Kožešiny

Moderators: melkel, Viktorie, Knecht, Raiden, Wothan, Alexandr, Kain, Maršálek, Joe

User avatar
Lenka
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Posts: 264
Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
Location: Ostrava
Contact:

Post by Lenka »

Kožešina, která se po namočení trhá je špatně činěná, nezáleží jestli chemicky nebo mozkem. Při šití se kožešina rovná nebo tvaruje napínáním, nejde totiž žehlit, musí se proto silně namočit, napnout do příslušného tvaru a nechat usušit. Každý kožešník zkouší kvaltu tím, že kousek řemene namočí a zkusí, jestli je vláčný. Nejvíc vydrží právě beran. Přešívám kožchy z beranů starých 20 až 30 let. Lidi mají beraní kožichy i 40 až 50 let. Pokud jsou kvalitně činěné, netrhají se, je třeba je sušit napnuté, př pokojové teplotě.
tom111
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel
Posts: 70
Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
Location: NJ
Contact:

Post by tom111 »

amen
myslím říť jako řiď ,ne řiť jako řiť
cossack
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Posts: 665
Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
Location: Pozořice
Contact:

Post by cossack »

Jen bych ještě doplnil, když bude kůže/kožešina vyčiněná mozkem dobře či špatně, NIKDY se nebude trhat. To je pak problém v kvalitě té kůže samotné, ne v procesu činění.
User avatar
Lenka
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Posts: 264
Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
Location: Ostrava
Contact:

Post by Lenka »

Máš pravdu, mozek, narozdíl od chemikálií nemůže kůži poškodit. Jen bych upřesnila ten "problém v kůži samotné", je to většinou kůže zapařená, přesušená (u tepelných zdrojů nebo na slunci), nebo špatně zbavená tuku. Takovou surovinu je zbytečné činit.
Ondra
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel
Posts: 148
Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
Location: Lopeník
Contact:

Post by Ondra »

Lenka:
Na slunci jde kuze "presusit"? Chapu ze kdyz je uschla a nevhodne s ni manipulujes, ze se muze mechanicky poskodit, ale kdyz ji namocis tak dostanes stejne kvalitni kuzi jak pred susenim, ne?

Spatne zbavena tuku? Copak ten tuk te kuzi nejak uskodi, ze by se pak mela trhat? Samozrejme ze muze zluknout, muzou se do nej dat cervy apod, ale jinak co by konkretne melo zpusobit trhani kuze?

A to zapareni ma vliv i na kuzi samotnou? Na kozku je mi to jasne(pousti chlupy,nahnile vlasove vacky), ale na remen? Pokud ji teda nenechas uplne shnit :)

Mohla bys prosim konkretizovat, proc a co by melo vadit? Jsem zacatecnik, tak bych si to rad dal dohromady, narazky mi moc nepomuzou. Diky.
Müscha
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Posts: 1243
Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
Location: Chlumec nad Cidlinou/Praha/Mikulčice
Contact:

Post by Müscha »

Špatně zbavená tuku je IMHO myšleno, že ze stažené kůže není dostatečně seškrábán tuk a další zbytky. Pak se kůže nemůže dobře vyčinit.
Není Boha kromě Boha a Ježíš je jeho prorok.
Jiři z Holohlav
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Posts: 339
Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
Location: Rumburk

Post by Jiři z Holohlav »

Ondra - když ji namočíš a usušíš,tak ztratí trochu tuku a bude křehčí.
Smrt je smyslem života.
Métá?xestse Ohnéssese
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Posts: 250
Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
Location: Pečky
Contact:

Post by Métá?xestse Ohnéssese »

to Lenka: mně by spíš zajímalo, jaký je rozdíl mezi činěním chemical a medicinal.
Ale to by asi bylo spíš na článeček, že :wink:
Hó?ótóva nahtsevoneotse, nestseohkesáa? éveévanéhéme.
Hévéése
eye
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel
Posts: 89
Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
Location: Brno
Contact:

Post by eye »

Může se opravdu trhat i mozkem činěná kůže a to může mít různou příčinu:

-samotná mozková směs nemůže kůži poškodit, nicméně to může udělat rozkladný proces, kdy se kůže nechá dlouho namočená v mozkové směsi, či ve fázi rozmáčení ve vodě

-jak už zmínil Cossack, někdy je řemen nekvalitní sám od sebe, měl jsem surovinu z jelena, staženou bez jakýchkoliv mázder a vysušenou, kterou jsem prostě roztrhal rukama. Zřejmě se jednalo o nějaký slabý, nemocný, či špatně živený kus zvěře. Nevidí se to často, ale stává se to.
Métá?xestse Ohnéssese
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Posts: 250
Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
Location: Pečky
Contact:

Post by Métá?xestse Ohnéssese »

Jednou se mi dostala do ruky kůže, která byla nějaký čas ve vlhku a nahnila. Po usušení vypadala v pohodě, ale po opětovném namočení se samozřejmě trhala.
Hó?ótóva nahtsevoneotse, nestseohkesáa? éveévanéhéme.
Hévéése
User avatar
Lenka
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Posts: 264
Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
Location: Ostrava
Contact:

Post by Lenka »

Métá?xestse Ohnéssese wrote:to Lenka: mně by spíš zajímalo, jaký je rozdíl mezi činěním chemical a medicinal.
Ale to by asi bylo spíš na článeček, že :wink:
Obojí je chemické činění, ale medcinální je kvalitnější, má lepší vlasnosti hlavně při styku s vodou. Klasický beran se po promočení srazí a ztvrdne(pokud se nesuší v napnutém stavu), medicial se srazí méně a zůstává vláčný. Tady o tom něco píše prodejce výrobků pro děti:http://www.fusaky.cz/zpracovani-kozesin.htm
User avatar
Lenka
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Posts: 264
Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
Location: Ostrava
Contact:

Post by Lenka »

Ondra wrote:Lenka:
Na slunci jde kuze "presusit"? Chapu ze kdyz je uschla a nevhodne s ni manipulujes, ze se muze mechanicky poskodit, ale kdyz ji namocis tak dostanes stejne kvalitni kuzi jak pred susenim, ne?

Spatne zbavena tuku? Copak ten tuk te kuzi nejak uskodi, ze by se pak mela trhat? Samozrejme ze muze zluknout, muzou se do nej dat cervy apod, ale jinak co by konkretne melo zpusobit trhani kuze?

A to zapareni ma vliv i na kuzi samotnou? Na kozku je mi to jasne(pousti chlupy,nahnile vlasove vacky), ale na remen? Pokud ji teda nenechas uplne shnit :)

Mohla bys prosim konkretizovat, proc a co by melo vadit? Jsem zacatecnik, tak bych si to rad dal dohromady, narazky mi moc nepomuzou. Diky.
Jsem kožešnice, takže mám zkušenosti spíš se šitím, činění jsme ve škole brali jen okrajově. Ale za těch 27 let v oboru jsem lecos viděla, takže se ti pokusím trochu neodborně odpovědět.
Kůže by se měly činit jenom ze zdravých zvířat, nevyčiněné skladovat usušené max. 6 měsíců při teplotě kolem 8 st., max. 15 st. Pokud chceš činit třeba divočinu a chceš ji i se srstí, pak ji musíš činit hned, nebo konzervovat solí, má hodně silný řemen, po usušení by se musela dlouho máčet a mohla by vylínat. Čerstvá nebo nasolená kůže se může zapařit, je třeba ji skladovat v chladu a co nejkratší dobu. Především z ní vypadají chlupy, ale znehodnotí se i řemen. Co přesně se sní stane nevím, neznám nikoho, kdo by takovou kůži někdy činil, ale myslím si, že tam začne proces hnití a tím ztratí pevnost. Stejně tak pokud se rychle suší, po vyčinění se trhá jako papír. Lišky se třeba suší v chladu, zavěšené, nejlíp v mírném průvanu asi 2 týdny. Co se týká špatně odstraněného tuku, tak v těch místech prostě neprojdou chemikálie do kůže jak mají, zůstane tam tmavší skvrna, v tom místě se pak kůže trhá. Je to dost častá vada, ale pokud jich není na kůži moc, dá se vyspravit.
Důležitou roli hraje i stáří zvířete. Ideální kůži mají mladé, dospělé kusy. Kůže starších kusů je zpravidla větší, silnější a těžší, ale řidší, takže méně pevná. Takže např. příliš velký beran vydrží méně než průměrný. Ale to platí samozdřejmě jen obecně, je to kus od kusu, každé zvíře je jiné.
Po vyčinění se kůže můžou sušit při teplotě až 40 st., ale jenom v napnutém stavu.
eye
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel
Posts: 89
Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
Location: Brno
Contact:

Post by eye »

Lenka: velmi zajímavé a velmi hodnotné info. Díky moc.
Ondra
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel
Posts: 148
Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
Location: Lopeník
Contact:

Post by Ondra »

Lenka: diky moc za informace

Takze ta kuze co mi celou zimu(a byla to blba, vlhka zima, bohuzel) v kralikarne bude skoro na vyhozeni. Bohuzel jsem ji dostal az v zime, kdy uz byl trochu snih a vlhko a v kralikarne jaksepatri nevyschla. Sime mi jde jen o kuzi a ne o remen, ale uvidim. Skoda zbytecne prace, aby se pak trhala :-/

Jinak to skladovani je prave problem, neni misto ani vhodne prostory. Ale doted jsem myslel ze je dobre tu kuzi vysusit co nejrychleji, takze si dam aspon priste pozor a nebudu tak spechat.
User avatar
Lenka
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Posts: 264
Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
Location: Ostrava
Contact:

Post by Lenka »

Nedávno tady proběhla diskuse o tom, proč ovčí kožešina tahá vzdušnou vlhkost. Není to solí, ale obsahem lanolínu. Některé ovčiny ho můžou obsahovat až 20%. Lanolín na sebe váže až dvaapůlkrát více vody než je jeho hmotnost, proto se taky používá do krémů na ruce. Máchání ve vodě tedy od vlhnutí trochu pomůže, protože se část lanolínu odplaví. Na druhou stranu je to ovšem důležitá složka rouna, ktrá zajišťuje pružnost, odolnost a trvanlivost srsti.
Post Reply