobře a v rozumné ceně, dám to rovnou do nabídky. Moměntálně je 100%vlněné sukno skladem v černé barvě.